В Україні останнім часом ширяться численні фейки, зокрема, про нестачу хліба. Особливо внаслідок експорту з деблокованих портів.

Фахівці USM розвінчали міфи та пояснили, чому зерна та хліба в Україні є вдосталь. Кабмін 8 років тому затвердив норми споживання хлібопродуктів для однієї працездатної особи на рік.

Згідно з ними одна доросла людина має споживати хліб пшеничний – 62 кг на рік, хліб житній – 39 кг, макаронні вироби – 4 кг, борошно пшеничне –9,4 кг. Вважається, що діти, підлітки та непрацездатні споживають таких продуктів значно менше. Аналогічні норми прописали й в нормах харчування військовослужбовців.

Хліб, фото: скріншот із відео
Хліб, фото: скріншот із відео

Саме ці норми дозволяють порахувати, скільки зерна потрібно Україні для внутрішнього споживання. На основі цих розрахунків, щороку між Міністерством аграрної політики та продовольства України й учасниками зернового ринку підписують спеціальний Меморандум про взаєморозуміння.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Минулого року Меморандум визначив граничні обсяги експорту пшениці на рівні 25,3 млн тонн. Врожай пшениці при цьому склав 33 млн тонн, а внутрішня потреба становила всього 7,5 млн тонн пшениці.

Рецепт домашнього хліба від Дідус, скріншот з відео
Рецепт домашнього хліба від Дідус, скріншот з відео

Як зазначають експерти, що вже у липні українці знов почали витрачати більше грошей на хліб, що пов'язано з інфляцією та статками громадян.

Водночас у 2022 році аграріям вдалось отримати близько 52 млн тонн зернових культур. А для задоволення внутрішніх потреб українців необхідно близько 18 млн тонн зернових. Відповідно громадяни споживають значно менше, ніж фермери збирають та виробляють загалом.

випічка хлібу
випічка хлібу

Нагадаємо, вчетверо дорожче, ніж торік: популярний продукт приголомшив новою ціною

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз