Кредитні канікули на час карантину впровадили повністю або частково три десятки українських банків. Також цю опцію запровадили і більшість фінустанов, які активно кредитують громадін або малий бізнес.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку.

"Коронавірус вплинув не лише на здоров’я українців, а й на їх фінансовий добробут. Кредити стало важче обслуговувати. Щоб клієнти не опинились у борговій ямі, банки пропонують їм кредитні канікули", - йдеться в повідомленні.

Кредитні канікули повністю або частково ввели 30 банків, тобто більшість фінустанов, що активно працюють з населенням.

Зазначається, що банки, які працюють виключно з великим бізнесом, в індивідуальному порядку опрацьовують питання кредитних канікул із клієнтами.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

графіка Національний банк України
графіка Національний банк України

У той же час в НБУ підкреслюють, що кредитні канікули — це відтермінування боргу, а не його прощення.

Кредитні канікули не зменшують суму боргу. Зараз банки пропонують переважно відстрочку сплати тіла кредиту. Тобто клієнти тимчасово не платять основний борг, а от відсотки банки просять платити.

Кредитні канікули можуть отримати бізнесмени і громадяни, які опинилися у скруті через карантин, але які не мали боргів за сплатою кредиту на 1 березня цього року.

ілюстративне фото minfin.com.ua
ілюстративне фото minfin.com.ua

У НБУ навели приклад:

"Уявімо, що станом на початок березня у вас був кредит на телевізор, за яким щомісяця передбачені рівні обов’язкові платежі. Ви мали погасити кредит до кінця листопада. За 9 місяців, що залишалися, ви мали погасити залишок за тілом кредиту розміром 7 200 грн, а також відсотки з комісіями. До початку карантину ви щомісяця сплачували 1 040,30 грн (тіло — 800 грн, відсотки з комісіями — 240,30 грн). Зараз банк пропонує протягом карантину сплачувати лише відсотки, а от погашення залишку основної суми боргу перерахувати потім — після завершення карантину".

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українцям змінили правила грошових переказів - не більше 5 тисяч і з додатковими документами

Як повідомляв портал Знай.ua, безробітним українцям збільшили соцвиплати на період карантину

Також Знай.ua писав, карантин в Україні продовжать — глава МОЗ Степанов пояснив, як зміняться обмеження.