Страсна п'ятниця – час смутку і скорботи. І пов'язано це з тим, що, згідно з біблійної історії, саме в цей день розіп'яли Ісуса Христа на Голгофі. Спаситель пожертвував собою, щоб спокутувати гріхи людей, а через три дні воскрес.

Страсна п'ятниця: чому так називається

Згідно біблійної історії, саме в п'ятницю відбувалися так звані Страсті Христові. Тобто, в цей день розіп'яли Ісуса на горі Голгофа. Загибелі передували страшні муки. Всі страждання, перенесені Спасителем в останні години свого життя, і називають в Євангеліях Страстями Христовими.

У Страсну п'ятницю в храмах згадують про ці події. У цей день прийнято проводити особливий ритуал, який носить назву «винесення Плащаниці». Це плат, на якому зображений Ісус в труні.

Страстная пятница

Страсна п'ятниця 2020: народні звичаї та обряди

П'ятниця – час, коли загинув Ісус. Тому служби у всіх православних храмах присвячені цій події. Розповідається історії про суд над Ісусом, його розп'яття і хресну смерть на Голгофі, зняття його тіла з хреста і поховання. Богослужіння Великої п'ятниці включає триразове прочитання євангельського оповідання про ці події.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Страсна п'ятниця – єдиний день в році, коли не звершується ранкове богослужіння, є лише Вечірня служба з винесенням Плащаниці. Ритуал здійснюють у другій половині дня. Плащаниця – це плат із зображенням в повний зріст Христа, який лежить в труні. Її залишають на спеціальному місці в центральній частині храму. Прикрашають Плащаницю різними пахощами і живими квітами в пам'ять про те, як жінки-мироносиці помазали пахощами тіло похованого Христа.

На Велику п'ятницю слід утримуватися від їжі до того, як в храмах не проведуть ритуал виносу Плащаниці. Для тих, хто дотримується суворого посту, після дозволяється вживати виключно хліб і чисту воду.

У решти віруючих також прийнято нічого не їсти до ритуалу виносу. А після повернення з храму родина сідає за стіл вечеряти. Їжа в Страсну п'ятницю – пісна, навіть риба забороняється в цей день. В основному їдять овочі: капусту, картоплю, огірки. У цей день забороняється займатися важкою працею, господаркам дозволяється тільки пекти паски та садити капусту.

На Галичині в Страсну п'ятницю замовкають дзвони. Замість цього в дзвіниці чіпляють спеціальну дерев'яну дошку, і замість дзвонів дзвонар двома дерев'яними дошками б'є по цій дошці, повідомляючи людям про початок Божої служби.

Всі роботи, пов'язані з підготовкою до Великодня, потрібно закінчити до цього дня, щоб на свято нічого не могло відвернути від молитви і думок про Ісуса. На свято категорично заборонено займатися будь-якими справами, пов'язаними з фізичною працею. А порушення цього правила вважається страшним гріхом.

На Страсну п'ятницю заборонено вдаватися до веселощів, влаштовувати вечірки.

Стародавні християни вважали, що на Страсну п'ятницю потрібно пекти, так як здоба, приготована в цей день, ніколи не покриється цвіллю і матиме цілющу силу. А моряки вважали, що такий хліб оберігає від аварії корабля.

На Русі було прийнято пригощати своїх сусідів святковими пирогами, молоком, яйцями та сиром. Вважалося, що вся щедрість повернеться потрійний силою.

Згідно з повір'ям, в цей день під забороною всі роботи, пов'язані з землею. Категорично не можна протикати землю гострими предметами. В іншому випадку всі рослини загинуть.

У народі вважалося, що після церковної служби в будинок потрібно принести 12 палаючих свічок. Їх слід розставити по всьому приміщенню і дати догоріти до кінця. Вважається, що це принесе щастя і достаток на наступні дванадцять місяців.

Цікаво, що традиції дійшли до нас з язичництва. Більш того, деякі навіть суперечать християнським правилам. Але вірити в прикмети чи ні – це особистий вибір кожної людини.

Варто розуміти, що це не просто заборона працювати. Таким чином людині дається можливість побути наодинці з самим собою і Богом, час приділити увагу молитві і не зациклюватися на мирській суєті.

Страстная пятница

Велика п'ятниця 2020: повір'я та забобони

  • На Страсну п'ятницю забороняється готувати.
  • Не можна нешанобливо ставиться до землі. Інакше буде біда.
  • Одяг, випраний в цей день, вже ніколи не стане чистим. Більш того, на ній навіть можуть з'явиться кров'яні сліди.
  • А якщо перевозити бджіл у цей день, то існує ризик що комахи загинуть.
  • Якщо за весь день не випити ні краплі води, то весь наступний рік ніяка рідина не принесе людині шкоди.
  • Кільце, яке освятили в п'ятницю, буде мати цілющу силу і захистить власника від зглазу.
  • Випічка, яку приготували в цей день, буде мати цілющу силу і захистить від коклюшу.
  • У цей день варто відучувати дитини від маминих грудей. Це найвдаліший час, так як, згідно приймете, дете буде мати міцне здоров'я і щасливе життя.

Також на Страсну п'ятницю було прийнято перевіряти, чи немає в будинку заговорених предметів. Разом з церковною свічкою потрібно пройти по будинку, предмет, біля якого свічка затріщить, зіпсований.

Страстная пятница

Що можна їсти на Страсну п'ятницю?

Згідно з церковною традицією, є заборонено до того, як в храмах не винесуть Плащаницю (приблизно о третій годині дня). Людям, які дотримуються строго варіанту поста, забороняється навіть пити воду. Після ритуалу дозволено вживати лише хліб та чисту воду.

Страсна п'ятниця 2020: що потрібно робити

А тепер розповімо про те, що потрібно робити на Страсну п'ятницю. Так, згідно з давнім повір'ям, зі служби в цей день потрібно нести додому дванадцять свічок, які повинні повністю догоріти в будинку. Такий ритуал залучить благополуччя, удачу і здоров'я. А колечко, освячене в храмі, буде захищати від усіх недуг і принесе удачу.

Вважається, що на Страсну п'ятницю категорично заборонено плюватися, тим більше, на землю. Така неповага до землі викличе гнів небесних жителів.

Згідно з повір'ям, людина, яка повністю відмовиться від їжі і води в цей день, за три дні буде знати про свою майбутню смерть.

Також на Велику п'ятницю заборона накладається на вживання алкогольних напоїв. Люди, які будуть пити в цей день, назавжди залишаться алкогольно залежними.

Заборона також стосується заняття сексом. Дитина, яку зачали в Страсну п'ятницю, народиться з фізичними відхиленнями або хворобами. Люди вірили, що навіть якщо дитя буде здоровим, то, ставши дорослим, стане злочинцем.

Постриже або пофарбувати волосся – втратите здоров'я. Люди вірили, що в п'ятницю не можна робити ніякі косметичні процедури.

З самого ранку потрібно виконати особливий ритуал. Першим справу вугільної у вікно. Якщо першою побачите птицю, для дівчини це віщує нове знайомство, а для хлопця – добру новину. Якщо погляд упав на кішку – буде достаток і багате життя. Побачили першим собаку – поганий знак, що передвіщає біду. Молода дівчина – знак благополуччя. Хлопець – весь рік не будете хворіти. А ось якщо побачите старого або інваліда, то це віщує біду, так що будьте обережні.