Великдень 2020 має свої обмеження не тільки у зв'язку із православним святом. Але й із пандемією коронавіруса. У цій статті ми розкажемо вам про усі заборони: й великодні, й карантинні.

Заборони Пасхи в умовах карантину: що не можна робити?

Усі люди уже порядком втомилися від пандемії коронавіруса. На вулиці весна, гарна погода. Хочеться на природу, гуляти у парках, на дитячих майданчиках, відвідувати церкву... Однак ми змушені дотримуватися карантину, щоб убезпечити себе та оточуючих.

Перебуваючи у самоізоляції, ми також повинні дотримуватися церковних заборон. Наближається Великдень 2020 року, гряде найстрашніший тиждень, коли був розіп'ятий Ісус Христос. Незабаром піст залишиться вже позаду. І миряни, які постилися, молилися в домашніх умовах хочуть піти до церкви.

Та й усі інші віруючі бажають за звичаєм відвідати церкву, щоб освятити яйця й паски, привітати один одного зі святом. Однак на час карантину прийняті тимчасові обмеження, яких усі ми повинні дотримуватися.

Обмеження для нас стали більш жорсткими. Не варто нікого звинувачувати у тому, що трапилося. Ми повинні розуміти, що дотримання запобіжних заходів убезпечить нас. Саме тому, перебуваючи у будь-якому громадському місці, ми повинні бути у масці.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

На Великдень заборонено організовувати релігійні служби. На вулицях, як правило, не можна перебувати у групі більш, ніж 2 осіб. Такі заходи уже вступили в силу. Кабмін посилив карантин із 6.04.2020 р.

Що стосується релігійних масових зібрань, то Кабміном України прийнято постанову, що включає заборону на масові зібрання у храмах. Тобто українці не зможуть йти до церкви навіть по кілька людей.

Діти і коронавірусу, фото: gettyimages
Діти і коронавірусу, фото: gettyimages

Такі вимушені заходи український уряд ухвалив зважаючи на загрозу масового зараження на коронавірус. Виняток для переміщення групи осіб у складі понад двох осіб становлять випадки службової необхідності, а також необхідність супроводу дітей.

Особам, що не досягли 16 років, заборонено перебувати у громадському місці без супроводу повнолітньоїлюдини. Пам'ятайте, що такі заборони уже діють в умовах карантину із 6 квітня. Не виходьте на вулицю без маски або респіратора!

Крім цього, не можна відвідувати парки, сквери, дитячі та спортивні майданчики, а також будь-які зони відпочинку. У тому числі лісопаркові та прибережні зони. І Великдень не є винятком. У великодні дні також не можна організовувати пікніки, відвідувати храми.

Виняток становить тільки вигул домашньої тварини. Але лише у супроводі однієї особи або у разі службової необхідності. Чому ми повинні дотримуватися карантину? Своєю власною самоізоляцією ми зможемо призупинити поширення COVID-2019.

Коронавірус і собаки, фото: gettyimages
Коронавірус і собаки, фото: gettyimages

Великдень: скільки днів можна працювати?

Про те, якими будуть вихідні на Великдень у 2018 році та про святкові у 2019-ому, Знай.юа уже писав. Але сьогодні, коли багато хто залишився без роботи або знаходяться в умовах самоізоляції, звичні державні вихідні для деяких людей неактуальні.

Проте, є і ті українці, які працюють, оскільки забезпечують життєдіяльність населення країни. Будь-яка робота на Великдень або будь-яке інше церковне свято, яка пов'язана із працею на роботодавця, не вважається гріхом. Щодо такої роботи не варто займати категоричну позицію.

Але якщо є можливість не працювати на Великдень - чудово, оскільки це свято, коли прийнято радіти Воскресінню Ісуса та присвячувати себе Богові. Краще не виконувати роботи по дому, в саду та на городі. Навіть перебуваючи удома, в умовах карантину, можна почитати молитви біля ікони, попросити вибачення за гріхи та радіти Великодневі.

Важливо присвятити себе справам духовним і відпочинку. «Але чому краще не працювати напередодні Великодня, 18-го числа?» - цим запитанням задається багато хто. Усе тому, що цей день християни називають «Суботою спокою». Це Великдень тієї суботи, коли ми все ще засмучуємося із приводу смерті Ісуса Христа.

У суботу перед Великоднем православні повинні дотримуватися дня потаємного завмирання. Ми ніби повинні завмерти у затишші перед здійсненням чогось грандіозного. Адже усі православні вже стоять на порозі великого Воскресіння Христового.

Дуже важливо зберігати у цей день тишу та спокій душі. Зберігайте мир, затишок у домі. Намагайтеся не лаятися та не лихословити. І оскільки ми не можемо бути вранці на літургії, давайте намагатися дотримуватися тиші та спокою вдома.

Заборони Пасхи 2020, pexels.com
Заборони Пасхи 2020, pexels.com

Нагадаємо, офіційними пасхальними вихідними в Україні є субота, 18 квітня, неділя, 19-те, та понеділок, 20-те число. Звичайно ж, у ідеалі добре було б піти на пасхальну літургію, сповідатися, причаститися.

Однак у 2020 році ми не зможемо цього зробити, а також освятити паски та яйця через карантин. Удома краще по можливості відкласти у сторону всі справи. Святкуйте, веселіться, телефонуйте рідним, вітайте їх зі святом!

Усі люди України повинні дотримуватися постанови Кабміну. І розуміти, що ізоляція нам потрібна для власної безпеки. Між іншим, глави церков підтримують встановлені правила.

Коронавірус, ілюстративне фото - Getty Images
Коронавірус, ілюстративне фото - Getty Images

Великдень: що не можна робити?

Як правило, у великодні дні необхідно дотримуватися заборон. Перший тиждень у церковному календарі - найсвятковіший. Ми розкажемо вам зараз про те, що ж можна робити на Великдень, переживаючи Воскресіння Ісуса Христа.

Заборони Пасхи 2020, pexels.com
Заборони Пасхи 2020, pexels.com

Врахуйте, що перераховані заборони не є церковними приписами. Це благочестива традиція, яка спрямована на те, щоб ми зрозуміли: свято Воскресіння Ісуса Христа - це радісна подія, спрямована на увагу до Господа та сина Божого.

  • Не можна сумувати, журитися. Великдень - радісне свято, і православні, незважаючи на усі життєві перипетії, повинні веселитися. На жаль, ми не зможемо запрошувати до себе рідних і друзів у гості. Але можна знаходити радість у віртуальному спілкуванні з ними.
  • Не можна лаятися й лихословити. Згідно із Божими заповідями, агресія та зло, а також обговорення і засудження вважаються гріховними діяннями. Ми повинні утримуватися від нападів гніву. І хоча б у святкові дні намагатися бути добрими й милосердними.
  • Не можна їздити на кладовище. За традицією, є спеціальні поминальні дні, коли прийнято їздити на кладовищі поминати покійних. Оскільки у 2020 році з огляду на карантин так звані у народі «гробки» заборонені, то доведеться дотримуватися постанови.
  • Не можна шити, в'язати, прибирати в оселі, виконувати садово-городні роботи. Краще відкласти усі хатні справи та клопоти на будні дні. А у свято Пасхи задовольнятися радістю воскресіння Ісуса Христа.
  • Не можна стригтися, різати. На Великдень не варто зациклюватися на мирській суєті. Ці заборони є благочестивою традицією, спрямованій на те, щоб ми уникали метушні. І ставали ближчими до Бога.
  • Не можна прати. Звичайно ж, прання також відносяться до мирської суєти, тому краще випрати до Великодня або після нього. Те, що говорять у народі, ніби не можна, щоб білизна висіла на мотузці, такого у церковних приписах немає. І якщо ви випрали, наприклад, ще у п'ятницю, але забули зняти білизну, нічого страшного у цьому немає.
  • Не можна пекти паски та фарбувати великодні яйця. Як свідчать прикмети по днях тижня, Страсний тиждень - це найбільш важливий і складний період у православ'ї.

Заборони Пасхи 2020, pexels.com
Заборони Пасхи 2020, pexels.com

У п'ятницю ми повинні дотримуватися особливо суворого посту. Напередодні, у Чистий четвер, господині повинні пекти паски та фарбувати яйця. А ось на Великдень цього краще не робити.

Заборони Пасхи 2020, pexels.com
Заборони Пасхи 2020, pexels.com

Взагалі у нас в Україні православним прийнято освячувати паски та яйця у Велику суботу. Однак більшість роблять це не перед Великоднем, а в день цього церковного свята. Пекти паски у цей день не прийнято, тому що потрібно радіти святу.

Заборони Пасхи 2020, pexels.com
Заборони Пасхи 2020, pexels.com

  • Не можна митися, мити голову, купатися - це все народні забобони й забобони. Церква не забороняє митися або купатися. Православні можуть це робити.

Згідно православним твердженнями, усі ці заборони не є табу. А, швидше, благословенням, щоб ми провели великодні дні в увазі до Господа, своїх ближніх. А всі домашні клопоти є невід'ємною частиною нашого життя.

Після Великодня ми знову до них приступимо. І нічого, що не будемо займатися прибиранням у великодні дні. У православне велике свято краще щось не зробити, ніж дратуватися із будь-якого приводу, бурчати на рідних та лихословити.

Заборони Пасхи 2020, pexels.com
Заборони Пасхи 2020, pexels.com

На Великдень також дозволяється пити вино, їсти різні страви. Але все повинно бути в міру. Ми можемо слухати музику, веселитися, лягти спати трохи пізніше, ніж треба. Однак на Великдень важливо більше радіти й наповнюватися веселощами духовними.

Великдень - свято, яке передбачає вітатися по-особливому. Ми повинні говорити: «Христос воскрес!» А у відповідь на таке вітання відповідати: «Воістину воскрес!» Адже Воскресіння Ісуса Христа - це основа нашого християнського життя.

Так що залишайте смуток і печаль у минулому. І, незважаючи на карантинні обмеження, відзначайте Великдень вдома із радістю. Телефонуйте рідним, близьким, зв'язуйтеся за допомогою месенджер. І намагайтеся присвятити хоча б цей день Богу, який дав нам перспективу життя вічного.

Ми повинні витримати це випробування - карантин у зв'язку із коронавірусом. Згадайте перемоги життя Ісуса над смертю. Наберіться сил і терпіння! Скуштуйте святкові страви. Не сумуйте, розважайтеся! Робіть удома те, що принесе вам радість! І діліться своєю радістю та радістю про Ісуса Христа, що воскрес, із рідними та близькими.

Фото

коронавірус, фото Getty Images
коронавірус, фото Getty Images

Заборони Пасхи 2020, pexels.com
Заборони Пасхи 2020, pexels.com

Заборони Пасхи 2020, pexels.com
Заборони Пасхи 2020, pexels.com

Заборони Пасхи 2020, pexels.com
Заборони Пасхи 2020, pexels.com

Заборони Пасхи 2020, pexels.com
Заборони Пасхи 2020, pexels.com

Заборони Пасхи 2020, pexels.com
Заборони Пасхи 2020, pexels.com

Відео