Завідувач відділом репродукції вірусів Інституту мікробіології і вірусології ім. Д. Заболотного, кандидат біологічних наук Світлана Загородня заявила, що другий етап виходу з карантину може бути перенесений. Про це вона повідомила в інтерв'ю "Сьогодні".

Світлана Загородня, Сьогодні

Так, ґрунтуючись на плані прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, вірусолог спрогнозувала пік зараження на 19 травня, коли країна буде послаблювати карантинні заходи.

"З плану незрозуміло, як буде ходити громадський транспорт. Те, що відкриють кафе та автомийки, мабуть, важливо, але люди хочуть дістатися на роботу та їм важливіше знати, як буде ходити громадський транспорт. Пропонується виходити з карантину 12 травня, при цьому, за прогнозами, ми увійдемо в пік 19 травня. Тому другий етап може бути дуже відстрочено. Оскільки алгоритм діагностики сформований і тест-систем достатньо, то більше буде виявлятися інфікованих. Тому потрібно буде аналізувати кількість людей, які вилікувалися, як звільняються місця в лікарнях, щоб знати, як послаблювати обмеження", - розповіла Загородня.

Також вона додала, що в людині, яка перехворіла, може залишитися вірус, і він може реактививуватися. До того ж, є ймовірність, що захворювання може бути пов'язано з гормонами чоловічої та жіночої статей.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

"Перші дані з Китаю та Італії були пов'язані з запаленням легенів і важкими пневмоніями. Зараз йде мова, що сильно уражуються судини, нирки. Є дані, що можуть бути тканини, в яких може перебувати вірус і реактивуватися. Які це можуть бути тканини або який це може бути орган – ще не відомо. Оскільки чоловіки хворіють частіше, то захворювання пов'язують з чоловічими та жіночими гормонами. Але я думаю, після наступного сезону ситуація стабілізується", - зазначила вірусолог.

Світлана Загородня, Сьогодні

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що більшість громадян України готові до продовження карантину.

Як повідомляв портал "Знай.ua", під Києвом виявили коронавірус в однієї із співробітниць дитячого будинку.

Також "Знай.ua" писав, що на Закарпатті зірвалися сотні весіль через коронавірус.