Для уповільнення поширення коронавірусу в Україні люди масово ность захисні маски. Адже ніхто не знає, де може підчепити небезпечну недугу. Хоча досліджень ефективності універсальної маски для зниження передачі респіраторних крапель все ще мало, є свідчення в її підтримку, пише sciencealert.com.

Дослідження SARS виявило, що маски N95 були дуже ефективні в блокуванні розповсюдження цього вірусу. Навіть погано прилеглі медичні маски припиняють повітряні частинки і віруси, утримуючи їх при чханні.

Інше дослідження визначило, що, хоча маски, зроблені з бавовняних футболок, були набагато менш ефективні, ніж фабричні хірургічні маски, вони все ж знижували кількість крапель і були набагато краще, ніж взагалі ніякого захисту.

Прання

Хірургічні маски, які зазвичай носять лікарі й медсестри призначені для одноразового використання, а тканинні маски можна прати. І це теж проблема.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Непалське дослідження полотняних масок, розроблених для захисту від великих частинок, таких як пил або пилок, виявило, що прання та сушіння виснажували ефективність маски, оскільки пошкоджували матеріал.

Ясно, що необхідно термінове дослідження найкращого матеріалу, придатного для універсальних масок, їх зберігання і догляду за ними, або створення багаторазових масок.

карантин в Україні, фото DR
карантин в Україні, фото DR

Незначний ризик

Якщо всі носять маски, люди захищають один одного, знижуючи передачу в суспільстві в цілому. Такі методи захисту навіть можуть нагадати людям не чіпати обличчя після зіткнення з потенційно зараженими поверхнями.

Як показує дослідження, маски – не щити. Також важливо попереджати передачі практикою соціальної дистанції в 2 метри, залишатися вдома по можливості, і мити руки часто і ретельно.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що доктор Комаровський випустив чергову серію відповідей на питання публіки щодо Covid-19.

Як повідомляв портал "Знай.ua", кров Тома Хенкса допоможе вченим в розробці вакцини від коронавірусу.

Також "Знай.ua" писав, що карантин продовжать вже цього тижня - Шмигаль розповів про два піки захворюваності.