Днями в прес-центрі «Українські новини» презентовано ініціативу Олексія Кавиліна «Академія.ONLINE». До її реалізації висловили бажання долучитись ряд громадських організацій, експерти різних галузей. Після закінчення заходу ми поспілкувались з ідейним натхненником цього проекту О. Кавиліним.

Наскільки актуальна, на Вашу думку освіта сьогодні? Адже чимало відомих міжнародних компаній оголосили про те, що вони не вимагатимуть диплома при прийомі до себе на роботу. Не так давно про це писав у своєму твіті американський мільярдер Ілон Маск.

Олексій Кавилін
Олексій Кавилін

Так, я теж неодноразово зустрічав цю інформацію. Час від часу я намагаюсь підтримувати нові форми отримання знань: спіч-практикуми, тренінги та ін. З цих причин рік тому я підтримав пропозицію від громадськості і долучився до організації візиту в Україну засновників та керівників нідерландської компанії «Blue Clue Tax Solutions» Тона Крола та Марка Фруйт ван Гертога. Саме вони були у свій час партнерами компанії Ілона Маска «Tesla» у Нідерландах. Тож у них була нагода поспілкуватись в Україні зі студентами, підприємцями Київщини, розповідаючи про свій досвід роботи і поради щодо конкурентоспроможності в сучасному світі.

Нині ми є свідками великих економічних, соціальних та політичних змін. Значною мірою це відбувається завдяки розвитку науки та впровадженню її продуктів у повсякдення.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Сенс знань змінюється. Розроблено нові моделі роботи, а також ділові практики, і, як наслідок, потрібні працівники нового мислення, які мають сучасні навички, котрим ще не навчають у закладах освіти. Тому людині, щоб не загубитись у сучасному світі, а реалізуватись і стати успішним або успішною необхідне вміння швидко адаптовуватись до нових реалій.

Те, що деякі міжнародні компанії декларують, що не вимагають диплому від своїх співробітників не означає, що знання не цінуються. Навпаки навіть елементи офлайн освіти все ще залишаються важливими. Це і бізнес-школи, і вузькоспеціалізовані курси. Компанії не лише дозволяють своїм працівникам у робочий час здобувати нові знання, а й часто оплачують таке навчання. Тобто очевидно йдеться про зміст сучасної освіти, критерії оцінювання і т.д.

Тож закладам освіти не лише в Україні, а й в іноземних державах необхідно змінювати формат навчання та його зміст, щоб забезпечити якісну підготовку майбутніх фахівців. Якщо раніше було достатньо здобути вищу освіту для забезпечення себе престижною роботою, то нині цього абсолютно недостатньо. Можна мати навіть три дипломи, але це не буде запорукою успіху в професії.

А Вам особисто достатньо було знань, отриманих в університеті?

Щодо мене, то протягом свого життя я завжди намагаюсь здобувати нові знання якою б не була моя зайнятість за основним місцем роботи. Це і навчання в аспірантурі, у результаті чого мною була захищена дисертація на здобуття наукового ступеню кандидата наук, і освітньо-практичні заходи, які реалізовувались не лише державними, а й приватними інституціями. Саме в ході проведення одного з семінарів Аспен Інституту Київ (незалежної платформи, що об'єднує та надихає всіх, хто хоче і може покращити суспільство, де зустрічаються представники політики, бізнесу, мистецтва, спорту, науки та громадських організацій), у мене виникла ідея створення освітньої ініціативи, орієнтованої на молодь «Академія.ONLINE». Адже з кожним днем все більшої актуальності набуває питання: які знання має здобути молода людина, щоб досягти бажаних для себе результатів.

Наголошу, що це, в свою чергу, сприятиме досягненню однієї з глобальних цілей сталого розвитку ООН в Україні «Якісна освіта», а саме: збільшення поширеності серед населення знань і навичок, необхідних для отримання гідної роботи та підприємницької діяльності.

І які знання сьогодні є найбільш затребуваними?

Звісно думок і відповідно варіантів є багато. Глобальні аналітичні структури періодично оприлюднюють перелік необхідних знань та вмінь, які необхідні сучасній людині. Ця інформація доступна у відкритих джерелах. Ми її аналізували. Я виходитиму також з власного досвіду, результатів наших обговорень на круглому столі.

  1. Цифрова грамотність, вміння безпечно і ефективно користуватися соціальними мережами. Представники Міністерства цифрової трансформації України нещодавно оприлюднили інформацію, згідно якої 53% населення нашої держави (дослідження проводилось за методологією оцінки цифрових навичок, розробленою Європейською комісією) знаходяться нижче показника «базовий рівень».

Просто користуватися айфоном або комп’ютером з доступом до мережі Інтернет — ще не означає володіти цифровою грамотністю. Необхідно безпечно використовувати такі технології у навчанні та роботі.

Представники держави анонсували концепцію цифрової освіти України. Ми долучаємось до реалізації цього напрямку, адже певні напрацювання вже маємо.

До того ж чимало державних послуг можна буде отримати за допомогою в електронному форматі. У випадку успішної реалізації – це (як мінімум) зекономить час та змінить ставлення наших громадян до державних органів. Значною мірою досягнення цієї мети сприятиме вдала інформаційна кампанія (з навчанням) з правильного використання цих інструментів, а також їх практичне тестування.

  1. Фінансова грамотність та підприємливість. Потреба в освоєнні людиною знань в цій сфері все більше стає актуальною. Ряд дослідників переконують, що чим раніше дитина долучається до сучасних фінансових відносин, тим легше їй в майбутньому адаптуватися до реалій фінансового життя, які продовжують змінюватись. Необхідно враховувати ряд факторів: формується нова українська школа, готівковими коштами починають користуватись все менше людей, поступово вони відходять в минуле і невдовзі взагалі можуть стати реліктом. Це позначається на форматі економічних відносин, сприяє глобалізації. Адже стає все менше перешкод, щоб заробляти та й купувати товари і послуги у країнах, які знаходяться за тисячі кілометрів.

Саме тому важливо адаптуватись у нових реаліях, які продовжують невпинно змінюватись. І в минулому році я виступив з ініціативою реалізації навчального проекту «Фінансова грамотність для дітей». Ідею підтримала всесвітньовідома компанія ІВМ, тож роботи тут чимало.

  1. Медіаграмотність. Новини поширюються нині набато швидше, ніж якихось 20 років тому. Зміни відчутні і колосальні. Ми отримуємо актуальну інформацію часто з місця подій від її учасників. Нині соціальні мережі є вже невід’ємною складовою нашого життя і часто виконують роль ЗМІ. Але разом з тим існує зворотня сторона медалі –«фейки». За багатьма дослідженнями вони можуть поширюватись швидше за достовірну інформацію. І тут важливо знатися на визначенні достовірності новини.

Я був експертом Національної премії Media etc., яка четвертий рік поспіль вже проводиться в Україні і стимулює журналістів економічного напряму створювати ще більш якісні медійні продукти. Для себе відзначив досить якісні матеріали, що спираються на обгрунтовані факти. Це сприяє ширшому спектру достовірної інформації для аналізу ситуації у країні в цілому.

  1. Креативність та творчі здібності. Адже шаблонність вже не є ефективною. Комбінування вже наявних практик з новими ідеями є актуальною. Цю здатність потрібно, навіть необхідно розвивати.
  2. Вміння працювати в партнерстві, проводити перемовини. І тут є дуже важливо: сьогодні недостатньо лише амбіцій, а й вміння знаходити зацікавлених партнерів і разом досягати відчутних результатів. До речі, для реалізації проекту «Академія.ONLINE» ми відкриті до партнерства та взаємодії. Це дасть змогу досягти більш масштабних результатів. Ми вже маємо досвід співпраці з органами державної влади та місцевого самоврядування, молодіжними об’єднаннями. Тож готові готові об’єднати зусилля, якщо будемо мати спільне бачення з нашими партнерами у реалізації загальної мети.

На онлайн-платформі «Академія.ONLINE» ми будемо намагатись максимально і доступно представити кожен з цих напрямів.

Наостанок наведу цитату з книги «Замість MBA. Корисні поради від легендарних менеджерів», яку написав відомий американський бізнесмен Джек Уелч у співавторстві з журналісткою Сюзі Уелч: «Ми великі шанувальники концепції безперервної освіти, особливо враховуючи те, що можна відвідувати заняття, працюючи при цьому неповний або навіть повний день. Адже ніхто не хоче втрачати темп в розвитку своєї кар'єри».