Звичайно, одна з найзагадковіших і найцікавішиз наук - генетика. Вчені нагадують, що дитина успадковує гени обох батьків, але деякі домінуючі риси вона візьме саме від батька — як хороші, так і не дуже.

Читайте Знай в Google News!

Фахівці склали список генетичних особливостей, які діти отримують від батьків. Про це стало відомо завдяки публікації видання coma.in.ua.

Захворювання серця.

За результатами досліджень, які проводили вчені Університету Лестера, чоловіки-носії певного типу хромосоми, майже на 50% частіше схильні до захворювань, що вражають коронарну артерію (стан, що характеризується зменшенням доставки кисню в серце). І ця особливість може передаватися синам.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

в лабораторії, фото Getty Images
в лабораторії, фото Getty Images

Психічні розлади.

Серед психічних розладів, які передаються від чоловіків до дітей - шизофренія і СДУГ. З віком батька ризик підвищується, оскільки з роками ДНК чоловіка мутує. Що стосується жінок, то вони народжуються з певним набором яйцеклітин, а їх ДНК не змінюється протягом усього життя.

Криві зуби.

Від батьків діти можуть отримати і проблеми з зубами. Все тому, що чоловічі гени, які відповідають за форму щелепи і здоров'я зубів, набагато сильніше, ніж жіночі. Через них дитина може отримати криві зуби або слабку емаль.

Проблеми з дітонародженням.

Чоловіки, які мають низьку якість сперми, можуть нагородити такою ж проблемою своїх синів. Так стверджують вчені в дослідженні, опублікованому в журналі Human Reproduction. Навіть якщо парі і вдалося народити дитину за допомогою ЕКЗ, діти, швидше за все, будуть боротися з безпліддям так само, як і їхні тата.

Дитина, фото: GettyImages
Дитина, фото: GettyImages

Стать дитини.

Так, саме гени батька визначають, хто у пари народиться - хлопчик чи дівчинка. Для того щоб спрогнозувати стать майбутньої дитини, потрібно подивитися на генеалогічне дерево батька, йдеться в дослідженні, опублікованому в Science Daily. Якщо сперма батька несе Х-хромосому, то об'єднавшись з Х-хромосомою матері, виходить дівчинка. І навпаки - якщо сперма батька заряджена Y-хромосомою, буде хлопчик.

Колір очей дитини.

По правді кажучи, гени обох батьків відіграють певну роль в тому, який колір очей отримає дитина. Але найчастіше їй передаються риси обличчя і колір очей батька - його гени домінують над генами жінки.

Ріст дитини.

Ріст дитини дійсно багато в чому залежить від генів, особливо батьківських. Якщо батько високий, то діти теж будуть високими, можливо не такими високими, як батько, якщо мати низького зросту, але тим не менш.

А що з інтелектом?

Інтелект від батька до сина не передається. Тобто, якщо батько геній, то його син 100% не успадкує цих генів. Ідіотизм від батька до сина не передається. Якщо батько - повний кретин, то його син таким не буде. (Тут природа вчинила мудро).

Інтелект від батька генетично передається тільки донькам. І то - наполовину. Успадкувати інтелект людина може тільки від своєї матері, який вона, в свою чергу, успадкувала від свого батька. Доньки геніїв будуть рівно наполовину такі розумні, як їхні батьки, але їхні сини будуть геніями. Якщо батько дурень, то доньки в два рази менше будуть дурніші, ніж їхні батьки. Тому геніальних жінок дуже мало, як, втім, і стовідсоткових ідіоток. Зате чоловіків-геніїв і чоловіків-тупиць дуже багато.

Висновки для чоловіків:

1. Щоб спрогнозувати розумові здібності свого сина, подивіться на батька своєї дружини (якщо він академік, то ваш син теж буде розумним).

2. Ваша донька отримає половину твого розуму. Але і половину твоєї дурості. За інтелектом вона буде ближче до тебе. Її син отримає всі твої розумові здібності. Хочеш розумне покоління - мрій про онука від доньки.

3. Твої розумові здібності від мами, а вірніше від дідуся.

Висновки для жінок:

1. Твій син по розуму - копія твого батька, і лаяти його "Ти такий же тупий, як твій батько" - не зовсім вірно. Але чи потрібно говорити, "Ти такий же тупий, як твій дід"?

2. Твоя дочка по вихованню буде як ти, але по розуму як її батько. Її сини будуть копіями твого чоловіка.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, 4 сценарії майбутнього для людства: вчені спрогнозували, яким буде життя з covid-19.

Як повідомляв Знай.uа, 7 способів перетворити волосся з клоччя на довгі і схожі на шовк: ефект вже через місяць.

Знай.uа писав, у США клонували коня Пржевальського, який помер близько 20 років тому: лоша вже брикається.