Багато відомих художників, що народилися в Україні, через різні геополітичних змін змушені були покинути рідні краї, були забуті або зараховані до інших національностей.

На жаль, український живопис не міг розвиватися так активно, як італійський чи французький, але це не означає, що його зовсім немає. Багато сучасних українських художників отримали визнання далеко за межами своєї рідної країни.

Давид Бурлюк

Російський художник і поет українського походження був уродженцем Харкова, Семіротовского хутора. В його родині були і інші відомі імена поетів і художників — молодші брати Микола і Володимир Бурлюки.

Давид Бурлюк. Фото з сайту Віртуальний російський музей
Давид Бурлюк. Фото з сайту Віртуальний російський музей

Художника вважають основоположником футуризму, а його картини продавалися за кордоном за пристойні суми. До слова, його картини були найдорожчими серед українських художників. Найбільш дорогою стала картина «Посадка рису», на американському аукціоні Sotheby's вона була продана за рекордні 650 000 доларів. Навчатися живопису український художник почав в Одесі, після переїхав до Мюнхена з братом, а після в Париж. Там він навчався в Школі витончених мистецтв Фернана Кормона. Перша світова минула художника, так як він не мав лівого ока (дитяча травма) і не міг служити в армії. Через деякий час вставне скляне око стало його візитною карткою.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Після цього повернувся в Росію, був знайомий з Маяковським, писав вірші і друкувався в газетах, іммігрував до Сибіру, а після в Японію.

З 1922 року Бурлюк жив і творив в Нью-Йорку. У 60-х він досить часто виставлявся в американських великих містах: Сан-Франциско, Нью-Йорку, Вашингтоні, Сіетлі, Лос-Анджелесі.

Картина, Фото з сайту Артхив
Картина, Фото з сайту Артхив

На згадку про великого українського художника встановлено меморіальну плиту в місті Одеса та Казань. Також щорічно Міжнародна академія Заумі вручає поетам премію імені Давида Бурлюка за продовження традицій футуризму.

Марія Костянтинівна Башкирцева

Одна з найвидатніших художниць 19 століття народилася в 1858 році в Полтавській губернії (нині область), село Гавронці. З раннього дитинства дивилася репродукції відомих художників, малювала сама, красиво танцювала, співала, грала на арфі, роялі, гітарі, органі, цитрі і мандоліні. Сім'я художниці була освіченою та інтелігентною. В юному віці переїхала в Париж і почала брати уроки в художній Академії Жюльєна, писала статті в паризькі видання, малювала побутові сцени і портрети. У 1876 році Башкирцева приїхала погостювати на батьківщину і писала в своєму щоденнику про красу рідної Полтавщини, Диканьки, які могли б позмагатися з красою вілл Риму, Боргезе і Доріа. Також вона відвідала Київ, Харків і Санкт-Петербург.

Марія Башкирцева. Автопортрет. Фото з сайту Культура.рф
Марія Башкирцева. Автопортрет. Фото з сайту Культура.рф

Важка хвороба — туберкульоз — змусила художницю вести усамітнений спосіб життя, вона постійно сиділа вдома і малювала. Здавалося б, про славу, яку вона так мріяла з раннього дитинства, можна забути. Але незадовго до смерті про її талант дізналися у Франції. Через рік після смерті жіноча асоціація Pintoras y Escultoras організувала виставку на честь Башкирцевої.

Картини художниці виставляються в Луврі, Парижі, Орсе, Канаді, Чикаго і Україні.

Соня Делоне

Уродженка Одеси єврейської національності, справжнє ім'я художниці Сара Штерн. Вона стала першою жінкою в історії, яка за життя удостоїлася виставки в Луврі в 1964 році, а також відіграла важливу роль у формуванні та розвитку абстракціонізму. На її творчість сильно вплинули такі знамениті художники, як Вінсент Ван Гог, Анрі Матісс, імпресіоністи Поль Гоген і інші. Вона була знайома з Пабло Пікассо, Робером Делоне, який в подальшому став її другим чоловіком.

З 20-х років 19 століття вона була дуже впливовою жінкою-художником в Парижі, спілкувалася з дадаїстами і шанувальниками сюрреалізму. Відкрила своє ательє, стала великим майстром арт-деко, розробляла дизайни тканин, її знахідки використовувалися часто в рекламі, кераміці, сценографії.

Олександра Екстер (Григорович)

Видатна художниця, одна з найбільш значних персон в арт-деко, жінка, що зуміла зв'язати російський авангард і кубофутурізм, з французьким кубізмом і італійським футуризмом.

Народилася в Російській імперії, а в трирічному віці її сім'я оселилася біля Черкас, в місті Сміла. Рідною стала для Олександри київська гімназія святої Ольги, пізніше вона вчилася в Київському художньому училищі.

Фото Олександри Екстер, сайт BirdInFlight
Фото Олександри Екстер, сайт BirdInFlight

Пізніше, після заміжжя, влаштовувала тематичні зустрічі для художників у себе вдома. У 1906-1908 роках викладала в столичному художньому училищі та одночасно працювала в Парижі, де і провела свої останні роки. Такі великі і заслужені художники, як Пікассо, Жорж Брак, Арденго Софіфі і багато інших поважали Екстер.

Марчук Іван Степанович

83-річний і нині живий народний художник України, живописець Іван Марчук один з найбільш видатних художників сучасності. Мало кому з його співвітчизників вдається похвалитися такими результатами за життя. У 2007 році він увійшов до журналу Daily Telegraph в список-рейтинг 100 видатних геніїв нашого часу.

Марчук народився в Волинському воєводстві (тоді ще Польща, нині Тернопільська область), навчався у Львівському училищі прикладного мистецтва, після жив в Києві.

Іван Марчук, Фото з сайту 24 канал
Іван Марчук, Фото з сайту 24 канал

Спілка художників України з початку довгий час не хотіла приймати в свої кола, так як його стиль не вписувався в рамки того часу. Його роботи — це композиції з портретами, квітами, елементами сюрреалізму, гіперреалізму, казкові і загадкові пейзажі, абстрактні і експресіоністські композиції.

Довгий час він не знав, що малює в такому ж стилі, як американець Марк Тоби, через повну ізоляцію СРСР від зовнішнього світу. А на першій виставці нонконформізму в 1979 році його картини сподобалися мистецтвознавцю Роланду Пенроуз, який досліджував творчість Пікассо.

Картина Івана Марчука, Фото з сайту Пінтерест
Картина Івана Марчука, Фото з сайту Пінтерест

З того моменту у художника почався розквіт. Він удостоївся звання почесного громадянина Тернополя і Києва, лауреата Національної премії Т. Г. Шевченка, члена Золотої гільдії Римської академії мистецтва, входить в «Кращі художники 20 і 21 століття». Його роботами є близько 5 000 полотен.

Микола Івасюк — видатний художник Буковини

Микола Іванович народився в 1865 році селі Заставна, на Буковині (Чернівецька область) в родині столяра. Навчався в Чернівецькій вищій школі, після в Віденської академії мистецтв. Потім в Мюнхені, де познайомився з Рєпіним в 1893 році. Тоді він показав великому художнику свій ескіз майбутньої картини «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», який Рєпін досить високо оцінив.

Картина «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», Фото з сайту Артхив
Картина «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», Фото з сайту Артхив

Він писав картини в історичних жанрах, створив серію портретів відомих українських культурних діячів, створював плакати і малюнки для ВУФКУ. Також працював над створенням серії поштових марок для УНР.

У 1937 році органи НКВС безпідставно заарештували художника і в липні того ж року розстріляли.

Гайдук Віктор

Віктор Кирилович (1926-1992), брат Зінаїди Гайдук — один з найзнаменитіших пейзажистів Запоріжжя, писав чудові краєвиди рідних околиць і натюрморти, працював в жанрі станкового живопису, член Спілки художників СРСР з 1963 року. Його знають і за межами України, роботи зберігаються в приватних колекціях, а також у Запорізькому обласному художньому музеї.

Картина, Фото з сайту ЕвроАрт
Картина, Фото з сайту ЕвроАрт

Надія Білокінь

Прославлена художниця Дніпропетровська Надія Авраамовна (1893-1981) — майстер петриківського розпису. Вона — учасниця всеукраїнських та міжнародних виставок, які відкрили всьому світу самобутнє мистецтво розпису, що є невід'ємним символом України.

Її народні роботи зберігаються в одному з найстаріших музеїв країни — дніпропетровському художньому музеї, в одеському та інших музеях. На її батьківщині створена галерея, присвячена Надії Білокінь.

Приклад петриківського розпису. Фото з сайту Арт-студії
Приклад петриківського розпису. Фото з сайту Арт-студії

Віктор Ковтун

Це один з найбільш знаменитих художників Харківщини, його високо оцінюють багато пейзажистів. Народився він в селі Мезин, недалеко від Чернігова в сім'ї селян в 1958 році. Навчатися поїхав до Харкова в ХХПІ, де пізніше викладав. З 1988 року є членом СХУ, членом-кореспондентом Петрівської академії мистецтв і наук Санкт-Петербурга та інших вузів мистецтва.

Портрет Віктора Ковтуна, Фото з сайту Музей українського живопису
Портрет Віктора Ковтуна, Фото з сайту Музей українського живопису

Він пише в стилі реалізм, класицизм, традиційний стиль — харківські та чернігівські краєвиди, портрети маслом, натюрморти. Багато з його картин знаходяться в колекціях відомих політиків і бізнесменів, як української еліти, так і іноземної. Виставки Ковтуна проходили і в Україні, і за кордоном, в тому числі в Китаї, де живе багато його учнів.

Графік і монументаліст Роман Мінін

Уродженець Донбасу, але після закінчення Худпрому живе і працює в даний час так само в Харкові. Знаменитий в Європі, успішно просуває сучасне українське мистецтво, а кілька років тому його назвали найбільш перспективним молодим художником країни. Брав участь в проектах стріт-арту, присвятив одну зі своїх виставок шахтарям, нагороджений медаллю «Талант і покликання», від Світового альянсу «Миротворець».

Роман Мінін, Фото з сайту Bit.ua
Роман Мінін, Фото з сайту Bit.ua

Є дуже яскравим представником сучасних художників, створив СМС і Трансмонументалізм, активно використовує в своїх виставках віртуальну і доповнену реальність. Його виставки проходили у Франції, Бельгії, Польщі, Швейцарії, Австрії, Італії, Москві, а також по Україні.

Дар'я Денисова

Корінна харків'янка — сучасна художниця, також одна з молодих художників, яка входить в кращі ілюстратори дитячих і дорослих книг, мандрівниця і явна оптимістка. Своє мистецтво вона називає Хеппі Арт. Її роботи люблять багато харківських дітей, вся Україна, Індія, Сполучені Штати та Ізраїль.

Дар'я Денисова з картинами. Фото з офіційного сайту художниці
Дар'я Денисова з картинами. Фото з офіційного сайту художниці

З 2015 року вона є членом молодіжного союзу художників України. Картини наповнені теплом і затишком, дарують найприємніші враження від перегляду.

***

У нашій статті ви дізналися трохи з життя і творчого шляху українських художників. Це маленька часточка тих, хто жив, живе і створює українське мистецтво, творить і робить світ красивішим. Ці великі люди можуть зробити хорошу конкуренцію зарубіжним колегам.