У травні на українців чекає багато змін, які стосуються карантину, пенсій і комунальних тарифів

Послаблення карантину
Нещодавно Кабмін продовжив карантин, введений через епідемію коронавірусу, до 11 травня. Саме в травні вирішиться питання, чи будуть послаблення карантинних заходів, чи їх взагалі скасують.

Прем'єр Денис Шмигаль на останньому засіданні уряду заявив, що якщо поширення COVID-19 в Україні буде знижуватися, з 12 травня в почнуть послаблювати карантинні заходи.

ринки на карантині, скріншот з відео
ринки на карантині, скріншот з відео


В першу чергу дозволять працювати магазинам непродовольчої групи, відкриють перукарні та салони, але з дотриманням санітарних норм, також працюватимуть кафе з сервісом на винос. Все це буде зроблено в тому випадку, якщо кількість заражених за добу не збільшуватиметься.

Індексація пенсій

Пенсії в Україні будуть перераховані після автоматичної індексації, яку Пенсійний фонд проведе вже в травні.

Перерахунок "проводиться із застосуванням коефіцієнту збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, що враховується для обчислення пенсії, у розмірі 1,11".

пенсіонери в Україні, фото Pxhere
пенсіонери в Україні, фото Pxhere

Популярні новини зараз
Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції "Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Крім того, з 1 травня 2020 особам, в яких щомісячний розмір пенсійних виплат не досягає 2100 гривень, надається доплата до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру. При цьому враховують всі надбавки, підвищення, додаткові пенсїй, цільову грошову допомогу, суму індексації.

Так, в нормативної документації ПФУ сказано, що фактичну надбавку не отримають ті категорії пенсіонерів, які отримують пенсійні виплати за "спеціальними умовами" і пенсіонери, фактичний розмір пенсії яких вище розрахункового.

Таким чином, ті пенсіонери, які мають інші надбавки до пенсії, не побачать надбавки на своєму рахунку. Це станеться, якщо надбавка після індексації буде меншою, ніж сума фактичної пенсії.

Згідно з попередніми розрахунками, виплати в травні будуть в середньому підвищено на 11%, це близько 260 гривень.

Комунальні послуги

Починаючи з наступного місяця українці будуть оплачувати комунальні послуги за новою схемою. 1 травня вводиться в дію Закон "Про житлово-комунальні послуги", яким передбачено ряд нововведень.

У травні в платіжках буде рахунок за 8 послуг. Наприклад, платіж за холодну воду розділять на чотири - власне холодна вода, абонентська плата, за повірку лічильника і окремо за його обслуговування. Те ж саме стосується гарячої води і опалення. Чи буде це в одній платіжці окремими рядками, чи взагалі різними квитанціями - остаточно ще не вирішено.

оплата комунальних послуг, фото Pxhere
оплата комунальних послуг, фото Pxhere

Потрібно також розуміти, що комунальні послуги - вода, світло, тепло - це окремо. А обслуговування, воно ж управління будинком - це труби, електромережі, насоси, ліфти, котельня, лічильники - це зовсім інше.

Зокрема, передбачено закріплення за багатоквартирними будинками керуючих, яких мешканці будуть самі вибирати на загальних зборах. Керуючі стануть посередниками між мешканцями і постачальниками комунальних послуг і будуть проходити первинну і повторну професійну атестацію, а інформація про них - вноситиметься до реєстру.

Однак, є і неприємні новини. За борги по "комуналці" почнуть нараховувати пеню і будуть відключати послуги - це не стосується електрики і газу.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українським пенсіонерам світить три доплати - кому варто приготувати документи.

Як повідомляв портал Знай.ua, в мережі показали, як в аптеці наживаються на здоровьї українців

Також Знай.ua писав, в МОЗ закликали українців й надалі дотримуватися карантину