Про це заявила т.в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець під час онлайн-конференції.

"Ми живемо в найбільшій кризі за всю історію України, і електроенергетика є невід’ємною частиною цієї кризи. Ми вже бачимо на сьогодні кризу неплатежів", - сказала Буславець.

Вона повідомила, що на сьогодні постачальники універсальних послуг, які постачають електроенергію населенню, заборгували 5 млрд грн перед "Укренерго», 4,7 млрд грн з яких виникли у зв’язку із заборгованістю населення. У свою чергу, "Укренерго" заборгувало понад 8 млрд грн ДП "Гарантований покупець", що унеможливлює виконання останнім зобов’язань перед "зеленою" генерацією.

Т.в.о. міністра наголосила, що рішення парламенту щодо заборони відключати споживачів від електропостачання за борги, було сприйняте ними як можливість не платити, що негативно позначається на роботі енергопідприємств.

"Люди не розуміють, що електроенергія у наших домівках є завдяки самовідданій роботі всіх енергетиків. Але цим енергетикам треба платити зарплатню, енергетичним компаніям треба сплачувати податки», - зазначила Буславець.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Вона вважає, що серед населення необхідно провести роз’яснювальну кампанію щодо необхідності своєчасно сплачувати за спожиту електроенергію, щоб енергопідприємства не змушені були запроваджувати віялові відключення світла. «Треба сплачувати за отриманий ресурс, бо повна темрява гірша за пандемію", - наголосила Буславець.

Як раніше заявив екс-міністр ЖКГ і головний народний депутат Олексій Кучеренко, криза неплатежів і колапс галузі спровокував голова парламентського комітету з ПЕК і ЖКГ Андрій Герус.