День незалежності українці щорічно святкують 24 серпня. 2020 рік не стане винятком. Цього року Україна відзначає 29-ту річницю здобуття свободи.

Скільки вихідних випадає на чергову річницю незалежності, як відпочиватимуть українці на честь головного свята країни, а також куди поїхати на відпочинок, читайте в даній статті.

Історія Дня Незалежності України

День заснування держави — головне державне свято в сучасній Україні. Святкується в ознаменування Декларації незалежності, прийнятої 24 серпня 1991 року.

Коли Україна була ще радянською республікою, то українська діаспора традиційно вважала днем незалежності свого народу 22 січня (день прийняття Декларації незалежності Української Народної Республіки в 1918 році).

День незалежності України 2020
День незалежності України 2020: Facebook

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Нинішня форма свята вперше відзначалася 16 липня 1991 року в якості першої річниці прийняття Декларації про державний суверенітет, прийнятої Верховною Радою (парламентом України) в 1990 році. Оскільки Декларація незалежності була видана 24 серпня 1991 року і підтверджена референдумом 1 грудня того ж року, то дата свята була змінена саме на 24 серпня.

А 23 серпня, починаючи з 2004 року, святкується як День Державного Прапора.

Святкування Дня Незалежності

У кожному місті є свої традиції і план заходів. Але головні урочистості завжди проходять в столиці.

Зазвичай День незалежності відзначається військовим парадом на Хрещатику. Але цього року, у зв'язку з нинішньою ситуацією з коронавірусом, урядовці вирішили по-іншому відзначити день здобуття Україною незалежності.

День незалежності України 2020
День незалежності України 2020, скріншот: YouTube

Президент Зеленський вже видав постанову, щоб Кабмін розробив спеціальну програму з урахуванням діючих карантинних обмежень через пандемію коронавірусної інфекції.

Повідомляється, що Кабмін працює над програмою святкувань таким чином, щоб були враховані вимоги щодо запобігання поширенню вірусу.

Скільки буде вихідних

Дізнайтеся, скільки відпочиваємо на головне свято країни і які заходи на ці дні заплановані.

Так як День незалежності — державне свято, це вихідний для більшості громадян країни. Багато підприємств і Державних установ будуть закриті.

З нагоди свят українці відпочивають протягом трьох днів. Вихідні випадають на 22, 23 і 24 серпня (понеділок).

Як відзначать День незалежності в Києві

Отже, основні урочистості на державному рівні пройдуть у столиці країни Києві.

День незалежності 2020 пройде у форматі, схожому на торішній.

Військового параду цього року не буде, але свято відзначать з маршем та урочистими заходами.

Як повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації, перед Днем Державного прапора в Києві заплановано відкриття величезного флагштока біля монумента "Батьківщина-мати".

23 серпня, біля будівлі Київської адміністрації пройде урочиста церемонія підняття Державного прапора країни.

День незалежності України 2020
День незалежності України 2020: Facebook

Указом Глави держави вранці 24 серпня ми будемо вшановувати видатних борців, які віддали свої життя, захищаючи свободу і незалежність нашої країни. Передбачено також урочисте покладання квітів на могили героїв України.

День незалежності України 2020
День незалежності України 2020: Facebook

Церемонія розпочнеться хвилиною мовчання, а потім військовий хор виконає Державний Гімн України.

Крім того, відбудеться Марш Захисників України, в якому візьмуть участь українські ветерани війни, солдати і добровольці.

День незалежності України 2020
День незалежності України 2020: Facebook

Також проведуть молебні за Україну та український народ.

Серед спостерігачів за дійством будуть представники влади, громадські організації, трудові колективи, духовенство, студенти, школярі, гості міста.

Буде і розважальна програма — музичні шоу та танцювальні флешмоби відбудуться на центральному київському Майдані Незалежності та на вулиці Хрещатик.

Афіша заходів

Стрімко наближається одне з найбільш очікуваних українських свят — 29-річчя Незалежності України.

А величезна кількість розважальних заходів, які проходять по всій Україні в день його народження, дає можливість насолодитися державним святом в повній мірі.

День незалежності України в якості додаткового вихідного дня — привід відправитися в невелику відпустку. Можна також приєднатися до вечірок і фестивалів, які пройдуть в столиці 24 серпня.

Київський річковий вокзал, головний річковий порт столиці, розташований на правому березі Дніпра, пропонує можливість відсвяткувати день Народження України та насолодитися захоплюючими видами на найбільшу річку України.

Коли? понеділок, 24 серпня, з 12:00 до 19:00.

Де? Київський річковий вокзал.

Вартість? 500 гривень.

День незалежності України 2020
День незалежності України 2020: Facebook

До Дня Держфлагу і до Дня незалежності в столиці заплановані й інші заходи:

  • 20-25 серпня — фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage, у соборі "Софія Київська".
  • 23.08.2020 — громадське свято "З Україною в серці", у парку ім. Тараса Шевченка.
  • 24.08.2020 — вітрильна регата "День незалежності".

Крім того, 24 серпня в парку Шевченка пройде концерт класичної музики Classic Picnic.

Святкування за межами Києва

Найпопулярніша українська рок-група "Океан Ельзи" традиційно дасть концерт на День Незалежності. Група привітає Україну з 29-річчям і виконає свої найкращі хіти в онлайн-форматі на офіційних сторінках групи в YouTube, Facebook і в ефірі телеканалу Україна.

Ті, хто планує провести День незалежності у Львові, місті приблизно в 540 км на захід від Києва, можуть насолодитися щорічним міжнародним фольклорним фестивалем "Етновір!, який розпочнеться 21 серпня і триватиме до 25 серпня.

День незалежності України 2020
День незалежності України 2020: Facebook

День незалежності України 2020
День незалежності України 2020: Facebook

Фольклорні колективи з усього світу продемонструють у Львові свою етнічну культуру. Народ відпочиває на даному фестивалі безкоштовно.