Через війну в Україні динаміка курсу долара може змінюватися від найоптимістичнішого курсу в 40 грн за долар, до найгіршого — по 90 грн.

Економічний експерт Андрій Шевчишин в інтерв'ю "24 канал" розповів, які можливі варіанти розвитку подій на валютному фронті, де за словами фахівці, все залежатиме від фронту, який тримають ЗСУ.

Обмін валют. Фото: скриншот Youtube
Обмін валют. Фото: скриншот Youtube

Курс валют до кінця поточного року може бути вкрай волатильним, та залежатиме ще від низки факторів, про які також не слід забувати. Це емісії, макрофінансова допомога, монетарна політика НБУ, настрої інвесторів, ситуація на фронті, погодні умови та, як пройде опалювальний сезон.

Отже, у найкращому випадку, долар зможе протриматися у межах 40 грн до кінця року. Але якщо бути більш реалістичним, то до кінця року гривня таки девальвує, та коштуватиме 50 грн за долар.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Обмін валют. Фото: скриншот Youtube
Обмін валют. Фото: скриншот Youtube

За негативним сценарієм, на думку Шевчишина, гривня може впасти до 80-90 грн за долар.

Найперше все залежатиме на фронті, на цю ситуацію зважають зовнішні та внутрішні інвестори. Стабілізація на фронті могла б гарно вплинути на інвесторів.

Також не мало важливо те, як Україна почне та продовжуватиме опалювальний сезон. Якщо умови будуть сприятливими, то українських запасів газу може вистачити на весь період. В іншому варіанті, вартість газу може сильно підкосити економіку країни.

Андрій Шевчишин вважає, що НБУ мають облікову ставку до 28-30%, консолідовано з Мінфіном, та розміщати державні борги саме за цими ставками.

Нагадаємо, ми писали, що актуальні ціни на сіль, соду та оцет у магазинах України: супермаркети показали вартість основних продуктів.

Як повідомляв "Знай.ua" новий смартфон дозволить собі не кожен: в Україні прогнозують різкий стрибок цін на електроніку.

Також "Знай.ua" інформував, що долар злетить до 50 гривень, а інфляція зашкалюватиме: у Мінекономіки озвучили прогноз на 2023 рік.