Християни східного обряду (православні) готуються зустрічати найважливіше свято всього церковного календаря - Великдень. У 2020 році свято, як ніколи раніше, важливе для серця кожного православного, оскільки є символом вічного життя і дає надію на все саме найкраще.

В Україні, як і в усьому світі, Пасха в 2020 році буде кардинально відрізнятися від святкувань в попередні роки. Якщо раніше мільйони українців в цей день відвідували церкви, ходили один одному в гості, гуляли вулицями рідних міст і влаштовували пікніки на природі, то в цьому році Великдень буде домашнім. Однак це не привід відмовлятися від святкування і тим більше, нехтувати традиціями Страсного тижня - найважливішого періоду для православної людини.

Саме в 2020 році, смиренність, самопожертва на благо інших, як ніколи раніше, символічні і значимі в контексті святкування Страсного тижня.

У цій статті ми розповімо про те, що таке страсний тиждень, які обряди і прикмети існують на цей період і на що слід звернути увагу в цей період кожній людині, яка вважає себе віруючою.

Страсний тиждень: що це таке

Страстний тиждень: джерело: скріншот з  YouTube
Страстний тиждень: джерело: скріншот з YouTube

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

У слов'янській і православній традиції страстним тижнем називають шестиденний період, логічним підсумком і апогеєм якого є святкування самого Великодня. Страсний тиждень слід за Вербною і є останнім, сьомим тижнем Великого посту.

У 2020 році Великдень всі православні святкують 19 квітня. Відповідно, страсний тиждень починається 13 квітня, а закінчується ввечері суботи - 18 квітня.

У православній традиції Страсний тиждень є найбільш важливим і суворим часом для віруючих. Протягом тижня віруючі повинні зануриться в атмосферу останніх днів земного життя Христа, дотримуватися суворого посту, численних обрядів і здійснювати підготовку до світлого свята.

Крім побутових справ, християни повинні відвідувати богослужіння, молитися наодинці з собою і згадувати останні епізоди з життя Христа: Таємну вечерю, гріх Іуди і суд над Ісусом Христом, муки Спасителя на хресті, його розп'яття на горі Голгофі, поховання і звичайно ж, - радіти воскресінню.

Страсний тиждень: святковий календар

Страстний тиждень: джерело: скріншот з  YouTube
Страстний тиждень: джерело: скріншот з YouTube

Кожен день протягом Страсного тижня має найменування Великий. Перші три дні періоду в церкві служать літургію Передосвячених Дарів. Найважливіші і суворі дні календаря в цей період припадають на Чистий або Великий четвер - день останньої трапези Христа на землі, народження таїнства євхаристії і арешту Сина Божого в Гефсиманському саду.

Так, в чистий четвер і суботу відбувається літургія Василя Великого. Протягом цього періоду, все воцерковлені люди повинні прочитати весь Псалтир, за винятком 17-ї кафізми, яку за традицією зачитують на утрені Великої суботи.

Великий понеділок (13 квітня 2020)

У перший день Страсного тижня згадують притчу про пророка Йосипа, проданому братами в Єгипет. Саме він вважається першим мучеником, по стопах якого пішов і Ісус. Зачитують і певні епізоди з Біблії: розповідь про прокляття Христом безплідної смоковниці, яка є символом брудної душі, яка живе без сенсу і не дає плодів і не знає про справжнє покаянні і віру.

Великий вівторок (14 квітня 2020)

У вівторок в храмах прийнято зачитувати біблійні історії про проповіді Ісуса книжникам і фарисеям, його прихід в Єрусалим. Священики також зачитують притчі про данину Кесарю, про вірного і невірного раба, про воскресіння всіх з мертвих, про десять дів, про прийдешній Страсний суд.

Велика середа (15 квітня)

Останній день церковного покаяння. Прийнято причащатися і просити прощення за гріхи і навіть за гріховні думки. Віруючі повинні прочитати перекази про зраду Юди, покаятися в жадібності і при можливості, роздати милостиню.

Великий четвер (16 квітня)

Один з найбільш важливих днів у православному календарі. Саме на Великий або Чистий четвер важливо відзначити відразу чотири найважливіших євангельських подій: Таємну вечерю і введення таїнства Святого Причастя або Євхаристії, обмивання Сином Божим ніг своїм учням, як прояв любові до них і смирення; молитва Ісуса в Гетсиманському саду і зрада Спасителя Іудою.

У народі цей день називають Чистим. Православні обов'язково повинні помитися, навести порядок в будинку і у дворі, а господині почати підготовку до Великодня, замісивши тісто на паски (паски).

Велика або Страсна п'ятниця (17 квітня)

Найсуворіший день Страсного тижня і всього Великого посту. Час скорботи всіх християн за Спасителем, потерпілого за гріхи людей. Всі християни повинні утриматися від радості і веселощів і по можливості, дотримуватися суворого посту. Важливо допомагати нужденним і читати молитви наодинці з собою.

Велика субота (18 квітня)

У цей день з ранку прийнято відвідувати храм, молитися і починати хрестити перші великодні частування. Можна потроху виходити з посту і навіть випити трохи вина. Увечері всі віруючі повинні по можливості бути присутнім при Великодній всеношній літургії. Нічний час з суботи на неділю - найрадісніше для всіх православних, оскільки символізує воскресіння Христа. Саме в цю святу ніч прийнято вітати один одного словами Христос воскрес - Воістину воскрес!

Велика неділя (19 квітня)

День Великодня і Христового Воскресіння. Найсвітліший день в році, який все християни повинні зустрічати радістю, веселощами і сміхом. Прийнято відвідувати храми, хрестити частування, ходити в гості, насолоджуватися природою, пригощатися, випивати і всіляко радіти без надмірностей.

Традиції, звичаї і значення Страсного тижня

Страстний тиждень: джерело: скріншот з  YouTube
Страстний тиждень: джерело: скріншот з YouTube

Протягом всього Страсного тижня прийнято активно готуватися до Великодня, як і в духовному плані, так і на побутовому рівні. Всі християни повинні бути смиренними, спілкуватися з Господом, як і церкви, так і один на один. Важливо покаятися в гріхах, попросити вибачення у ближніх і навести порядок у всіх сферах життя - у відносинах з іншими і звичайно ж, - у себе вдома і в господарстві.

Прийнято проводити генеральні прибирання і ретельно наводити порядок, як і в будинку, так і у дворі. Традиційно, - це найбільш жвавий і напружений час для всіх господинь. Жінки не тільки проводять прибирання та наводять чистоту, а й печуть і прикрашають паски і яйця, готують гарячі і холодні страви, зустрічають гостей і обдаровують всіх частуваннями.

За традицією, важливо коптити і смажити м'ясо на відкритому повітрі, так як православні, які дотримувалися Великого посту, не їли м'ясо протягом усього довгого Великого посту.

У день Великодня, згідно з переказами, душі упокоєних православних, повертаються на землю, слідуючи заповідям Христа, який проповідував вічне життя.

Прикмети і забобони на Страсний тиждень

Страстний тиждень: джерело: скріншот з  YouTube
Страстний тиждень: джерело: скріншот з YouTube

Як ми вже писали вище, Страсний тиждень - найважливіший в християнстві. Кожен день тижня має особливе значення, а протягом тижня постійно проходять церковні служби. Крім того, кожна деталь на його протязі має особливе значення.

Ще з давніх часів вважається, що посаджені в Великий понеділок рослини принесуть відмінний урожай. Також, якщо в Страсний понеділок небо буде небо чистим, а сонце ясним, то і сходи з'являться швидко.

Якщо у Великий вівторок піде дощ, значить весь рік буде грибним, а якщо ясним, то всім варто чекати хорошого врожаю пшениці.

У Велику середу християни виносять мило на вулицю, щоб скористатися ним в Чистий четвер. Вважається, що освячене мило допоможе позбутися від пристріту і порчі, а також має цілющий і омолоджуючий ефект.

У Великий четвер господині починають випікати паски, перша з яких має особливе значення. Так, якщо вона згорить, то це - до біди, а якщо вийде рожевою, пишною і ароматною, то це на щастя і достаток.

Погода на Велику або Страсну п'ятницю - вкрай важлива, адже саме по ній стає зрозумілою подальша погода на всю весну. Саме в п'ятницю важливо проявити смирення і послух, оскільки найменше грубе слово в цей день вважається великим гріхом.

Заборони на Страсний тиждень: що можна робити перед Великоднем

Страстний тиждень: джерело: скріншот з  YouTube
Страстний тиждень: джерело: скріншот з YouTube

У православній традиції визначені багато заборон, головними серед яких слід назвати наступні:

  • Обжерливість;
  • Скандали, лайка мат;
  • Неповага до пам'яті покійних предків;
  • Пияцтво, надмірне веселощі, нестриманість при вживанні алкоголю;
  • Розпуста, гріховні думки;
  • Відмова в допомозі нужденному.
  • Проведення таїнства хрещення і вінчання.

Приказки та народні прикмети на Страсний тиждень

Страстний тиждень: джерело: скріншот з  YouTube
Страстний тиждень: джерело: скріншот з YouTube

  • Страшний понеділок на двір йде, всю дорогу вербою мете;
  • З Великого понеділка до Великого дня цілий тиждень, по горло бабам справи;
  • Якщо під страсну п'ятницю Зоря, пшениця буде зерниста;
  • Яка погода в чистий четверток, така і у Неділю;
  • У великий четвер мороз, так і під кущем овес;
  • Хто в четвер до сходу сонця вмиється з срібла і з яйця,здоровий і чистий буде.

Заговори і ритуали на страсний тиждень: що потрібно робити

Страстний тиждень: джерело: скріншот з  YouTube
Страстний тиждень: джерело: скріншот з YouTube

Традиційно, Страсний тиждень є найпотужнішим з точки зору енергетики і можливостей для застосування магії. Церква поблажливо ставиться до численних народних звичаїв заговорів і ритуалів на Страсному тижні і категорично забороняє їх проведення лише на один день протягом Страсного Тижня - у Велику п'ятницю.

Заговори і ритуали в цей період мають особливу силу і здатні вирішити безліч проблем зі здоров'ям і в особистому житті.

У Великий понеділок прийнято читати заговори на здоров'я. Вони можуть бути ранкові, так і вечірні. Перед ритуалом важливо дотримуватися суворого посту. Якщо ви здійснюєте обряд не для себе, а для іншої людини, то посту повинен слідувати і він.

Для проведення ритуалу знадобляться наступні речі:

  • аркуш паперу (чистого);
  • олівець жовтого кольору;
  • два блюдця;
  • дві освячені в церкві свічки - невеликі;
  • лікувальні трави: м'ята, бузина, розмарин (можна купити в аптеці);
  • фото того, для кого проводиться обряд.

Інструкція:

  • Після заходу сонця на листку малюють сонечко, кладуть малюнок на блюдце і читають над ним змову: Силою сонця наділений, світлом яскравим зцілений. Весь день (ім'я) постив, здоровим перекладався. Амінь;
  • Суміш зазначених трав за годинниковою стрілкою розсипають навколо блюдця. Коли коло замкнеться, треба сказати: що оточують тебе кругом з трав, нехай хвороба твоя повернеться в морок ім'ям Божим. Амінь;
  • Потім по краях блюдця ставлять свічки запалюють їх;
  • Зачитується остання частина заговору: Випалію хворобу священним вогнем, більше вона не повернеться в будинок. Нехай буде воля Божа. Амінь;
  • Свічки не гасяться - вони догоряють самі;
  • Завжди повертайте фото на місце, трави і свічки, що залишилися після ритуалу, зсипають і загортають в листок і викидають. Блюдце - миють водою.

Заговір на міцну любов

Проводять вночі на середу або четвер, коли всі член сім'ї міцно сплять. Місце для ритуалу має бути затишним без зайвих очей і вух.

Інструкція:

  • Випікаючи паски, зробіть невелику кульку з тіста;
  • Поділіть тісто навпіл. Одну частина з'їжте самі, а другу - заховайте під іконою;
  • Читайте наступний заговр: Господи, спаси, сохрани, оборони. Нині, і повсякчас, і на віки вічні. В кінці потрібно обов'язково сказати Амінь три рази. До заговору можна вставити ім'я чоловіка, тоді таке заклинання діятиме весь рік. Якщо нікуди подіти другу половинку кульки, її ховають в затишному місці.

Ворожіння на Страсний тиждень

Страстний тиждень: джерело: скріншот з  YouTube
Страстний тиждень: джерело: скріншот з YouTube

У православній традиції прийнято гадати на Страсний тиждень. Заборонено займатися ритуалами лише на Страсну п'ятницю.

Найбільш популярними в народі і простими для виконання ворожіннями варто назвати наступні:

Як прокинетеся, подивіться у вікно. По тому, кого ви першим побачите вза вікном, можна передбачити майбутнє на три місяці. Якщо побачите:

Чоловіка, будуть вдалі 3 наступні місяці, що ви не заплануєте на цей час збудеться. А якщо ви хворієте - то незабаром одужаєте.

Якщо побачите молоду дівчину - ці 3 місяці проживете без проблем.

До невдачі побачити першою стару.

Сім'ю або пару сімейну - до благополуччя в родині.

Кішку - до достатку.

Собаку - до смутку, туги

Птахів - до приємного знайомства і любовного роману.

Ну а якщо нікого не помітите живого - проживете 3 місяці рівно, без особливих потрясінь.

Прикмета від будь-якого лиха

Встаньте якомога раніше на Великдень і зустріньте схід сонця, тоді ви не будете знати біди і горя весь рік

Прикмета на удачу весь рік

Побачити яскравий захід у Великодній день - до удачі на весь рік.