Гамак — обов'язковий атрибут дачного відпочинку, який міцно асоціюється з комфортом, відпусткою і релаксом. Придбати гамак можна в будь-якому магазині спортінвентарю або спорядження для туризму, але, виявляється, цей елемент інтер'єру можна легко зробити своїми руками. Дізнаємося, як виготовити гамак в домашніх умовах.

У чому полягає користь відпочинку в гамаку?

корисний відпочинок в гамаці
Зручний гамак - запорука корисного відпочинку https://www.sq.com.ua/

Відомо, що перші гамаки в Європу привезли конкістадори і колоністи «Нового Світу» у вигляді сувенірів від індіанських племен майя. Підвісні м'які місця для відпочинку були належно оцінені і солдатами в тривалих переходах, і мандрівниками, і навіть вельможами, які полюбили післяобідній відпочинок в гамаку для відновлення сил.

Сьогодні вже науково доведено, що відпочинок в м'якому гамаку сприяє більшому розслабленню організму, швидкому засипанню, глибшому занурення в тривалу фазу сну. Гамак рівномірно розподіляє навантаження, яке зазвичай припадає на хребет і ребра, по всьому тілу. Навіть 10 хвилин денного сну в проміжок між 14 і 16 годинами поповнять ваш запас енергії і не зашкодять якості нічного відпочинку. А двогодинний сон допоможе зняти нервову і м'язову напругу, нормалізувати кровообіг, стабілізує серцевий ритм, і, в підсумку, людина відчує себе, як після нічного сну.

Не менш корисний гамак і для дітей, причому будь-якого віку. Ваш маленький непосида буде в захваті від можливості погойдатися в м'якому гамаку вдома або на дачі. А вмовити дитину на денний сон стане простіше, якщо у вас є гамак або підвісне крісло-кокон, зроблене своїми руками.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Робимо гамак самостійно: що підготувати?

Гамаки, хоч як це дивно, бувають різні. Їх можна зробити самостійно з різних видів тканини або брезенту, сплести з ниток в техніці макраме або з тканинних смуг, лози, шкіри, можна одягнути саморобний гамак на каркас, натягнути між двома опорами на мотузках або ланцюгах, розмістити під навісом або під відкритим небом і т.д. Залежно від обраної моделі гамака вам можуть знадобитися різні матеріали — мотузки, дерев'яні планки або гімнастичний обруч, міцна тканина, карабіни і т.д. Є найпростіші підвісні гамаки, для виготовлення яких навіть шити нічого не доведеться. Зробити м'який гамак можна навіть зі старого покривала і мотузок. Але для складних моделей доведеться запастися терпінням, взяти в руки голку з ниткою або швейну машинку.

Пам'ятайте! Найперша вимога до домашнього гамака — це міцність і безпека, а потім вже зручність і естетичність. Будь-яка конструкція повинна бути надійно закріплена.

Як зробити гамак без шиття?

гамак власноруч
Як зробити гамак без шиття https://lifehacker.ru/

Для того, щоб відпочити в гамаку на лоні природи, прямо під відкритим небом, потрібно взяти тканинне полотно і довгу міцну мотузку. Можна використовувати міцні тканини типу «оксфорда» або «ріп стоп», а можна заощадити і обійтися простою тканиною для підкадки.

Відріз тканини повинен мати форму прямокутника з довжиною близько 3 м і шириною в 1,5 м. Довжина мотузки залежить від відстані між опорами, але вам буде потрібно не менше 6-8 м міцного шнура, який потрібно розрізати на два однакових шматка. Візьміть відріз тканини за меншу сторону і складіть вдвічі. Після цього край тканини почніть збирати гармошкою в долоню. Коли весь край буде у вас в руках, потрібно стягнути його петлею з мотузки, складеної вдвічі. Для підстраховки можна зробити подвійну петлю, щоб край тканини точно не вислизнув з мотузки. Після цього обв'яжіть мотузку навколо опори, приблизно на висоті 1,5 від поверхні землі. Повторіть весь процес на іншому краю майбутнього гамака. Готово!

До речі, в цьому відео автор покаже вам, як саме обв'язувати мотузкою тканину і опори, щоб вийшло надійно, але можна було з легкістю розв'язати вузли і забрати гамак додому.

А в цьому відео додатково використовуються карабіни. Такий гамак буде багаторазовим, що особливо зручно, якщо ви вирішили взяти його в похід і змушені кілька разів міняти локацію для відпочинку. Можна прив'язати до дерев мотузку або використовувати ремінь, а до отриманого кріплення причепити карабін з тканинним гамаком.

Як зшити простий підвісний гамак з підворотом або на петлях

Якщо вам не хочеться в'язати вузли, або ви робите гамак для домашнього використання, можна витратити трохи більше часу на обробку краю полотна і пошити гамак для квартири або використання в саду та для дачі. А якщо на ділянці немає відповідних для кріплення гамака дерев, станину можна зварити самому з металевих прутів достатньої товщини. Іноді як опору використовують звичайну садову альтанку.

Візьміть прямокутний відріз міцної тканини, можна використовувати льон або бавовну, а також будь-який інший вид полотна, який є в наявності. Підверніть край відрізу по вузькій стороні приблизно на 10-15 см і прошийте. Можна зробити міцний шов вручну або використовувати машинну строчку. В отриману кулиску потрібно протягнути мотузку, міцний капроновий шнур, товщиною в палець. Довжина шнура — від 3 до 5 м, в залежності від відстані між опорами для гамака. Повторіть всі операції по іншій стороні відрізу, стягніть мотузками ваш майбутній гамак і прив'яжіть його до відповідних дерев або стовпів. Такий гамак без проблем можна повісити і у себе в квартирі, наприклад, на балконі, на опорах для білизняних мотузок, якщо звичайно, ви впевнені, що таке кріплення витримає вашу вагу.

гамак своїми руками
гамак своїми руками, www.infostroyadvice.ru

Можна зробити модель гамака на шкіряних петлях. Або не на шкіряних — на петлях з тасьми або щільної тканини. Вам знову потрібно взяти прямокутний відріз тканини. Вузькі краї полотна потрібно підвернути, зробити більш щільними.

Пам'ятайте, якщо будете підвертати тканину в 2 або більше разів, розміри вашого гамака істотно зменшаться. Для ущільнення краю можна використовувати додатковий шматок бавовняної тканини відповідного розміру. Коли обидва краї тканини стануть щільними, до них потрібно пришити петлі зі шкіри або тасьми. В отримані петлі просмикніть мотузки, приблизно по 1-1,2 м завдовжки. Всі шнури зберіть в єдиний пучок і стягніть подвійною простою петлею. Тканинний гамак по-мексиканськи готовий до використання вдома або на дачі!

гамак на палицях
Гамак на палицях з отворами https://www.sq.com.ua/

У цьому відео автор показує облаштування гамака на дерев'яних палицях. Таке підвісне полотно не буде провисати під вашою вагою, але виготовлення місця для відпочинку зажадає деяких витрат і умінь. Вам потрібно підібрати дві палиці відповідного розміру, запастися мотузкою, відрізати полотно для самого гамака. На машинці можна обробити краї тканини, пришити широкі петлі, а в палицях — зробити дірки для мотузки. Після цього вставляємо палицю в петлі і підвішуємо гамак.

До речі, якщо використовувати альтанку, у вас вийде зручна «лежача» варіація садових гойдалок. На своїй ділянці або на дачі можна побудувати легкий навіс, а до опор прикріпити гамак будь-якої моделі. А якщо використовувати стійку від дитячих кімнатних гойдалок, можна зробити гамак-люльку для дітей — на петлях, на перекладині або просто з тканини і каната. Зверніть увагу, дитячий гамак повинен бути меншим, ніж дорослий, тоді маляті буде зручно в ньому.

Як зробити підвісне крісло своїми руками?

Як варіант, можна зробити не лежачий гамак, а зручне, м'яке крісло для відпочинку або читання. Для кріплення такого крісла можна вкрутити гак у стелю і використовувати спеціальні карабіни або металеве кільце. А як зшити найпростіше м'яке крісло з тканини і дерев'яної палиці — дивіться в цьому короткому ролику.

Можна трохи ускладнити конструкцію і не протягувати мотузку в прошитий край тканини, а пришити до основи петлі і протягувати мотузки в ці петлі. Потім всі шнури потрібно зібрати в одну петлю і одягнути її на палицю. А вже саму палицю з тканинним кріслом підвісити на станину, поперечну гілку, перекладину від турніка або до кріпильного гака в стелі. У підсумку вийде комфортне місце для розслаблення, як на цьому фото.

крісло-гамак власноруч
Крісло-гамак з петлями http://101dizain.ru/

Саморобні підвісні крісла можна зробити і з обручів. Але найпростіший у виготовленні виріб — з тканини і одного широкого гімнастичного обруча. Невеликий майстер-клас — в цьому ролику.

Така конструкція може висіти на стельовому кріпильному гачку або на будь-який поперечній перекладині, у дворі, на балконі, прямо посеред кімнати.

Як правильно зв'язати домашній гамак?

Плетений гамак завжди виглядає дуже елегантно і при цьому легко виконується, навіть якщо ви не володієте технікою макраме. Найпростіша модель такого гамака робиться дуже швидко і легко, вам потрібно підготувати близько 20 м каната або капронового шнура, палиці з отворами, металеві кільця. А подальша схема плетіння показана в цьому відео. До речі, тут використовується найпростіший вузол, під силу навіть новачкові в рукоділлі.

Не переживайте, плетіння не розтягнеться і буде спокійно витримувати вагу людини. А для зручності можна застеляти сітку м'якою тканиною.

гамак на каркасі
Для гамака можна зробити окремий каркас https://www.sq.com.ua/

Якщо ви вмієте плести сітки з візерунками, можна зробити гамак з красивими звисаючими мереживними частинами. Або зробити круглий гамак на обручі з поліамідної нитки, товщиною в 4 мм. Як в'яжемо, покроково розповідає майстриня в своєму ролику.

Яку вибрати модель гамака для свого відпочинку? Залежить від ваших особистих переваг і можливостей, а також від конкретних умов, в яких буде використовуватися цей саморобний елемент інтер'єру. У будь-якому випадку, зроблений своїми руками гамак подарує вам безліч годин приємного і розслабляючого відпочинку!