У більшості країн ЄС система використання біоетанолу налагоджена і автомобілісти використовують біопаливо у суміші із бензином.

Про це заявив у Facebook голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, готуючи українців до можливих змін.

Скріншот допису з Facebook

"На сьогодні в Україні споживається біля 2 млн тон бензинів у рік на суму біля 50 млрд. грн. Близько 55% цього обсягу – це імпорт. Якщо 5% від цього буде складати біоетанол, то український ринок біоетанолу збільшиться майже у 5 разів та складе понад 100 тис тон у рік (біля 3 млрд грн). Виробництвом займатимуться українські заводи із української сировини, що означає нові робочі місця та виробництво українських продуктів із вищою доданою вартістю замість експорту сировини. Разом із тим, сотні аграрних підприємств є потенційними виробниками біоетанолу, тому ніякої монополізації бути не може, впевнений, на ринку буде достатня конкуренція серед виробників", – пише Андрій Герус.

Заправка
Заправка

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Базові речі, на яких зійшлися більшість учасників ринку.

– з 1 липня 2021 року встановлюється квота 5% для біоетанолу у суміші із бензинами. Аналізується доцільність подальшого поетапного збільшення таких квот до 7%-8%.

– за невиконання цієї квоти встановлюються жорсткі покарання у вигляді штрафів (Мінеконоенерго пропонує стимули через різні ставки акцизу)

– контроль здійснюється Держспоживслужбою та/або Держекоінспекцією

– змішування бензину із біоетанолом може у суб’єктів, які мають ліцензію на виробництво палива, а також у суб’єктів, які мають ліцензію на гуртову торгівлю та зберігання палива (нафтобази), мають сертифікрвану лабораторію або договір із сертифікованою лабораторією.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, юний "маршрутник" викрав транспорт вдруге за тиждень, хлопця ловило все Рівне.

Як повідомляв Знай.uа відсутність нормальних доріг вже не новина, але цими фото все ще можна вразити українців.

Знай.uа писав, українцям світять нові пенсії з 1 березня, хто отримає "бонус".