Українцям хочуть додати нову статтю видатків у платіжках за комуналку: нею стане абонплата за комунальні послуги.

Читайте Знай в Google News!

Це передбачається вже прийнятим Верховною Радою України законом №4383 "Про житлово комунальні послуги".

Першою чергою іновація торкатиметься жителів багатоквартирних будинків, у яких не утворено ОСББ — у останніх абонплата вже врахована у платіжках. А ось тим, кого обслуговують ЖЕКи доведеться зіштовхнутися з новими витратами.

Незважаючи на те, що загальна сума платежів за утримання будинку та прибудинкової території не повинна збільшитися, експерти прогнозують, що зміни у законодавстві можуть стати приводом для зростання фактичних цін за послуги. Введення абонентської плати не тільки не зменшить вартість утримання будинку та прибудинкової території, але додасть нову графу у квитанції, попри те, що, по ідеї, витрати мали просто перерозподілити.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Сплата комунальних послуг, фото: кадр з відео
Сплата комунальних послуг, фото: кадр з відео

Наприклад, постачальник послуг під виглядом поділу платежів може збільшити ціну, пояснюючи це тим, що треба обслуговувати внутрішні мережі. Таким чином монополісти використовують цей механізм для збільшення вартості своїх послуг.

Раніше Кабінет міністрів вже визначив формулу граничного розміру абонентської плати своєю постановою №808, якою затверджувалася наступна формула

2 * прожитковий мінімум * 2,58 * 0,15 * К, * де:

2,58 - середня кількість осіб в сім'ї;

0,15 - середня частка витрат на комуналку від загального доходу сім'ї;

К - коефіцієнт (наприклад, для опалення і води - 0,019, для сміття - 0,009).

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Також Знай.ua писав, З кожної сім'ї по 3700: українцям показали реальні борги по комуналці