Практично кожен день є якесь свято: церковне або професійне. Однак це зовсім не означає, що доведеться відпочивати. Офіційних державних вихідних у травні 12. Дізнайтеся: коли та які свята у травні.

Розклад: які вихідні та робочі дні у травні 2020?

Низку вихідних днів у травні прийнято називати «травневі свята». У 2020 році офіційні державні вихідні припадають в Україні на 1 травня, День праці, а також 9 травня, День Перемоги.

1-е число припадає на п'ятницю, тому українці відпочиватимуть 3 дні поспіль: 1, 2, 3 числа (п'ятниця, субота, неділя). 9 травня із суботи перенесли на понеділок. Адже, згідно із постановою Кабінету міністрів, якщо свято припадає на вихідний, воно переноситься.

Перенесені офіційні святкові дні не відпрацьовуються. Таким чином, Київ та вся Україна відпочивати у травні 12 днів. Крім травневих свят 1, 2, 3, 9, 10, 11 числа вихідні субота\неділя припадають на 16, 17, 23, 24, 30, 31 травня.

Місяць травень включає загальну кількість календарних днів - 31. Згідно із графіком роботи із урахуванням того, які офіційні календарні святкові та вихідні дні, кількість робочих днів у травні - 19.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Офіційний передсвятковий скорочений день 8-го числа на 1 годину. Оплата праці у святкові новорічні та інші офіційні вихідні згідно ЗУ повинна здійснюватися у підвищеному розмірі.

Ті, хто працюватимуть у офіційні святкові вихідні дні, повинні керуватися законодавчою базою із оплати праці. Відрядникам - за подвійними відрядними розцінками. Ті, хто працюють погодинно або по днях - у розмірі подвійної годинної (денної) ставки.

Календар свят у травні, скріншот із YouTube
Календар свят у травні, скріншот із YouTube

Які професійні свята у травні 2020?

Травень багатий професійними святами. Напевно, мало хто пам'ятає, у який день та чому ми відзначаємо свято певної професії. Але останнім часом стало модно вітати із професійним днем. І дарувати подарунки у цьому стилі.

2 травня можна вітати любителів однієї із найстаріших наукових дисциплін, астрономії. Адже в цей день відзначається Міжнародний день астрономії. У Каліфорнії прийнято влаштовувати дні відкритих дверей знаменитих обсерваторій, куди можуть відправитися бажаючі.

Однак такий варіант підійде не всім, тому що багатьом довелося б виконати заради відвідування обсерваторій великі відстані. Рекомендується встановити доступні телескопи на вулицях, у парках, торгових центрах та інших багатолюдних місцях, щоб любителі астрономії могли поспостерігати за Всесвітом.

3 травня можна буде вітати зі святом тих, хто готує всілякі смаколики. У День кондитера прийнято вшановувати майстрів кондитерської справи, які дарують нам солодкі миті. Напевно, не варто їм дарувати десерти, тістечка або торти із декором.

Краще піднести професійні набори: для моделювання, преси для тесту, інструменти для 3D, регульовану качалку або прихватки, кондитерське обмундирування. Адже приготування й випікання - процес тонкий і трудомісткий.

4 травня - Міжнародний день пожежних, які рятують життя людей, тварин. Мужньому пожежнику можна подарувати сувенірний набір для рятувальника. Доречний подарунок для людини, яка обрала таку небезпечну професію, - розписний шолом пожежника із сюжетом їх нелегкої праці.

5 травня прийнято вітати акушерів, гінекологів. Адже у цей день відзначається Міжнародний день акушерства. Вдячні батьки можуть подарувати торт із фігуркою лікаря й дитячого антуражу - пеленальний дитячий столик із немовлятами на кондитерському виробі тощо. Можна подарувати квіти, сертифікат або великий махровий рушник.

6 травня відзначається День піхоти України. Піхотинцеві можна підібрати аксесуар, який свідчить про те, що йому байдуже «вогонь, вода і мідні труби». Наприклад, оплатити для нього татуаж, подарувати гантелі або емоції: стрибок із парашута, політ на повітряній кулі, сплав по річці тощо.

12 травня - Всесвітній день медичних сестер, коли прийнято вітати медсестер зі святом. У подарункові набори можуть увійти: вино, шампанське, кава, цукерки, шоколад, сир, фрукти. Можна піднести сувенір на медичну тематику: величезний шприц, медаль із відповідним написом і т.д.

16 травня прийнято вітати життєописників із їх професійним святом - Міжнародним днем біографа. Хороший подарунок для людей цієї професії - книги, блокнот, органайзер, набір ручок.

Календар свят у травні, скріншот із YouTube
Календар свят у травні, скріншот із YouTube

17 травня можна вітати наукових співробітників із Днем науки. Людині вченій варто подарувати підписку на яке-небудь наукове видання, матеріал або обладнання для досліджень, дослідів, книгу, модель атома або оригінальну статуетку.

У цей день прийнято також вітати пульмонологів із їх професійним святом. І дарувати їм чайні, кавові набори або керамічний посуд. Можна піднести якісне мило для рук і рушник. Цікава книга для лікаря жінки або чоловіка також може послужити добрим подарунком.

18 травня - День резервіста України. Людей, які проявили відвагу, героїзм і стійкість, а сьогодні знаходяться у готовності стати до лав української армії, можна привітати тематичним настінним або пісочним годинником, подарувати флягу, міні-бар, набір домашньої коптильні і т.д.

20 травня треба вітати банківських працівників із їх професійним святом. А також метрологів, травматологів і перекладачів жестової мови. У якості подарунків підійдуть коврик для пікніка, портмоне, магнітна дошка із скретч-шаром для запису планів на прийдешній день, шахи, винні набори тощо.

23 травня - День морської піхоти України. Морському піхотинцю варто піднести барометр, підзорну трубу, ліхтарик, рюкзак, макет корабля та інші подарунки на свій розсуд.

25 травня вітають філологів із їх професійним святом. Людям цієї професії можна подарувати гарну книгу, блокнот, письмовий набір, іменну ручку, вазу, оригінальні настільний годинник.

У Міжнародний день миротворців, 29-го числа, необхідно вітати тих, хто брав участь у миротворчих операціях ООН. Говорити слова подяки за високий патріотизм і професіоналізм, відвагу, відданість.

31 травня вітають працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження. Це день людей, які пов'язані з книгодрукуванням. Це професійне свято тих, хто працює на друкарні, у кіосках із розповсюдження книг, журналів і газет.

Пошта у якійсь мірі також відноситься до цієї категорії, оскільки тут поширюються друковані видання. Зокрема, цей день відзначають співробітники видавничих центрів, продавці книжкової продукції.

У цей день, 31 травня, відзначається також День хіміка. Формула гарного подарунка для людей цієї професії - чай у пробірках, настільна професійна гра, світильник у формі колби, об'ємна модель атома, блокнот на хімічну тематику і т.д.

Календар свят у травні, скріншот із YouTube
Календар свят у травні, скріншот із YouTube

Сьогодні у мережі інтернет є безкоштовні оголошення щодо пропозицій ідей подарунків для людей найрізноманітніших професій. Китайські сайти пропонують всілякі варіанти незвичайних подарунків: цукерниці, чайні набори, свічники, музичні шкатулки і т.д.

Які великі церковні православні свята у травні 2020?

Великі християнські релігійні свята у травні 2020 року відсутні. Найбільш значиме свято у колі церковних травневих - Вознесіння Господнє, яке відзначається 28-го числа.

Серед православних божественних щодня у травні є свята на честь ікони або святого. Однак найближчі великі божественні свята після Пасхи та Вознесіння Господнього включає червень цього року. Це Трійця, яка відзначається 7-го числа й припадає на неділю, тому на честь свята ми відпочиваємо ще й у понеділок.

Великі єврейські релігійні свята у травні: 12 травня - Лаг-Баомер, 20-го числа - День Порятунку й Визволення, 22-го - Йом-Йерушалаїм, 29-30 - Шавуот. Лаг-Баомер національне свято - у цей день можна влаштовувати весілля, пікніки й веселитися.

Релігійна історія Вознесіння Господня оповідає про те, що це свято припадає на 40-й день після Воскресіння Христового. Назва свідчить сама за себе - у цей день відбулося Вознесіння Ісуса Христа на небо.

Спаситель людства завершив своє земне служіння й вознісся із земного світу на небеса. Поки невідомо, коли ж закінчиться карантин, і чи зможуть православні сходити у цей день безбоязно до церкви.

Адже на Вознесіння в Україні прийнято ходити до церкви, щоб помолитися про власне благополуччя й здоров'я, а також за рідних і близьких. Вважається, що перш ніж зійти на небо, Господь, вислуховує усі прохання людей і виконує їх.

Усі дні після Пасхи до Вознесіння Господнього є поминальними. І коли не буде карантину, варто відвідати кладовище і провідати покійних. Це можна зробити у будь-який після Воскресіння Христового день. Адже вважається, що із дня Великодня по Вознесіння Ісуса на небі врата потойбічного світу відкриті.

І в цей час душі померлих можуть вільно перебувати серед живих. Вважається, що у Вознесіння Господнє небажано відмовляти тим, хто просить милостиню. І потрібно ділитися грошима, цукерками, печивом або чимось іншим із жебраками.

Вознесіння є святом неба, нового і вічного Царства Божого, де є вічне життя, панують добро і краса, процвітає гармонія. Це царство істини. Перемігши смерть, як страшний наслідок гріха, Бог дає можливість смертним воскреснути на небесах.

Фото

Календар свят у травні, скріншот із YouTube
Календар свят у травні, скріншот із YouTube

Календар свят у травні, скріншот із YouTube
Календар свят у травні, скріншот із YouTube

Календар свят у травні, скріншот із YouTube
Календар свят у травні, скріншот із YouTube

Календар свят у травні, скріншот із YouTube
Календар свят у травні, скріншот із YouTube

Календар свят у травні, скріншот із YouTube
Календар свят у травні, скріншот із YouTube

Відео