Фарбування волосся – делікатний процес, який вимагає певних знань. Омбре, мелірування, різні відтінки вам зможуть зробити тільки в салоні краси, а от домогтися ідеального рівномірного насиченого кольору можна і самій у домашніх умовах. Крім того, важливо знати, як не нашкодити волоссю під час експериментів і отримати чудовий результат.

Інструкція допоможе скласти правильні схеми для фарбування, а чоловічі рекомендації нічим не відрізняються від жіночих.

Головні заборони для самостійного фарбування волосся

Як і для будь-б'юті-процедури, для фарбування волосся існує ряд застережень, порушувати які не потрібно, адже замість розкішних локонів можна отримати навіть опіки шкіри голови.

Не варто наносити фарбу на волосся після того, як ви зробили хімічну завивку. Як мінімум з моменту процедури варто почекати два тижні.

Утримайтеся від нанесення фарби на голову, якщо у вас присутні подряпини, садна, шкірні захворювання або інші пошкодження на голові. Потрібно дочекатися, коли все заживе і наносити хімічну фарбу тільки на здорову шкіру голови.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Фарба не поле для власних хімічних експериментів. Утримайтеся від додавання в неї масел, бальзамів або чогось іншого.

Підготовлену фарбу потрібно використовувати відразу. Її компоненти вступають в хімічну реакцію і вона має досить маленький термін придатності в змішаному вигляді. Про це варто знати і пам'ятати, її не можна використовувати кілька разів і неможливо продовжити їй строк придатності. Навіть якщо ви зберігаєте розведену суміш у холодильнику або морозилці. Використовувати таку суміш навіть на наступний день небезпечно і може призвести до опіків.

Як правильно вибрати фарбу

Як пофарбувати волосся, фото з вільних джерел
Як пофарбувати волосся, фото з вільних джерел

Фарби поділяються на натуральні, фізичні і хімічні. Кожна з них має свої особливості, плюси і мінуси. На етапі вибору фарби для себе потрібно чітко визначити мету, якої ви хочете досягти і вибрати фарбу, в яку хочете фарбується. Це темні відтінки, гамма темного або навіть чорний, або ж ви вирішите пофарбуватися в білий, світлий, карамельний, синій або рожевий, фіолетовий – важливо вирішити ще до походу в магазин, де ви не будете метушиться між різними квітами і лише підберете тони майбутнього фарбування.

Ви хочете зробити волосся здоровими і лише трохи відтінити натуральний колір, або ж ви хочете ненадовго нанести цікавий відтінок або в третьому варіанті ви хочете стійке зафарбовування (наприклад, сивини) з мінімальним змиванням. Подумайте, перш ніж вибирати один з варіантів в магазині.

Натуральною фарбою є хна і басма. Дані варіанти виготовлені на основі водоростей і натуральних інгредієнтів і зовсім не містять в собі хімічних сполук. З їх допомогою можна трохи відтінити натуральний колір (пофарбувати вона зможе тільки світлі від природи волосся) і зміцнить волосся, зробить їх сильнішими. Однак у неї дуже маленьке різноманітність відтінків.

Фізичні фарби містять у собі хімічний пігмент, проте на відміну від стійких фарб в їх складі відсутній аміак і перекис водню. Тобто барвний пігмент здатний обволікати, але не проникати всередину волоса. Вони досить нестійкі. Такі фарби гарні для використання як експеримент для тих, хто не фарбувався ніколи в житті.

Хімічні фарби найчастіше застосовуються як в салонах, так і в домашніх умовах. У їх складі в кожній упаковці є тюбик з фарбувальної пастою і окислювач.

Нестійкими фарбами називають відтінкові бальзами, які здатні освіжити існуючий колір. У середньостійких містяться додаткові олії, які здатні живити волосся, але разом з тим забирати у них частину стійкості кольору на волоссі.

Лідерами по утриманню кольору на волоссі є стійкі фарби, які містять у собі чимало хімії. Їх не варто використовувати частіше разу на місяць. Виключення — підфарбовування відрослих коренів, яке можна робити кожні два тижні.

В домашніх умовах не варто влаштовувати кардинальних змін способу і перетворюватися з кокетливою блондинки в пекучу брюнетку або сліпучу руду. У вас не буде права на помилку і кожен маленький пропущений шматочок волосся буде дуже помітний на кінцевому результаті.

Як пофарбувати волосся, фото з вільних джерел
Як пофарбувати волосся, фото з вільних джерел

Краще довірити радикальні перетворення професіоналам, а вдома змінити образ завдяки фарбуванні у відтінок, який буде відрізнятися від існуючого на кілька тонів. Тим більше, що з темних відтінків в блондинку будинку вам не вдасться перефарбувати, так можна тільки спалити кінчики волосся, які не тільки не будуть виглядати красиво, але і повністю зіпсує волосся.

Брюнетці підійде чорний, але не візьметься білий колір. Світлій дівчині чи хлопцеві легше підібрати більш складні і красиві відтінки, які не зажадають освітлення і змити натуральний. Важливо на короткі і довгі волосся вибирати більш темні, а не світлі відтінки.

Як підготуватися до фарбування волосся вдома

Фарбування волосся вдома зажадає від вас деяких приготувань. Так, фарбу потрібно підготувати заздалегідь. В ідеальному світі у вас вдома знайдеться перукарня накидка, в звичайному – треба надіти старий одяг, тому що ви її обов'язково забрудните фарбою, як би акуратно не намагалися все робити.

Для фарбування обов'язково потрібно підготувати неметалеву ємність, добре підійде пластикова або скляна миска. Також в магазинах можна знайти спеціальні набори. Для фарбування обов'язковим буде спеціальна кисть і гребінець з мілкими зубцями для того, щоб відокремлювати пасма.

Як пофарбувати волосся, фото з вільних джерел
Як пофарбувати волосся, фото з вільних джерел

Для волосся також знадобляться резиночки, крабики або затискачі. Важливо, щоб вони були не металевими.

Наносити фарбу необхідно на сухі волосся. Голову перед фарбуванням не потрібно мити. Перед тим, як наносити хімічну фарбу в перший раз, обов'язково проведіть тест на чутливість за допомогою змішаної фарби, можна змішати по краплі фарби і окислювача. Нанесіть суміш на зап'ясті і почекайте. Продовжувати процес фарбування варто, якщо ви не відчуваєте свербіння, а шкіра не почервоніла за 10-15 хвилин.

В залежності від типу фарби існують нюанси як змішувати і скільки її тримати на голові. Вони вказані в інструкції до кожної конкретної фарбі.

Як пофарбувати волосся в домашніх умовах

Для фарбування волосся їх потрібно розділити двома проборами – вертикальним і горизонтальним, як показано на фото. Кожну з чотирьох частин потрібно зафіксувати зажимом. Тепер настав час надіти рукавички і змішати фарбу. Рукавиці одягати і не знімати до кінця процесу фарбування обов'язково.

Спочатку варто нанести фарбу за головним проділах, які ми зробили. Потім перші профарбовуємо пасмо за пасмом коріння волосся на потилиці ззаду, який би відтінок ви не вибрали. На довгому волоссі, як у блондинок, так і у брюнеток, поетапно тоніком або фарбою також фарбуємо спочатку коріння.

Як пофарбувати волосся, фото з вільних джерел
Як пофарбувати волосся, фото з вільних джерел

Хлопцю або дівчині з коротким волоссям на даному етапі буде простіше, так як навчитися фарбуватися з нуля не складно, а після того, як пофарбували корінь, залишиться трохи волосся і пензлики зможуть краще зафарбувати короткий волосся до кінчиків і не зіпсувати колір.

Як пофарбувати волосся, фото з вільних джерел
Як пофарбувати волосся, фото з вільних джерел

Для ефективного рівномірного профарбовування потрібно відокремлювати по тонкій пасмі, наносити невелику кількість фарби на корені і прибирати пасмо на верхівку для того, щоб вона не заважала. І так одна за одною фарбувати всі корені на двох потиличних зонах. Таким же чином варто профарбувати коріння на двох інших зонах.

Після того, як пасмо за пасмом прокрасили все волосся, фарбу, що залишилася, бажано також по пасмам розподілити по довжині волосся. Повністю прокрашене волосся зібрати в пучок і залишити на необхідне за інструкцією час, подивіться на відео як процес виглядає з боку.

Не варто надягати на голову полиетилен або іншим способом укутувати волосся. Тепло допоможе тільки у разі фарбування хною або басмою. Для хімічної фарби важливий кисень, тому варто відмовитися від пакетиків, вони можуть тільки підсушити волосся.

Інструкція покаже правильний час для того, скільки тримати фарбу на голові. Міфом і помилкою є те, що при меншій витримуванні фарби волосся можуть і менше пошкодитися, а при більшому – колір вийде більш насиченим.

Фарбу потрібно змивати теплою водою. Спочатку простою водою, а потім промити шампунем. Обов'язково після фарбування нанесіть спеціальний зволожуючий бальзам або ж зробіть маску. Дані засоби догляду за волоссям також варто змивати.

Альтернативні варіанти фарбування волосся – хною або басмою

Хною є натуральна фарба, яка в своєму складі містить переважно висушене листя лавсона неколючої. Крім фарбування і зміцнення волосся її використовують для нанесення малюнків на тіло – мехенді.

Процедура фарбування натуральними фарбами по суті схожа з фарбуванням хімічними фарбами, проте має деякі нюанси, якими не можна нехтувати.

Як пофарбувати волосся, фото з вільних джерел
Як пофарбувати волосся, фото з вільних джерел

Кількість порошку, який буде наноситься, безпосередньо залежить від того, наскільки волосся довге і густе. Середні волосся на каштанових волоссі ефект від рудої хни може бути не помітний, це варто пам'ятати.

Фарбу розмішують з гарячою водою і вкрай важливо розмішати настільки, щоб не було грудочок. Її також потрібно розводити в неметалевої посуді.

Остаточна суміш повинна нагадувати густу сметану. Даному виду фарби для реакції обов'язково потрібно тепло. Тому потрібно після повного фарбування накрити волосся поліетиленом, шапочкою або замотати плівкою, а після вкрити її рушником. Її не страшно залишити на волоссі на кілька годин. В даному випадку чим довше, тим більш насичений відтінок можна отримати.

Однак варто мати на увазі, що її важче наносити і змивати, ніж хімічну.

ВАЖЛИВО: після фарбування змивати без шампуню, тільки теплою водою. Після не наносити бальзам. 2-3 дні після фарбування не можна мити голову.

Натуральне – не означає ідеальне. Не бійтеся експериментувати і можете для того, щоб нешкідливо змінити образ, подивитися відгуки на ту чи іншу фарбу перед купівлею і тоді зачіска буде не тільки в мріях.

Русяве волосся краще всього піддається фарбуванню в різні кольори, а в деяких відтінках навіть можуть виглядати світліше. Темна брюнетка для того, щоб "освіжити" образ може вибрати темний відтінок з іншого спектру, наприклад вибрати холодний відтінок, якщо від природи тон більш теплий. Чорне волосся можна зміцнити через хну, але фарбувати потрібно акуратно і простіше буде на короткоу волоссі, адже освітлити його після натуральної фарби не вийде, а якщо ви блондинка, то залишиться чекати, поки волосся відросте, щоб зрізати його. Як бачите, способи змінити образ без радикальних заходів є, головне – не боятися.

За допомогою наших рад ви зможете пофарбувати своє волосся без шкоди для здоров'я. Пам'ятайте, що самий гарний колір виглядає на доглянутих волоссі, а тому після фарбування важливо використовувати кондиціонер за типом волосся і принаймні раз на тиждень наносити маску для волосся, вона зможе живити і зволожувати волосся та подарує їм додатковий блиск.