Рак легенів — одне з найпоширеніших онкологічних захворювань з високою смертністю. Щороку у світі від нього помирає більше людей, ніж від раку молочної залози та колоректального раку разом. В Україні це понад 9 000 людей на рік, у світі — понад 1 700 000.

Читайте Знай в Google News!

Про це виданню Знай.ua повідомили організатори проєкту Рош Україна. Зважаючи на поширеність цього виду раку і високу смертність від нього в Україні, було вирішено розпочати масштабний інформаційний проєкт Рік обізнаності про рак легені.

Зважаючи на поширеність цього виду раку і високу смертність від нього в Україні, було вирішено розпочати масштабний інформаційний проєкт довжиною у рік про обізнаність українців. Його мета — підвищити рівень знань українців про рак легенів, його профілактику та лікування.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Виявляється, рак легенів часто не проявляється симптомами у хворих на ранніх стадіях. Перші ознаки хвороби людина помічає вже на третій або четвертій стадії, коли більшості пацієнтів лікарі можуть запропонувати лише паліативне лікування. Таких пацієнтів — 70 відсотків.

рак легенів
рак легенів

Найпоширеніші симптоми раку легенів:

  • кашель не проходить або посилюється, мокрота може містити кров або бути рожевого кольору
  • біль у грудях посилюється при глибокому диханні, кашлі або сміхові, задишка та охриплість є наслідками бронхіту чи пневмонії, що не проходять або часто повторюються
  • погіршення загального стану, підвищена втомлюваність або постійна слабкість, втрата апетиту, безпричинна втрата ваги
  • біль у кістках, набряк лімфатичних вузлів, головний біль, слабкість або оніміння кінцівок, запаморочення, проблеми з рівновагою або судоми, пожовтіння шкіри та очей, якщо рак поширюється на печінку.

Варто зауважити, що не у всіх на перших стадіях проявляються ці симптоми. Краще довіритись лікарю.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Супрун повертається? Підручник з хімії видав дивну пораду школярам, сода лікує рак.