Найближчим часом в'їжджати в європейські країни українці не зможуть. При цьому є виняток для окремих категорій заробітчан. Так, в ЄС тепер можна потрапити лише на збирання врожаю, а про "каву до Відня" доведеться забути.

Зараз працівники для збору врожаю в Західній Європі в дефіциті. Якщо працівників не набрати вже до травня, ягоди і фрукти-овочі просто згниють, а ціни на них поповзуть вгору. З цієї причини сайти вакансій заповнені пропозиціями щодо збору урожаю в Німеччині, Нідерландах, Фінляндії.

збір врожаю, фото Pxhere
збір врожаю, фото Pxhere

Як відомо, обмеження на необов'язкові поїздки в ЄС діятимуть до 15 травня. При цьому кордони можуть залишатися закритими до осені.

Приміром, виїхати в Польщу зараз можна тільки на машині з "картою побиту", картою поляка, з запрошенням від роботодавця і з робочою візою. З одним біометричним паспортом не пустять.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

У прикордонній службі Польщі уточнили, що серед інших категорій дозволено в'їзд іноземців, у яких є право там працювати.

Крім того, в Польщі потрібно витримати два тижні самоізоляції за вказаною на кордоні адресою. Однак правило обов'язкового карантину зупиняє роботодавців від запрошення – нікому не хочеться чекати додатково два тижні, якщо робочі руки потрібні вже зараз.

заробітчани у Європі, фото Pxhere
заробітчани у Європі, фото Pxhere

За словами заробітчан, запитують "освядченіє" (робоче запрошення для іноземця від польської фірми) або воєводське запрошення – це офіційний документ, який свідчить про бажання і наміри польського наймача взяти на роботу іноземця строком на рік і більше.

Соцмережі рясніють оголошеннями про набір на сезонні роботи – збирання редиски, огірків-помідорів, з середини травня – полуниця до липня, потім чорниця і осіння малина.

Експерти застерігають, що можна стати жертвою обману, оскільки посередники користуються ситуацією, що багато людей будь-якими шляхами рвуться на заробітки.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, безробітним українцям на період карантину підготували "допомогу".

Як повідомляв портал Знай.uа, посуха в Польщі поклала край планам заробітчан, такого не було останні 100 років.

Також портал Знай.uа писав, що українцям дозволять гуляти в парках і скверах.