Кожен порядний городник просто зобов'язаний вміти на око визначати стать огірка, адже це це безпосередньо пов'язане з урожаєм рослини

Не всі знають, чому огіркової грядці бувають майже одні пустоцвіти: квіти є, а зав'язі плодів немає. А справа в тому, що на насіння залишили не той плід.

Досвідчені городники знають, що саме з огірка "дівчинки" виростають рослини з мінімальною кількістю пустоцвітів. Що, звичайно, впливає на урожай.

Але як же визначити стать огірка на практиці? Зверніть увагу на форму плода. У плодів чоловічої статі три грані, а у жіночого - чотири. Щоб визначити стать огірка, вам навіть не потрібно його розрізати.

огірок-хлопчик
огірок-хлопчик

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

огірок-дівчинка
огірок-дівчинка

З насіння тригранного (чоловічого) огірка виростають рослини з рясним пустоцвітом (тичинкові квіти), а з чотиригранного (жіночого) плода отримаєте рослини з маточним квітами, що мають зав'язь.

Цікаво, що стать у огірка успадковується генетично, але може змінюватися під впливом зовнішнього середовища. Це пов'язано з тим, що у гарбузових квітки на ранній стадії їх розвитку мають ознаки двостатевості. Їх сексуалізація визначається генотипом рослини і умовами вирощування.

Такі фактори як короткий день, низькі нічні температури, висока сонячна інсоляція, оптимальний або підвищений рівень азоту в ґрунті підсилюють вираженість жіночої статі. Довгий день, висока денна і нічна температура повітря, знижена вологість повітря і грунту, надлишок калію зміщують стать в чоловічу сторону.

огірірки на грядці, фото з вільних джерел
огірірки на грядці, фото з вільних джерел

А от за смаком огірки "хлопчики" і "дівчатка" не відрізняються. Тому якщо ви не збираєтеся чекати насінників, а садите куповане насіння, то і морочитися над визначенням статі огірка не варто.