16 квітня в Києві зафіксували найсильніше забруднення повітря за весь час роботи команди сервісу Saveecobot. Про це співзасновник Saveecobot Ірина Черниш заявила в ефірі hromadske.

Київ, pxhere

Вона стверджує, що смог восени минулого року був не такими істотними як на сьогоднішній день.

"Зараз дуже критично сильно, раніше ми не бачили таких забруднень навіть у промислових зонах. Де поодинокі випадки були, але щоб так масово, ще такого не бачили — це дуже погане повітря", - повідомила Черниш.

Також еколог зазначила, що за півтора роки спостережень Saveecobot вперше бачить такий "критичний" рівень забруднення повітря.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

"Він досить небезпечний, так як дані про рівень забруднення дрібнодисперсним пилом, який відображається в наших сервісах, це частинки процесу горіння, вони абсорбують на себе різні забруднюючі речовини, а в умовах підвищеної вірусної небезпеки це ще можливість для транспортування вірусних частинок, так як це поверхня, на якій вони можуть закріплюватися", — розповіла вона.

За словами фахівця, майже половина цього пилу не виводиться з організму та провокує різні захворювання.

"Бронхолегеневі, серцево-судинні, суттєво погіршує стан здоров'я літніх людей, дуже істотно впливає на здоров'я дітей, тому що вони активно дихають. Тому сьогоднішня ситуація дуже небезпечна", — зазначила вона.

Київ, pxhere

Черниш додала, що це небезпечна ситуація як в короткостроковій перспективі, так і в довгостроковій. У першому випадку люди можуть відчувати головний біль, біль у горлі, може погіршитися стан здоров'я людей з хронічними захворюваннями. Також накопичення цієї пилу може мати негативний ефект в майбутньому.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що у Львівській області вогонь знищив дачний селище.

Як повідомляв портал "Знай.ua", на Київщині зафіксовано 37 пожеж трав'яного настилу.

Також "Знай.ua" писав, що рятувальники Київської області прогнозують пік пожеж і підпалів в регіоні на святкові вихідні.