В ефірі програми «Що далі?» на каналі «Знай 24» експерт Андрій Віргінський висловив свою думку про пенсійну реформу.

В ході цієї реформи, що триває вже чотири роки, солідарну систему, що залишилася від радянських часів, намагаються перетворити в накопичувальну, але цей процес ще далекий від завершення.

На думку аналітика, перш за все потрібно зрозуміти: для кого саме проводиться ця реформа?

«Це зовсім не ті особи, яких називають соціально незахищеними, це не ті люди, які зараз на пенсії. Накопичувальна система - це додаткові відрахування з вашого доходу, а якщо ви вийшли на спокій, то ніяких відрахувань вже не здійснюєте», - пояснює Віргінський.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Отже, нинішні пенсіонери тут ні при чому. Їхнє становище реформа, на жаль, ніяк не поліпшить, а й не погіршить теж.

Їх подальша доля залежить не від пенсійної реформи, а від державного бюджету. І тут варто згадати заяву прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, яка викликала в суспільстві такий величезний резонанс. Але ж, на думку експерта, глава уряду сказав тільки те, що і так було очевидно. Більш того, пенсію не тільки через п'ятнадцять років не буде чим платити - справа йде так вже зараз.

«200 мільярдів з державного бюджету, які могли б піти на розвиток будь-якої індустрії, йдуть на оплату пенсій, і відмовитися від цього ми не можемо. Солідарна система працює тільки в тому випадку, якщо на одного пенсіонера припадає три працівники, а на цей момент цей показник складає 1: 1,2. Як ситуацію виправити? Навряд чи в найближчі п'ять років повернуться 20 мільйонів трудових мігрантів, і жінки народити та виростити нових працівників теж не встигнуть», - констатує Андрій Віргінський.

Прибутки Пенсійного фонду складаються з багатьох чинників - тут і число працездатних громадян, і рівень зайнятості. І чим менше ці доходи, тим більше державі доводиться віддавати в ПФ.

Хороша чи погана солідарна система, в доступному для огляду майбутньому повністю відкинути її не вийде. Саме вона гарантує той мінімум, шляхом якого можна вижити.

Однак і повністю сподіватися на державу теж не можна. Залишається взяти свою долю у власні руки - тобто заробляти та накопичувати.

Раніше говорилося про можливі зміни в пенсійній системі.

А політик Олег Ляшко вимагав, щоб держава гарантувала збереження вкладів в пенсійних фондах.