Спеціаліст в галузі енергетики Валентин Землянський спеціально для передачі «Що далі?» на YouTube-каналі «Знай 24» розповів, які зміни нас чекають у сфері опалення та цін на газ.

«Я думаю, за грудень ціна газу збільшиться. Якщо зараз «Нафтогаз» продає газ по 6 гривень 33 копійки, то ціна підніметься до 8 гривень точно», - зазначає Землянський.

Він додав, що заборгованість в цій області зараз продовжує зростати.

З першого дня 2021 року абонентська плата має зрости, але поки ніхто не знає, яка формула буде використовуватися для її розрахунку.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Формула більш-менш адекватна, і не зміниться. Але може змінитися тариф. Все залежить від регіону. У Києві, наприклад протяжність мереж коротше, а, отже, і вартість транспортування нижче. У тій же Київській області тариф буде вище, тому що довжина газопроводу більше, а споживачів на квадратний кілометр — менше», - говорить експерт.

Що ж стосується передачі на місця прав визначати комунальні тарифи, то Валентин Землянський бачить в цьому тільки банальний «переведення стрілок». Уряд знайшов для себе зручний спосіб уникнути відповідальності, одночасно позбувшись від необхідності виконувати вимоги МВФ.

«Тут у муніципальної влади виникне питання: приймати та підтримувати в робочому стані підприємства комунальної енергетики, або ж популістськими методами заганяти в борги комуналку, або взагалі все анулювати?», - констатує Землянський.

Він нагадав, що вже отримано добро на збільшення тарифів «Укренерго»: вони виросли на одну третю. Але поки ніхто не знає, яким чином це позначиться на практиці.

«По суті, споживачів зараз намагаються нагнути та змусити платити за прорахунки держави. А боротися з цим — антиконституційно. Ця влада не здатна виправитися. До кінця року це питання не буде вирішено, борги будуть збиратися», - зробив підсумки експерт.

Він вважає, що керівництво країни зробило фатальну помилку, вирішивши реформувати систему тарифів під час кризи.

Раніше повідомлялося про відключення газу для споживачів, які не мають лічильників.

Також йшлося про зростання комунальних тарифів.