Фахівці пояснили, чому соду не варто застосовувати для відбілювання зубів та лікування онкозахворювань.

Читайте Знай в Google News!

Харчова сода допомагає у профілактиці та лікуванні раку, а також нею добре відбілювати зуби. Саме так характеризують гідрокарбонат NaHCO₃ (соду) у підручнику з хімії для учнів 9 класів, рекомендованому Міносвіти.

Автор підручника Савчин М.М. пише, що харчова сода створює лужне середовище, у якому не можуть розмножуватися ракові клітини, віруси й бактерії. Тому розчин харчової соди начебто радять пити ″для профілактики й лікування онкологічних захворювань, пом'якшення кашлю під час застуди, відбілювання зубів, лікування грибкових захворювань і хвороб шлунково-кишкового тракту″.

обкладинка підручника з хімії для 9 класу за авторством М.М. Савчина
обкладинка підручника з хімії для 9 класу за авторством М.М. Савчина

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Однак експерти пояснили, чому не варто дотримуватися цих порад. Про це пише hromadske.

Як зазначила Ольга Пихова, викладач хімії Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, сода не змінює pH (рівень кислотності) у всьому організмі. Адже у різних частинах нашого організму різний pH. Наприклад, для м'язів кислотність змінюється через тренування, навантаження — тоді виробляється молочна кислота. Для крові навіть невеликі зміни pH — можуть бути смертельними, каже викладачка. Зміна кислотності крові може наставати за певних хвороб.

Сода справді входить у склад буферної системи крові, тому ця сполука регулює кислотність крові, але це відбувається внутрішньо, а не за допомогою зовнішнього потрапляння гідрокарбонату, пояснює хімік.

харчова сода, ілюстративне фото з вільних джерел
харчова сода, ілюстративне фото з вільних джерел

Онкологічні захворювання і сода

Лікар-онколог Андрій Гардашніков розповів, що немає жодних офіційних рекомендацій застосовувати харчову соду для профілактики й лікування онкологічних захворювань, а також немає даних доказової медицини. За його словами, пиття соди чи її внутрішньовенне введення не жодним чином зменшать можливості розвитку раку:

″Онкологічні хвороби розвиваються в живому організмі. Для їхнього розвитку потрібна жива людина, з сумісними для життя кислотно-лужним балансом, рівнем глюкози та інших багатьох чинників. Якщо суттєво зсунути кислотно-лужний баланс в стан алкалозу (збільшення кислотності — ред.) та викликати цим смерть людини — тоді й онкологічний процес розвиватися точно не буде. До речі, клітини злоякісних пухлин непогано пристосовуються до різних змін в метаболізмі людини. Вони живучі″, - зазначив онколог.

Відбілювання зубів содою

Як пояснила стоматолог Олена Мовчан, за допомогою соди дійсно можна зняти пігментований зубний наліт через абразивність речовини. Однак, це не корисно.

″Емаль зуба шкрябається і далі її дуже складно відполірувати. Як наслідок, пошкоджена емаль буде більш вразлива до зовнішніх подразників. Може з'явитись чутливість, дефекти емалі, швидка поява зубного нальоту. Бо емаль після соди "покоцана", а до шорсткої поверхні зубний наліт прикріпляється швидше, ніж до гладенької, заполірованої″, — розповіла лікарка.