У 2020 році для виходу на пенсію необхідно мати страхового стажу 27 років. Однак завдяки новій пенсійній реформі, яку затвердила Рада, до 2028 року, щоб піти на заслужений відпочинок потрібно мати 35 років стажу. При цьому було передбачено можливість докупити собі стаж, але не більше 5 років. Зазначимо, що один рік коштуватиме близько 25 тисяч гривень.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських телеканалів.

Пенсія, фото: YouTube
Пенсія, фото: YouTube

Так, згідно з офіційною статистикою, за перші 9 місяців 2019 року близько 3215 українців скористалися послугою докупити страховий стаж. Вартість покупки стажу розраховується за формулою, яка враховує розмір єдиного соціального внеску. На даний момент він становить 1039 гривень.

Формула виглядає так: стаж = ЄСВ (єдиний соціальний внесок) * коефіцієнт * кількість місяців. Розмір коефіцієнта залежить від кількості років: один рік – 2, два роки – 1.8, три роки – 1.6, чотири – 1.4 і п'ять – 1.2.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Пенсіонери, фото з вільних джерел
Пенсіонери, фото з вільних джерел

Розцінки страхового стажу наступні:

1 рік – 24 936 гривень;

2 року – 44 885 гривень;

3 роки – 59 847 гривень;

4 роки – 69 820 гривень;

5 років – 74 808 гривень.

Проте, варто зазначити, що ці ціни актуальні тільки до 1 липня 2020. Коли уряд підніме мінімальну зарплату, збільшиться і розмір ЄСВ. Звичайно ж, далеко не кожен українець може дозволити собі відразу віддати таку суму державі. Тому влада дає можливість докуповувати страховий стаж в розстрочку. При цьому така покупка коштуватиме на порядок дешевше (близько 12 500 за рік стажу), оскільки з формули зникне коефіцієнт. Почнуть виплачувати тільки тоді, коли буде виплачено всю суму за додатковий страховий стаж.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Стаж можна купити в розстрочку

Стаж можна купити і в розстрочку. В такому випадку з формули випаде коефіцієнт і рік обійдеться у близько 12 500 грн, незалежно від числа доплачених років. Але при розстрочці не можна буде вийти на пенсію, поки не буде виплачено суму за цей стаж.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, "Від коронавіруса помруть всі пенсіонери" - міністр Ємець не став попереджати, відео.

Як повідомляв Знай.uа українцям дозволили йти з роботи раніше на час карантину.

Знай.uа писав, в Італії через коронавірусу пішла з життя українка, перші деталі.