Гіпергідроз – ваша проблема? Не переживайте: це просто особливість організму. Так буває, всі люди різні і у всіх свої недоліки. До того ж підвищена пітливість ніг – далеко не ексклюзив. Згідно з інформацією Міжнародного співтовариства гіпергідрозу, надмірне потіння ніг властиво 5-и відсоткам всіх людей на планеті. А це більше, ніж 300 мільйонів чоловік на хвилиночку. Чому так відбувається і як зробити так, щоб ноги не потіли?

Пітніють ноги
Пітніють ноги https://doc.ua/news/articles/uhod-za-nogami-v-zimnee-vremya

Підвищена пітливість ніг – це хвороба?

Підвищена або надмірна пітливість ніг, яка тягне за собою неприємні відчуття і ще більш неприємний запах, в науці називається гіпергідрозом. Це річ, звичайно, прикра. Але не варто через неї відчувати себе юродивим і прокаженим. Ноги пітніють у всіх в тій чи іншій мірі – це природний закономірний процес. Просто у когось він протікає більш кількісно і складно.

Вся справа в некоректній роботі потових залоз. Вони можуть надмірно «включатися» через якийсь незначний стрес, незручне взуття або навіть пішу прогулянку. У більшості випадків проблема підвищеної пітливості ступень пов'язана з гіпергідрозом пахв або долонь. Тому що саме на цих частинах тіла знаходиться найбільше зосередження потових залоз.

Але долоні і пахви набагато легше піддаються гігієнічним процедурам протягом дня. Тому проблема пітливості ніг виходить в такому контексті на перший план і здається набагато складнішою і неприємнішою. Однак будь-які проблеми можна вирішити.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Причини неприємного запаху ніг

Навіть природна підвищена пітливість ніг не завжди становить проблему у вигляді неприємного запаху. Його формування виникає з двох причин.

Перша причина — це ваш особистий унікальний запах тіла.

Друга причина — бактерії, які живуть на шкірі. Так ось саме через піт вони можуть посилено розмножуватися. А неприємний запах з'являється через істотне збільшення обсягу продуктів їх життєдіяльності. Примітно, що на різних частинах нашого тіла живуть різні бактерії. Саме на ступнях знаходяться найнеприємніші і шкідливі з них – це Bacillus subtilis. Похідні від них пахнуть набагато гірше і сильніше, ніж від їх побратимів. Ось вчені прийшли до висновку, що саме через цю «сінну паличку» (саме так в перекладі називаються означені бактерії) багато хто з нас і страждає. Що ж робити?

Пітніють ноги: ліки
Пітніють ноги: ліки http://ivona.bigmir.net/

Що робити, якщо пітніють ноги

Міжнародне співтовариство гіпергідрозу розробило цілий науковий алгоритм для боротьби з неприємними відчуттями через проблеми пітливості ніг. Так що якщо це направду вас турбує, вчені радять серйозно поставитися до кожної рекомендації і ретельно її дотримуватися – тоді позбудетеся від такого страждання. Відгуки людей з усього світу підтверджують ефективність цих порад.

Алгоритм підходить як для жінок, так і чоловіків, навіть для дитини (зокрема і немовляти). Хоч у сильної статі потові залози на стопах працюють більш посилено, і проблема стоїть для них дуже гостро – лікування проводиться для всіх за одним принципом.

Пріють ноги: почніть з аналізу

Ведіть щоденник спостережень за ступнями. На думку Американської академії дерматології, щоб усунути проблему підвищеного виділення поту на ногах, слід індивідуально відстежити закономірність і причини його виникнення. Так, потрібно завести окремий журнал. У ньому – записувати докладно: коли і за яких обставин, з яких причин (на ваш погляд) з'являється підвищена пітливість ніг. Таким чином виявляється факт: чому саме ваші ноги активно пітніють.

Це може бути все, що завгодно аж до про певного виду взуття або ситуації, яка викликає нервозність.

Пітніють ноги в чоловіків
Пітніють ноги в чоловіків https://metrosexual.com.ua/narodnye-sredstva-ot-potlivosti-nog.html

Потіє стопа? Мий до дір!

Звучить банально і навіть дивно, але гігієна – це головна запорука нашого здоров'я. Начебто приписна істина, зрозуміла всім. Однак, що стосується правильного миття «проблемних» ступень є свої особливості і нюанси.

Якщо у людини є проблеми з пітливістю ступень, то ноги слід мити не менше двох разів на день. При цьому процедуру потрібно проводити ретельно: зі спеціальним антибактеріальним милом, ледве теплою водою, можливо, з додаванням ефірних масел евкаліпту або чайного дерева.

Але і це ще не все: після промивання слідує ретельне просушування. Дерматологи звертають увагу на те, що важкодоступні зони між пальцями в цьому плані не можна ігнорувати. Справа в тому, що там може скупчуватися волога, яка стає додатковим чинником розмноження бактерій і неприємного запаху.

Як прибрати пітливість ніг – балуй свої ніжки

Ванночки для ніг. Здається, що це примха, але ні – необхідність. Хоча, звичайно, потішити себе таким чином теж можна. Хто сказав, що корисне не може бути приємним?

Для цього знадобитися просто таз з теплою водою із додаванням 4-х столових ложок звичайної харчової соди. У розчин теж можна додати попередньо приготовану чайну заварку (на 2 одноразові пакетики). Опустити туди ноги на 20 хвилин. Секрет в тому, що сода – сильний засіб вбивства шкідливих бактерій.

Ножні ванни потрібно робити регулярно кілька разів на тиждень.

Пітніють ноги: ванночки
Пітніють ноги: ванночки https://es.123rf.com/

Пітніють ноги: кращі засоби боротьби

Присипки на допомогу. Для вирішення проблеми пітливості ніг, можна використовувати спеціальні присипки протибактериальної і протигрибкової дії. А також простий тальк і кукурудзяний крохмаль. Правда, останні нададуть не такий вже і рятівний ефект.

Тальк і крохмаль здатні просто ввібрати в себе додаткову вологу, але діють не більше години. А ось аптечні присипки спеціального призначення можуть надовго зберегти ідеальну сухість ніг і надійно запобігти розмноженню бактерій.

Як зменшити гіпергідроз – найкращі ліки

На ніч – антиперспірант. Мова йде про спеціальні гігієнічні препарати, які запобігають надмірному потовиділенню. Важливо вибрати не тільки спеціалізований для свого випадку засіб, але і чітко слідувати його інструкціям із застосування. Як правило, вони полягають в ретельному сухому нанесенні на ноги безпосередньо перед сном.

Справа в тому, що це не просто спосіб, який збереже ступні в хорошому стані, бо запобігає підвищеному виділенню поту вночі. Але і робота над глобальним вирішенням цієї проблеми назавжди. Під час сну всі процеси в організмі сповільнюються – власне, і потовиділення зокрема. Тому нічний антиперспірант може проникнути глибше в потові залози ступень саме в цей час. А в підсумку – протягом наступного дня знизити неприємні запахи.

Більш того, цей метод лікування гіпергідрозу має накопичувальний ефект. Співробітники Американської академії дерматології радять для початку проводити таку нічну процедуру 4 дні поспіль. Потім, знизивши таким чином пітливість ніг, мазати на ніч ступні антиперспірантом тільки раз на тиждень. Словом, за допомогою нічного антиперспіранту можна майже повністю позбутися цієї проблеми.

Пітніють ноги: як вирішити проблему
Пітніють ноги: як вирішити проблему http://iqfor.me/

Чому ще більше пітніють ноги з природним гіпергідрозом?

Відповідь проста і логічна – через неправильно підібрані шкарпетки. Врахуйте: при гіпергідрозі шкарпетки варто носити тільки натуральні.

Слід вибирати вироби з натуральних волокон вовни та бавовни. Ці матеріали дозволяють шкірі дихати. А от синтетичні шкарпетки з нейлону, поліестеру і тому подібних матеріалів зіграють погану службу, якщо є проблема підвищеної пітливості ніг. Вони погано пропускають повітря і не кращим чином відводять від шкіри вологу.

Якщо проблема поганого запаху ступень стоїть особливо гостро, то бажано міняти шкарпетки 2 рази на день. Так що носіть із собою краще завжди про всяк випадок запасну пару.

Як боротися з поганим запахом ніг – приберіть мокрі черевики

Взуття – теж має значення. Вибираючи взуття, неодмінно слід віддавати перевагу натуральним «дихаючим» матеріалами виготовлення. Це може бути замш, шкіра, спеціальна синтетика для спорту, яка відводить вологу. Примітно, що у хорошому спортивному взутті устілка виконана з матеріалів, забезпечених антибактеріальними і запохопонижаючими властивостями. Добре, що мода і дрес-код дозволяють в наш час ходити в кросівках хоч кожен день.

В ідеалі дерматологи до того ж радять міняти взуття кожен день. Одна і та ж пара на щодень – не кращий варіант. «Башмачкам» теж треба встигати просихати. Особливо це стосується зимового взуття, яке потребує більш ретельного догляду, ніж літнє і демісезонне.