Відеоспостереження — відмінний засіб підвищити безпеку як у будинку або в офісі, так і у будь-якому іншому приміщенні. Система дозволить не тільки спостерігати за тим, що відбувається, але й швидко зреагувати у разі будь-якої біди. Крім того, встановлена прихована камера допоможе контролювати пересування дітей або родичів, які залишилися вдома, а також спостерігати за порядком в приміщенні. Але щоб камера дійсно приносила користь, потрібно грамотно вибрати програму для відеоспостереження.

Як працює відеоспостереження?

Для організації спостереження, однією з основних частин системи стає комп'ютер, на який потрібно встановити якісну програму. Налаштувати відеоспостереження вийде за допомогою аналогових, веб та IP-камер.

Залежно від встановленого забезпечення, система буде виконувати такі функції:

Сучасні програми для забезпечення відеоспостереження відрізняються не тільки великою різноманітністю, але й великим набором функцій. При цьому через те, що встановлювати відеокамери за останні 5 років стали в 5 разів частіше, програмне забезпечення стає все кращім. І якщо раніше установкою відеоспостереження займалися тільки охоронні фірми, то тепер налагодити систему під силу навіть простому користувачеві.

Звичайно, потрібно враховувати, що професійні програми для забезпечення відеоспостереження мають більш розширений функціонал, ніж софт, розрахований для побутового використання. Тому при виборі потрібно враховувати конкретні цілі установки камери.

Деякі сервіси можна скачати безкоштовно через інтернет, але платні версії доповнені корисними інструментами та дозволяють віддалено працювати з отриманими відео. Єдина умова — доступ до безперебійного інтернету.

Для віддаленої передачі картинки на гаджет користувача використовується хмарне сховище. Щоб організувати спостереження, потрібно завантажити потрібну програму-сервер на ПК. Після чого ПО буде використовуватися для передачі картинки на сайт або відразу у програму клієнта. У свою чергу на камеру скачується програма-клієнт, яка і буде приймати зображення з обладнання.

Встановлене програмне забезпечення дає можливість користувачу керувати рухом камери, налаштовувати роботу обладнання, завантажувати записані відео, переглядати отриману картинку у зручному форматі.

Звичайно, якщо немає необхідності, можна просто встановити камеру та мати можливість спостерігати за тим, що відбувається, але за допомогою софта вийде вести запис, обробляти зображення, шукати запис, зроблений в певний час. І саме за допомогою додаткових функцій можна організувати дійсно грамотну систему стеження. Тим більше що сама програма не займе багато пам'яті ноутбука та ніяк не відіб'ється на швидкості його роботи.

Популярні програми для організації відеоспостереження

Популярним програмним забезпеченням для камер є Xeoma, до якої легко приєднати будь-яке обладнання і з'єднати її з більшістю сучасних ПО:

  • Windows;

  • андроїд і iOS;

  • macOS.

Програма вважається зручною, тому що не вимагає установки або будь-якої настройки, і просто запускається на будь-якому пристрої з перерахованими ПО. Сервіс відрізняється зручним, зрозумілим інтерфейсом та має широкий функціонал. Xeoma вміє розпізнавати номери автомобілів та виділяти обличчя. Утиліти працюють у вигляді модулів, які досить просто з'єднати у єдиний ланцюг та налаштовувати в залежності від поставленої мети.

У Xeoma є платна версія, ціна якої залежить від необхідного функціоналу та кількості камер. Безкоштовна — обмежена за можливостями, але цілком згодиться для звичайної квартири або будинку.

Зручною програмою для мобільних гаджетів на базі iOS та Android вважається Zoneminder. Додаток також сумісний з персональним комп'ютером на базі Linux. Сервіс дає можливість використовувати потужні інструменти, має відкритий вихідний код та активну спільноту.

Zoneminder — універсальна утиліта, підходяща для створення системи стеження будь-якої складності. Після проведення простих налаштувань, з будь-якого гаджета або браузера вийде переглядати зняті відео. Переваги програми:

  • зв'язується з будь-якими камерами;

  • дає можливість не тільки записувати, але й аналізувати отримані картинки;

  • дозволяє обирати пріоритетні зони для зйомки і налаштувати їх чутливість;

  • самостійно відправляє SMS-повідомлення або листи на електронну пошту з оповіщенням про події через локальну мережу wi-fi.

А головне Zoneminder — абсолютно безкоштовна програма, яка дозволяє здійснювати домашнє та комерційне спостереження.

Краща програма, з якою зможе працювати веб та IP-camera — iSPY. У функціоналі є детектор руху та звуку, реагуючий на події перед камерою. Мало того, програма самостійно відправляє користувачеві повідомлення з фотографією подій. Інші переваги:

  • система визначення найбільш чутливих областей кадру;

  • віддалений контроль;

  • немає обмеження за кількістю підключених камер;

  • перегляд знятих відео з мобільного телефону;

  • відсутність необхідності обробки відеозапису;

  • можливість відразу викласти матеріал на Youtube або будь-яку іншу платформу.

Якщо для організації прихованого відеоспостереження немає нічого крім комп'ютера, краще використовувати сервіс ContaCam. Головна перевага — можливість проводити приховане стеження одночасно з декількох камер. Устаткування, з яким працює програма:

  • WDM;

  • DV-пристрої;

  • web і IP-камери.

Програму ContaCam можна використовувати як відеореєстратор, який буде вести запис протягом доби. Крім цього, можна налаштувати детектор руху, включення за заданим розкладом або ж використовувати ручну настройку.

ContaCam підійде для внутрішнього та зовнішнього спостереження. Зберігається відзнятий матеріал у різних форматах AVI та Flash, розміщувати контент можна на сервері або відправляти на електронну адресу.

Що ще пропонують користувачам розробники?

Не так давно датські розробники створили спеціальний додаток XProtect Go, що дозволяє отримувати інформацію одночасно з 8 відеокамер. Записується інформація у форматі AVI. Завантажити програму на комп'ютер можна безкоштовно, а записане відео доступне на сервері протягом 5 днів. Якщо цього часу недостатньо, потрібно трохи витратитися й придбати платну версію.

Після того як запустити софт, визначення та підключення девайсів до програми відбудеться автоматично, одночасно з цим XProtect Go самостійно налаштує чутливість до руху. Підійде для андроїда та іншого ПО.

Для організації професійної системи у бізнес-сфері створено інше потужне програмне забезпечення: GLOBOSS, яке передає зображення з об'єкта на ПК. Переваги:

  • здатність перетворювати аналоговий сигнал у цифровий;

  • можливість використовувати різні режими перегляду;

  • включення камери на звук та рух;

  • архівація відзнятого матеріалу на комп'ютері або зовнішньому носії;

  • роздруківка кадрів;

  • установка паролів від злому та розподіл прав доступу;

  • простота управління, зрозуміла недосвідченим користувачам;

  • наявність безкоштовної версії для 4-х камер;

  • інструкція російською.

Латвійські розробники пропонують користувачам ПО LuxRiot. Програма працює на запис, а також архівує та відтворює відео з мережевих камер. Віддалене управління дозволяє переглядати відзнятий матеріал на всіх мобільних гаджетах. Під час перегляду можна регулювати швидкість та змінювати якість зображення.

Безкоштовні версії дають можливість управляти чотирма камерами та підключати не більше одного віддаленого клієнта. Якщо заплатити за ПЗ, вийде використовувати необмежене число камер та налаштовувати будь-яку кількість клієнтів. Програма підійде для роботи з різними камерами.

Інші популярні програми:

  1. Axxon Next. Дозволяє шукати певні об'єкти серед записаного матеріалу за обраними критеріями. Наприклад, за кольором, швидкості переміщення або розміром. Підтримує більше 15 тис. пристроїв та дозволяє управляти відео за допомогою мобільних додатків. Максимальний розмір архіву — 1 Тб.

  2. Periscope Pro. Додаток, розроблений спеціально для систем MacОС Х. Установка не займає довше 5 хвилин. Є можливість налаштування рівня чутливості на датчику руху та звуку. Важлива перевага — здатність використовувати гаджет на базі iOS як IP-камеру.

  3. Лінія. Програма підійде для перевірки невеликих квартир та будинків. Переваги — простий інтерфейс, онлайн-перегляд, можливість доповнення датчиком руху, відеоаналітіка, безкоштовна версія для 16 камер.

У цілому стає зрозуміло, що для організації спостереження розроблено велику кількість ПО з різним функціоналом. А вибір оптимального варіанта у першу чергу залежить від цілей установки камери.