Хотілося б поговорити про те, без чого не можна уявити похід в кіно. Солодкий, солоний, зі смаком сиру або бекону — попкорн.

"Стріляюча кукурудза"

Попкорн, Фото: Wallpaperset

Попкорн — це кукурудзяні зерна, рослинне масло і різні приправи. Історія його створення йде далеко, стародавні індійці Америки перші дізналися про його можливості здуватися. Така властивість зумовлена будовою зерна, в якому міститься крохмаль і трохи води. При нагріванні вода в зерні закипає, пар від цього підриває оболонку і зерно розкривається, перетворюючись в попкорн.

Точна дата першого приготування невідома, але відомо, що попкорн не тільки вживали в їжу, але і використовували як прикрасу, або ворожили.

А в 1885 році з'явилася машинка для виготовлення попкорну. Хоч апарат і був перший, але дуже компактний, зручний і мобільний. А в 1984 році попкорн почали готувати в мікрохвильовці. І такі апарати по виготовленню стали дуже популярні і прибуткові.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Щодо способів приготування — їх велика кількість. Попкорн готують вдома в духовці, на сковороді, в мікрохвильовці, мультиварці. Рецепти по приготуванню усі схожі, відрізнятися може тільки масло (якість, жирність) і спосіб приготування.

У домашніх умовах зробити попкорн дуже просто. Його потрібно смажити в гарячому маслі або навіть в каструлі.

Є багато рецептів його приготування, і ось деякі з них

Існує спеціальний котел з рукояткою, готується на плиті. Треба додати масло, а саму рукоятку потрібно постійно крутити, щоб зерна не підгоріли і не стали чорними і несмачними. Щоб зерна кукурудзи не підгоріли, за ними під час приготування потрібно добре стежити.

В кінотеатрах є спеціальна машина для приготування попкорну, з нагрівальної пластиною. Принцип звичайної роботи полягає в тому, щоб постійно відбувався рух попкорну, за допомогою чого він не підгорає і прожарюється з різних сторін. Як величезний плюс є те, що кількості масла у порівнянні з приготуванням в домашніх умовах в рази менше. Та й кількість попкорну більше за обсягом.

Приготування попкорну, Фото: www.pinterest.co.kr

Можна готувати попкорн в мікрохвильовці, домашній спосіб готування буде якіснішим, бо готуєте для себе самі. Можете додати більше карамелі чи сиропу або зробити його і з беконом чи з сиром. Використовуйте свою фантазію, тим паче ви самі знаєте, які інгредієнти будете додавати, і якої вони якості. Для приготування попкорну в мікрохвильовій печі існують спеціальні миски, або ж є деякі спеціальні упаковки попкорну, який сирий всередині.

ВАЖЛИВО Варто зауважити, що пластиковий посуд або посуд, який не витримує понад 150 градусів, ставити в мікрохвильову піч заборонено! Такий посуд може зіпсуватися або навіть призвести до займання і продукту, і посуду.

В кінотеатрі не можна бути впевненим у тому, наскільки якісно і правильно роблять попкорн. Хоча з іншого боку в кінотеатрі можна вибрати найрізноманітніші смаки і обсяг відерця для попкорну. Для кожного відвідувача кінотеатру покупка попкорну — це обов'язкова деталь для перегляду кіно. І в кожному кінотеатрі є спеціальна стійка, де і продають попкорн: в кульках (на ярмарках найчастіше), в картонних відрах (маленькі, середні, великі), в спеціальних упаковках. Для дітей попкорн продається в формі різних іграшок, і зазвичай він подрібнений більше, ніж стандартний попкорн.

Кукурудза сама по собі багата на поживні речовини і волокна, в ній є вуглеводи і харчові волокна. І що цікаво, в кожній країні по-різному вважають за краще вживати цей продукт.

У Південній Америці надають перевагу сирному і солоному, разом з яким-небудь ароматизатором. У Німеччині більше люблять карамельний попкорн. А ось в країнах, таких як Україна, Росія, Болгарія, частіше беруть сирний попкорн або з беконом, хоча останнім часом популярність набирає також попкорн з карамеллю.

Існує ще такий вид попкорну, як рисовий. Його роблять з круглого рису і рафінованої рослинної олії. Рецепт приготування можна з легкістю знайти в інтернеті, до нього ще додаються фото і картинки з покроковою інструкцією рецепта із спеціальним приготуванням рису.

Наскільки корисний чи шкідливий цей продукт? Яка калорійність в попкорні?

Шкода та користь попкорну, Фото: YouTube

Якщо говорити про шкоду попкорну, то шкідливим він може бути у деяких випадках. Наприклад, після вживання попкорну в організмі не вистачає води, вживання різних видів добавок призводить до порушення водного балансу. Попкорн за своєю структурою жирний, так як його готують на олії. Важливо вчасно міняти її і стежити за якістю, тому що це може привести до появи різних захворювань. Через вживання різних добавок і зловживання попкорном може початися алергічна реакція.

Але ми говоримо про той попкорн, який продається з добавками. На сьогоднішній день стали продавати органічний попкорн, тобто той, який не містить шкідливих добавок і не має ніяких ароматизаторів — тільки кукурудза. Такий вид попкорну рекомендують для вживання лікарі.

Користь попкорну без ароматизаторів і добавок у рази більше. Корисні речовини попкорну допомагають очищати організм від токсинів і шкідливих речовин, крім того він корисний для шлунку.

Якщо вживати його в розумних межах, то хвилюватися за фігуру не доводиться. Приблизно 375 ккал на 100 г. Отруєння попкорном можливо тільки в деяких умовах. По-перше, якість самого продукту, масла і добавок не відповідає нормі. По-друге, якщо його приготування відбувається в несанітарних умовах.

Кукурудзяні зерна сприяють обмінним процесам в організмі. Багаті на клітковину, що дуже корисно для здоров'я. Якщо ви на дієті і у вас немає особистих протипоказань, сміливо можете їсти попкорн. Втамовує відчуття голоду і допомагає роботі шлунку.

Протипоказань при вагітності особливих немає, але лікарі все-таки закликають утриматися від вживання під час виношування дитини та періоду годування грудьми. Також протипоказано вживати людям, у яких алергія на саму кукурудзу або на добавки, чи які хворіють на гастрит та інші захворювання.

Дієтологи, в свою чергу, рекомендують не додавати попкорн до основних продуктів харчування. Нехай краще це буде як перекус замість більш шкідливих продуктів, наприклад, сухарів або чіпсів.

Як висновок хотілося б ще раз нагадати про те, що попкорн — це смачні і корисні ласощі в невеликому обсязі. Не варто захоплюватися вживанням цього продукту, особливо якщо у вас протипоказання або проблеми зі шлунком. А готувати такий делікатес краще вдома, з натуральних продуктів і свіжої соняшникової олії.