Про це йдеться в заяві НАБУ, оприлюдненій на офіційній сторінці в Facebook.

"Експертне підтвердження правильності визначення розміру збитків за весь період ще триває", - заявили в НАБУ.

Причиною зупинки проведення розслідування НАБУ назвала бажання отримати інформацію від компетентних органів в іноземних юрисдикціях, до яких слідчі звернулися за міжнародною правовою допомогою.

Щодо інформації про відсутність у слідства необхідних для передачі до суду експертиз, НАБУ заявило, що має висновки державних експертних установ про можливі збитки за період другої половини 2016 і 2017 років і оцінкою передбачуваних збитків за 2016-липень 2019 р.

Але в той же час НАБУ визнало, що експертного підтвердження цих збитків за весь час дії формули «Роттердам+» у слідства на поточний момент немає.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Раніше повідомлялося, що 8 серпня закінчився термін досудового розслідування у справі "Роттердам»" і правоохоронці не змогли передати справу до суду. За 3,5 роки, які тривало розслідування, НАБУ не знайшла підтвердження того, що дія формули завдала збитків.

У розслідування були залучені 15 детективів НАБУ і 7 прокурорів САП. Загальні витрати держбюджету на їх роботу за період розслідування склали 96 млн грн, за оцінками екс-голови НКРЕКП Дмитра Вовка.

Наприкінці червня 2020 року інформацію про відсутність висновків експертизи, яка встановила б збитки від дії «Роттердам+» підтверджував і сам голова САП Назар Холодницький.

Колишній заступник генпрокурора (2015-2016 рр.) Давид Саквалерідзе також заявив, що у справі «Роттердам +» немає складу злочину, через що воно може розвалитися в суді.

Нагадаємо, формула "Роттердам »" діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.

Аналогічний принцип ціноутворення з 2017 р.. і по поточний момент діє при визначенні вартості природного газу для населення. Цей принцип - так звана формула "Амстердам »" - в червні 2020 був прописаний в меморандумі з МВФ, підпис під яким поставив в тому числі президент Володимир Зеленський.