Минуло вже 6 років від початку трагічних подій, коли 18 лютого 2014 року мирна хода закінчилася кривавими подіями. Загинули активісти, силовики, були поранені сотні українців. Ця стаття присвячується шостим роковинам масового розстрілу людей на Майдані. Читайте про розслідування, дізнайтеся: чи покарано винних? Давайте згадаємо, як усе відбувалося.

Шокуючі кадри розстрілу демонстрантів

У 2020 році виповнюється 6 років із тих пого часу, як минули трагічні події на Майдані. Тоді буквально за 3 дні загинули близько 100 осіб. У перший день зіткнень, 18-го числа, при розстрілі загинули 17 осіб.

На наступний день, 19-го числа, були розстріляні ще 10 українців. 20-го лютого пішли із життя ще 45 осіб. Крім цього, 21-го та 22-го загинули по двоє осіб. Усього за ці трагічні дні загинуло понад 100 осіб. Саме тому їх прийнято називати Героями Небесної Сотні.

Тоді загинули ще й 19 силовиків. Багато учасників антипрезидентського протесту були поранені. І не всім вдалося вижити: 15 українців, травми яких виявилися несумісними із життям, померли. Пам'ять загиблих вшановують в Україні щорічно 20 лютого. У цей день згадують Героїв Небесної Сотні. Покладають квіти на Майдані.

Річниця Майдану: розстріли людей, Слово и Дело
Річниця Майдану: розстріли людей, Слово и Дело

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Ось кадри, коли вони, вже мертві, лежать у центрі столиці. Пізніше їх тіла накриють прапором України. Уся країна, спостерігаючи за тим, що відбувається, по телевізору, жахалася від побаченого.

Річниця Майдану: розстріли людей, facenews.ua
Річниця Майдану: розстріли людей, facenews.ua

Річниця Майдану: розстріли людей, facenews.ua
Річниця Майдану: розстріли людей, facenews.ua

Річниця Майдану: розстріли людей, korrespondent.net
Річниця Майдану: розстріли людей, korrespondent.net

Масові розстріли професійними снайперами та силовиками шокували українців. Словами не передати гіркоту втрати рідних близьких. Загиблі були тоді абсолютно беззбройні. Їм доводилося, відстоюючи правду, прикриватися дерев'яними щитами.

Давайте згадаємо: якою ж була хроніка подій? Чому обстановка загострилася? Як з'явилися перші загиблі у розстрілах? Що передувало розстрілу? Читайте про вимоги, ультиматуми та версії того, що відбувається.

Хроніка подій 6-річної давності

Винні трагедії досі не знайдені й не покарані. Розстріли, які залишилися у минулому, досі - чорна пляма у історії нашої незалежної країни. Незважаючи на заяви про те, що кривавий злочин розстрілу на Майдані розкрито, спливаючі деталі постійно змушують замислюватися про це. І вже тим паче не дає спокою питання про те, що судової крапки так і не було.

Коли шість років тому всім здалося, що компроміс уже знайдено, і незабаром конфліктуючі сторони повинні домовитися, через 2 дні ситуація кардинально змінилася. Саме 18-го числа мало відбутися засідання ВРУ, від якого майданівці очікували повернення Конституції 2004 року, що звужує повноваження президента.

Урядовий квартал заполонили колони «самооборони». Активісти захопили офіс «Партії регіонів». Та незабаром після цього було розсекречено задум депутатів. Мітингувальники зрозуміли, що велика їх частина покинула стіни ВР, і очікуваного рішення депутати не приймуть. Ситуація ще більше загострилася.

Річниця Майдану: розстріли людей, Волинські Новини
Річниця Майдану: розстріли людей, Волинські Новини

Беззахисні майданівці, яких нещадно розстрілювали, стали кидати у правоохоронців каміння, намагаючись пробратися до Верховної Ради. Близько другої години дня силовикам дали наказ очистити квартал від протестуючих. «Беркут», внутрішні війська та «тітушки» почали штурмувати демонстрантів. Використовувався сльозогінний газ, почався масовий наступ та знищення активістів.

Самооборонців били кийками, використовували світло-шумові гранати. З'явилися перші загиблі. Незабаром Віктор Янукович заявив про нове перемир'я. Він назвав глав МЗС Німеччини, Франції та Польщі, які повинні прилетіти 20 лютого до української столиці, щоб разом із владою та опозицією нібито домовитися про можливий компроміс.

Потім екс-глава держави здав управління процесом керівникові антитерористичної операції Служби безпеки України. Він призначив його, дозволивши діяти на власний розсуд, не інформуючи президента. У ніч на 19-те невідомі почали розстрілювати мітингувальників.

Але хто ж насправді причетний до тодішніх розстрілів? І чи покарали винних? Але ж поранені й убиті лежали тоді біля ніг «Беркута», стікаючи кров'ю. А БТР нещадно таранив тим часом барикаду майданівців...

Правдоподібний «бойовик» або хто винен?

Найбільше загинуло людей на Майдані 20-го лютого. Беззбройні майданівці, у яких стріляли із вогнепальної зброї, почали палити покришки, кидати у правоохоронців коктейлі Молотова.

І ось минуло вже 6 років після цієї кривавої розправи. Тільки винуватці трагічних подій так і не покарані. Всього лише 11 «тітушок» заарештували та засудили. А ось судові справи про слухання інших винних чомусь весь час переносяться або скасовуються.

Так що розгляд справ досі фактично висить у повітрі. Офіційно у масових розстрілах підозрюють 66 осіб. Тільки більша половина із них (46 осіб) розшукується. У їх числі - побіжний президент і екс-керівники столичної міліції та СБУ.

Коли у грудні минулого року Руслан Рябошапка, Генеральний прокурор країни, замінив прокурорів у справі із розстрілу майданівців, нова прокурорська група звільнила з-під варти п'ятьох екс-беркутівців. Вони були передані для обміну між Україною та «ЛДНР». Однак двоє із них повернулися після обміну до столиці. Вони, як і раніше, значаться у списках обвинувачених, але так і не покарані.

Річниця Майдану: розстріли людей, korrespondent.net
Річниця Майдану: розстріли людей, korrespondent.net

На сьогоднішній день, 19 лютого 2020 року, позиція Генеральної прокуратури наступна: засудити заочно колишніх беркутівців неможливо. Адже для цього необхідні зміни чинного законодавства. У результаті 4 тисячі 500 томів справ із розстрілу активістів будуть передані до нещодавно створеного відділу Держбюро розслідувань.

Святкування річниці, останні новини

Офіційне трактування даної трагічної події наступне: розстріли мирних демонстрантів - це вина злочинного режиму екс-президента Віктора Януковича. Таким чином влада режиму Януковича мала намір посіяти страх серед народу. І зламати волю активістів до протестів. Про це повідомляють відкриті джерела.

Важливі криваві події, які відбулися 6 років тому, і забрали життя багатьох людей, залишилися у минулому. А організатори масового вбивства так і не покарані. Звичайні українці вже, напевно, перестали вірити у те, що їх знайдуть та покарають.

Єдині офіційно обвинувачені у цій справі - «беркутівці». Але ця теорія лише «живе» у юридичній площині, а їх вину так і не доведено. Фактів і документів стає все більше. Тільки історія питання залишилася недоговореною навіть через кілька років після того, що сталося.

Річниця Майдану: розстріли людей, Униан
Річниця Майдану: розстріли людей, Униан

Сьогодні українці вшановують подвиг активістів Революції Гідності. Люди приносять на Майдан свічки, ангелів, квіти, влаштовують Героїв Небесної Сотні пам'ятними заходами.

Річниця Майдану: розстріли людей, facenews.ua
Річниця Майдану: розстріли людей, facenews.ua

Про «крокодилові сльози» екс-президента Петра Порошенка біля меморіалу пишуть сьогодні ряд видань. Знімки колишнього глави держави, що плаче, вже з'явилися у декількох Telegram-каналах. Користувачі мережі відзначають, що він навмисно позував перед фотокамерами та «вичавлював із себе сльози».

Після кровопролиття на Майдані, що сталося шість років тому, було написано вже чимало книг. Найперша антологія поезії, перша поетична і художня книга про Євромайдан, - «Материнська молитва». У тому ж трагічному 2014-му у виданні з'явилася книга «Небесна сотня. Антологія майданівських віршів».

Слідом вийшли видання «Хто я?», «Євромайдан. Лірична хроніка»,« Борітеся - поборете! Поетика революції», «Небесна сотня воїнів Майдану» та багато інших. Більшість із них можна купити. Деякі є у вільному доступі для прочитання онлайн.

Видання «Апостроф» пише про те, що у річницю розстрілу Майдану президент, що втік, раптово звернувся до жителів України. Він похвалив перші кроки чинного глави держави Володимира Зеленського.

Віктор Федорович заявив, що діяльність Володимира Олександровича дає «надію на мир, справедливість та встановлення стабільності у країні». І в кінці додав, що сам також зробить усе для цього.

Річниця Майдану: розстріли людей, facenews.ua
Річниця Майдану: розстріли людей, facenews.ua

Фактичні причини, які вивели сотні українців на Майдан, досить широкі - це, перш за все, корупційне засилля режиму Януковича, а потім вже - прагнення людей до кращого життя, незалежності ЗМІ від власників і свобода мирних зібрань. BBC ділиться своїми думками із читачами із цього приводу («Перемоги та зради після Майдану»), розглядаючи перемоги українського суспільства і політиків, а також зради.

Тепер у Генпрокуратуру прийшли нові люди. «Але чому ж у цій справі так і не було оголошено вироки?» - цим питанням сьогодні переймаються багато українців. Просто судити нікого, тому що винних «беркутівців» обміняли на українських полонених у плані обміну із Росією. А решта досі знаходяться у розшуку.

Тим часом люди, які проводжали в останню путь Героїв Небесної Сотні, чекають покарання винних. Вони, як і раніше, відчувають біль, глибоку образу й втрату. Це величезна порожнеча і важкий камінь у душах багатьох українців.

Справа Майдана - це не тільки справа людей, а й справа всієї України. Але чи зможе чинний президент не «злити» справу, що стосується розстрілу майданівців? Людям обіцяють, що вони побачать результат. Та чи буде так насправді? – поки що запитання риторичне.

Фото

Річниця Майдану: розстріли людей, bbc.com
Річниця Майдану: розстріли людей, bbc.com

Річниця Майдану: розстріли людей, Гордон
Річниця Майдану: розстріли людей, Гордон

Річниця Майдану: розстріли людей, ГолосUA
Річниця Майдану: розстріли людей, ГолосUA

Річниця Майдану: розстріли людей, Главред
Річниця Майдану: розстріли людей, Главред

Річниця Майдану: розстріли людей, Главред
Річниця Майдану: розстріли людей, Главред

Відео