Мінсоцполітики планує вдосконалити систему соціальної підтримки найбільш вразливих верств населення і захисту прав дитини.

Міністерство соціальної політики України розробило Концепцію реалізації державної політики соціального захисту населення та захисту прав дітей. Про це відомство повідомило на своїй сторінці у Facebook

"Йдеться про конкретні кроки, що дадуть змогу вже у найближчій перспективі зробити систему соціального захисту більш адресною та ефективною забезпечити захист прав дітей та розвивати якісні сервіси для громадян, що потребують державної підтримки" - зазначила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Яких змін у системі соціального захисту населення та захисту прав дитини слід очікувати?

Сфера соціального захисту управлятиметься по-новому

Національна соціальна сервісна служба України – таку назву матиме нова інституція державної виконавчої влади, що забезпечить реалізацію державної політики соціального захисту населення і захист прав дітей, а також здійснення державного контролю за додержанням вимог законодавства у цих сферах.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Нацсоцслужбу буде створено без залучення додаткових бюджетних коштів - за рахунок наявних ресурсів Мінсоцполітики та структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій. Служба матиме мережу територіальних органів в усіх регіонах України, що дасть змогу встановити єдині стандарти соціальної підтримки і контролювати їх дотримання. Таким чином, незалежно від регіону, той чи інший вид соціальної допомоги чи соціальних послуг людині надаватиметься однаково повно і якісно.

Діюча модель управління системою соціального захисту і захисту прав дитини не дає змоги належним чином забезпечити виконання цих надважливих функцій. Рішення про надання соціальної підтримки приймається на рівні управлінь соціального захисту населення, які підпорядковані місцевим органам влади та органам місцевого самоврядування, вони ж і контролюють їх виконання. Трапляється, що через недосконалий розподіл повноважень між різними підрозділами з питань соціального захисту функції дублюються, або, навпаки, важливі напрямки соціальної підтримки виявляються поза належною увагою.

Як наслідок – ми все частіше дізнаємося з медіа про випадки байдужості та недбалості щодо дітей та родин, які опинилися у складних життєвих обставинах, невідповідні умови перебування у інтернатах та територіальних центрах. І разом з тим – про дорогі авто і об’єкти нерухомості, які купують шахраї, що неправомірно отримують соціальну допомогу, призначену нужденним.

Але ж кошти на ці цілі надходять з Державного бюджету за рахунок усіх платників податків України і держава повинна мати механізми забезпечити права громадян на гідний соціальний захист. З початком роботи Національної соціальної сервісної служби ситуація має докорінно змінитися - держава нарешті отримає дієвий інструмент, який дозолять забезпечити людей адресною і якісною державною підтримкою у кожному куточку країни.

Розвиток соціальних послуг: якісні сервіси, наближені до громадян

Концепцією передбачено розширення можливостей для одержання соціальних послуг, поліпшення їх якості, створення та розвиток якісних соціальних сервісів для населення в громадах, за місцем проживання та вчасна організація спеціалізованих соціальних послуг. Соціальні послуги мають бути максимально доступні для отримувачів, найменш захищених громадян – людей похилого віку, осіб з інвалідністю, людей та сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах.

Водночас велика увага приділяється ранньому виявленню вразливих сімей, профілактиці складних життєвих обставин в житті сімей та окремих громадян.

Національна соціальна сервісна служба України буде забезпечувати управління системою надання соціальних послуг та сприяти їх розвитку (організаціно, кадрово, методично) передусім на рівні місцевих громад, де у них відчувається найгостріша потреба. Також вона контролюватиме, щоб найуразливіші громадяни, що мають право на отримання певного виду соціальної підтримки, одержували базові соціальні послуги безкоштовно, належної якості, у відповідності із затвердженими стандартами і вимогами.

🔥 Підтримувати адресно, захищати ефективно. ✅ Як Мінсоцполітики планує вдосконалити систему соціальної підтримки...

Geplaatst door Міністерство соціальної політики України op Dinsdag 7 juli 2020