Лариса Косач є генієм української літератури. Її вірші вчать ще з дитинства і досі навколо її особистості ходить багато розмов і дискусій.

З дитинства Леся була неймовірно розумною дівчинкою, вона навчилася читати в 4 роки, а в 6 років вже вишивала. Перший вірш вона написала в 9 років. Крім того, в 19 років їй вдалося написати підручник "Стародавня історія східних народів" для своїх сестер.

Поетеса володіла 7 мовами – українською, французькою, німецькою, англійською, польською, російською та італійською. Українка стверджувала, що їй легше спілкуватися французькою, ніж російською.

Леся Українка ввела в українську мову такі слова, як "напровесні" та "промінь", хоча про це мало хто знає. У сучасному світі ці слова здаються нам звичними.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

І при цьому мама Лесі, Олена Пчілка вважала свою доньку недостатньо розумною. Так, вона до 5 класу навіть не віддавала її в школу і навчала вдома за власною програмою, так як боялася російського впливу на свою доньку.

А ось псевдонім Лариса Косач взяла у свого дядька – Михайла Драгоманова. Вона дуже любила і захоплювалася ним і вирішила в чомусь бути схожою на нього. Псевдонім "Українка" з'явився в 1884 році, коли дівчинці було всього 13 років.

Деякі дослідники творчості поетеси переконані, що у неї був роман з Ольгою Кобилянською – іншою видатною жінкою того часу. Проте їх відносини скоріше були теплою дружбою.

Хворобливу Лесю Українку Іван Франко називав "єдиним чоловіком в нашій писемності". Однак сама Леся не вважала себе гідною навіть нігтя Франка.

Мало кому відомо, але існує астероїд, який назвали на честь поетеси - 2616 Леся (2616 Lesya).

Цікавим фактом також є те, що в останні роки життя очі Лесі Українки набули надзвичайно блакитного кольору, адже до цього вони не мали настільки інтенсивного забарвлення.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, згадали найбільші суперздатності Лобановського.

Як повідомляв Знай. ua, Сергій Крутін розповів про серіалі "Карпатський рейнджер".

Також Знай. ua писав, що Франко в кросівках і Леся Українка в Gucci - креативний франківчанин перетворив класиків ікони стилю.