Українським пенсіонерам розповіли, в яких випадках зріжуть виплати й що потрібно зробити, щоб уникнути суду

Пенсіонери, скріншот з відео
Пенсіонери, скріншот з відео

Про це повідомляє соціальна інформаційна платформа.

Зокрема, українцям нагадали, що у разі, якщо пенсіонер влаштувався на роботу, його пенсійні виплати урізаються. Мається на увазі, що коли пенсіонер влаштовується на роботу, він втрачає право на доплати при збільшенні прожиткового мінімуму для громадян, які втратили працездатність, при отриманні надбавок при утриманні дитини до 18 років, при отриманні пенсії за вислугу років.

А упродовж 10 днів пенсіонер має повідомити про це Пенсійний фонд. У разі, якщо він цього не зробить, виникне переплата й доведеться повернути зайві кошти. А щоб такого не сталося намагайтеся максимально розрахувати свій час та кошти.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

А якщо особа, яка отримала переплату добровільно не захоче повертати отримані зайві кошти, у такому випадку представники влади мають право звернутися до суду з метою примусового стягнення отриманих коштів. також варто пам'ятати, що крім переплати доведеться оплатити судовий збір та роботу судових виконавців.

Українцям також нагадали, що повідомити Пенсійний фонд можна дистанційно. Проте це зможуть зробити не всі, а лише ті особи, у яких є електронний підпис. У разі, якщо його немає, таку послугу можна отримати у відділенні банку, в якому оформлена картка для нарахування пенсії. Також необхідно підготувати скан копії необхідних документів, з їх переліком можна ознайомитись на сайті.

Для цього достатньо перейти на сайт електронних послуг ПФУ та за допомогою електронного підпису ID-банкінгу увійти в меню, де обрати розділ "Пенсіонерам" - "Заява на перерахунок пенсії". після заповнення всіх необхідних полів додаються скани потрібних документів та в меню обирається "Оформити заяву", після чого вона підписується електронним підписом та надсилається до Пенсійного фонду.

Нагадаємо, українцям доплатять за понаднормовий стаж: на яку пенсію розраховувати

Як повідомляв "Знай.ua", заборона видачі повісток на блокпостах, АЗС та на вулиці: Володимир Зеленський сказав своє слово

Також "Знай.ua" писав, російський дипломат у США осоромився боєм з соняхами: "Дратує кожен символ"