Весна 2020 запам'ятається нам, як один з найбільш важких і тривожних періодів за останній час. Саме в цей період планета зупинилася в зв'язку з пандемією коронавирусной інфекції COVID-19.

Стрімке поширення інфекції змусило уряди по всьому світу ввести жорсткі карантинні заходи, а мільярди людей - дотримуватися норм самоізоляції і карантину.

Однак життя не зупиняється, незважаючи на численні проблеми, а стрімко йде, даруючи нам не тільки нові тривоги і причини для занепокоєння, але й приводи відсвяткувати, радіти життю і зустрітися з близькими.

Саме в такі періоди звичні і трошки обридлі свята отримують нові смисли і дозволяють нам відчути радість від як раніше здавалося, звичайних подій і традицій.

Весняні і зокрема, травневі свята, мають важливе значення для мільйонів українців. Це найкращий час прийти в себе після довгого зимового періоду, вийти на природу і насолодитися шашликами і барбекю на лоні природи.

Популярні новини зараз
Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

В цьому році, через всі нам добре зрозумілі причини, посмажити м'ясо або овочі на природі зможуть далеко не всі українці. Доставка м'яса також може бути недоступною для багатьох з нас з різних причин. Однак це не привід позбавляти себе задоволення від приготування та дегустації улюблених страв!

У цій статті ми розповімо про найбільш популярні і прості способи приготування шашликів на травневі свята прямо з власної квартири.

Вибираємо м'ясо і ласуємо недорого

Шашлик вдома: джерело YouTube
Шашлик вдома: джерело YouTube

Якщо шашлик на замовлення, не ваш варіант, то м'ясо з димком можна зробити і самому. Вибір м'яса для шашликів залежить від вашого бюджету, місця проживання і смаку. В Україні частіше роблять шашлик зі свинини, так яка не тільки популярна, але і доволі жирна, що ідеально для приготування соковитого шашлику.

Популярними видами м'яса для святкового столу також є курка, баранина, кролятина і різні види риби. Багато готового шашлику з даного виду м'яса можна знайти і в ресторанах, але шашлик для сім'ї, звичайно ж, краще робити самому.

Готуємо м'ясо до маринаду: смачно і без вугілля

Шашлик вдома: джерело YouTube
Шашлик вдома: джерело YouTube

Перед тим, як приступити до готування маринаду і нарізці м'яса, важливо підготувати саме м'ясо. Для цього потрібно провести наступні дії:

  • промийте м'ясо;
  • зріжте з нього плівки;
  • виріже жили;
  • наріжте його шматочками.

Далі вам потрібно підготувати цибулю, очистити її від шкірки, порізати кружальцями. Теж саме можна зробити і з іншими овочами для шашлику: помідорами і перцем.

Кращі рецепти маринадів

Шашлик вдома: джерело YouTube
Шашлик вдома: джерело YouTube

У сучасній кулінарній справі можна знайти сотні рецептів різних маринадів для шашлику, які варіруются від вкрай простих до найскладніших. Ви також можете придумати і свій маринад, однак якщо ви не хочете експериментувати на кухні, то скористайтеся одним з найбільш популярних рецептів:

Вірменський маринад для свинячого шашлику

На 1 кг м'яса знадобляться:

• 2 середні цибулини

• 1 столова ложка аджики

• 30мл рослинного масла

• сіль і перець за смаком

Натріть одну цибулину на дрібній тертці. Додайте натерту масу до м'яса. Додайте сіль і суху аджику, можна додавати і інші спеції або прянощі. Перемішайте м'ясо в маринаді.Залиште готування на 1 годину. Після - очистіть, промийте і наріжте ще одну цибулину кільцями. Висипати її до м'яса і влийте рослинне масло. Залийте м'ясо даними маринадом і залиште його не менше ніж на 6 годин.

Маринад на мінералці для яловичини

На 2 кг м'яса знадобиться:

• пляшка сильногазованою мінералки

• 4 цибулини

• приправа для шашлику

• 3 зубчики часнику

• лавровий лист

• сіль, перець

М'ясо змішати зі спеціями і порізаною кільцями цибулею, видавити часник і залити водою так, щоб вона повністю покрила м'ясо. Залишити м'ясо на 1,5 години при кімнатній температурі.

Маринад на шашлик з баранини

Інгредієнти на 1 кг м'яса

• 4 цибулини

• 2 столових ложки оцту 9%

• 2 столових ложки оливкової олії

• гілочка м'яти

• пучок петрушки

• сіль і перець за смаком

М'ясо промити, очистити від жилок і нарізати на однакові шматочки. Цибулю нарізати кільцями, зелень порвати руками. М'ясо, цибулю і зелень змішати зі спеціями. Дати м'ясу настоятися не менше 4 годин, краще залишити на ніч.

Курячий шашлик: найсмачніший маринад

Інгредієнти на 1 кг м'яса

• 100 мл соєвого соусу

• 1 апельсин • приправа для курки (без солі)

• сіль, перець за смаком Куряче філе промити і нарізати на рівні шматочки.

Для маринаду вичавити сік одного апельсина і змішати його з соєвим соусом. Додати маринад в м'ясо і перемішати. Додати спеції, сіль, перець і перемішати. Будьте обережні з сіллю, тому що соєвий соус є солоним сам по собі. Залишити м'ясо на 30 хвилин і можна приступати до смаження.

Універсальний кефірний маринад

Одним з єдиних універсальних рецептів маринаду варто назвати кефірний. Він ідеально підходить для курки, свинини, яловичини або баранини. Для приготування вам знадобиться лише кефір, спеції і сіль за вибором. М'ясо до шашлику заливається кефіром, в маринад додають спеції і сіль за смаком, при смаженні додаючи овочі та цибулю.

Готуємо шашлик будинку: найкраще м'ясо на сковороді

Шашлик вдома: джерело YouTube
Шашлик вдома: джерело YouTube

Після того, як ми вибрали і замаринували м'ясо, саме час приступити до його приготування в домашніх умовах. Найпростіший, швидкий і поширений спосіб готування шашлику на дому, це приготування на сковороді.

Відразу ж відзначимо, що готуючи м'ясо на сковороді потрібно враховувати особливості температурної обробки обраного вами м'яса. Якщо ви вирішили робити шашлики з курки, то важливо пам'ятати, що м'ясо потрібно лише кілька хвилин прожарити з обох сторін на сковороді. У разі приготування стегенець, їх слід тримати на вогні не менше півгодини. Запам'ятайте, щоб ваше м'ясо не згоріло, його потрібно перевертати кожні п'ять хвилин.

Готуючи на сковороді яловичину або свинину, шматочки потрібно обсмажити з обох боків до утворення золотистої скоринки. Після - протушкувати м'ясо до повної готовності, для чого вилийте на сковороду маринад, який попередньо розбавте водою. Накрийте свою сковороду і дочекайтеся повної готовності м'яса.

Не забувайте по цибулю, яку ви використовували для маринаду. Додайте її для яскравості смаку за кілька хвилин до зняття сковороди з вогню.

Як готувати шашлик в мультиварці: коротка інструкція

Шашлик вдома: джерело YouTube
Шашлик вдома: джерело YouTube

В Україні вкрай популярні мультиварки, але їх найчастіше використовують для приготування смачних каш, картоплі, пісного м'яса або овочів. У нас не прийнято використовувати мультиварки для приготування шашлику, хоча цей пристрій добре підходить для його готування.

Більш того, приготування шашлику в мультиварці - найпростіший і корисний спосіб підготовки страви на травневі свята. Вам потрібно лише викласти м'ясо в чашу мультиварки, додати маринад і цибулю і поставити на ній режим жарка або гасіння.

Якщо ви готуєте м'ясо курки, то вам буде досить тримати м'ясо протягом 20-30 хвилин. Готування свинини або яловичини займе від 40 до 50 хвилин. Доведення до готовності м'яса кролика або барана, в свою чергу займе від 80 до 100 хвилин. При цьому, вам краще вибирати режим гасіння і додати в маринад невелику кількість води.

Приготування шашлику в духовці: коротка інструкція

Шашлик вдома: джерело YouTube
Шашлик вдома: джерело YouTube

Шашлик, як і закуски, на травневі свята можна приготувати і в духовці. При цьому, зробити це можна відразу ж декількома способами навіть в найпростішій духовці.

М'ясо можна зробити в рукаві, для чого замариновані продукти треба викласти в рукав і поставити його в духовку, розігріту до 220 градусів, мінімум на 1 годину. Після того, як на м'ясі з'явиться скоринка, його потрібно розрізати і поставити запікатися ще на 20 хвилин.

Шашлик в духовці можна легко зробити і на шпажках, а для досягнення потрібного смаку м'ясо і не обов'язково смажити на вугіллі Це найзручніший варіант для тих, має духовку з режимом гриль. В цьому випадку візьміть кулінарні шпажки, нанизайте на них м'ясо, чергуючи його з луком та іншими овочами, з якими його і потрібно маринувати. Викладіть м'ясо на деко, подбавши про те, щоб з м'ясв стікав зайвий сік. При цьому, шматочки повинні лягти на форму так, щоб кінці спажек розташовувалися на краях, щоб дозволити створити якусь подобу міні-мангала.

Якщо ви робите в духовці куряче м'ясо, то вам потрібно виставити температуру на 200 градусів, використовуючи інший вид м'яса, виставте лічильник на позначку 230 - 240 градусів. Подібний температурний режим дозволить м'ясу покритися рум'яною скоринкою, при цьому залишившись соковитим. Готування повинне зайняти не більше 20-30 хвилин. У деяких випадках - більшого часу.

Готуємо шашлик в банці: пояснення до екзотичного способу

Шашлик вдома: джерело YouTube
Шашлик вдома: джерело YouTube

Мало хто з нас знає, що улюблене блюдо на травневі свята можна приготувати і в банці. Саме в даній посуді м'ясо виходить особливо ароматним і соковитим. Однак воно не вийде для нас звично підсмаженим. Для надання м'ясу потрібної фактури, його доведеться злегка прожарити. Приготувавши м'ясо, ви можете сфотографувати його і похвалитися кулінарними успіхами в соціальних мережах. Не забудьте додати вина до вашого столу і ваше свято точно пройде вдало!

Наріжте м'ясо на шматочки і насадіть його на шпажки. Після приготуйте банки в 3-5 літрів і покладіть шпажки всередину ємності, а після додайте в банку цибулю, овочі та маринад. Після накрийте банку фольгою, в якій зробіть кілька проколів для того, щоб м'ясо не задихнулося. Спробуйте м'ясо на наступний день. Якщо воно не готове, то залиште його на час або відразу ж підсмажте на сковороді.