З'явилася інформація, що в Чорнобилі стартували "гарячі випробування" і введення в експлуатацію нового сховища для відпрацьованого ядерного палива.

Читайте Знай в Google News!

Повідомляється, що в Україні даним проєктом займається американська компанія Holtec International. Про це стало відомо завдяки публікації спільноти в мережі Facebook "ШоТам?".

"Досі всі радіоактивні матеріали зберігалися в старому пристанційному сховищі "мокрим способом", в басейні з водою. Метод - ненадійний і застарілий. Що зараз?", - пишуть автори публікації.

Популярні новини зараз
60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

На таку "гарячу" новину з'явився коментар від схвильованої українки: "2020, може варто почекати?".

Коментар до публікації, скріншот: Facebook
Коментар до публікації, скріншот: Facebook

Журналісти пишуть, що перший стотонний резервуар з урановими збірниками доставляють вагонеткою до спеціальних бетонних осередків для безпечного зберігання. Йдеться про відпрацьований уран, який накопичився тут на Чорнобильській атомній станції за всі роки її роботи.

До цього часу всі ці радіоактивні матеріали зберігалися в старому пристанційному сховищі "мокрим способом", в басейні з водою. Метод - ненадійний і застарілий. А тут, в новому сховищі, відпрацьоване паливо зберігатиметься безпечним сухим способом - в патронах з гелієм, за товстими бетонними стінами.

"Товщина бетону становить близько метра", - розповідає виконуючий обов'язки гендиректора ЧАЕС Володимир Пєсков.

Цей суперсучасний об'єкт побудувала американська компанія Холтек Інтернешнл. Такі ж сховища при атомних станціях Холтек будує по всьому світу, в тому числі і в США. Українському проєкту вже майже 20 років, і на його шляху було багато перешкод.

Минулого року американці нарешті добудували об'єкт і передали ЧАЕС. Гарячі випробування планували на весну. Але грянув COVID, і терміни змістилися на осінь.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, у Чорнобилі підскочила радіація, чиновники ховають очі: "Треба закінчувати...".

Як повідомляв Знай.uа, біля Чорнобиля зафіксовано стрибок радіації, люди бояться виходити з дому.

Знай.uа писав, хмельничанам зроблять новорічний подарунок, чекали роками: "Новенька станція".