Осінь – сезон збору врожаю, а значить саме час купувати солодкий та корисний гарбуз.

Про те, як правильно вибрати осінній овоч, розповів харчовий технолог Андрій Бабаєв для СТБ.

Відомо, що гарбуз та його насіння вкрай корисні для людини, а сам овоч є справжньою знахідкою для лікарів та дієтологів. Однак, існує кілька видів гарбузів та ознаки, які сигналізують про неякісний продукт. Давайте розберемося, як вибрати солодкий та корисний овоч, який може пролежати аж до літа.

Мускатний гарбуз

Цей вид гарбуза має довгасту форму, розширену донизу. М'якуш у цього виду соковитий, солодкий і має приголомшливий горіховий аромат і присмак. Мускатний гарбуз дуже солодкий, тому якщо робити з нього десерт, зовсім не обов'язково додавати до нього цукор.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Мускатний гарбуз / фото: Антонів Сад

Розрізаний або порізаний кубиками гарбуз краще не купувати. По-перше, через те, що його могли розрізати в антисанітарних умовах і на м'якоті може бути багато бактерій. По-друге, у гарбуза є два найлютіших ворога – це такі грибкові захворювання, як молочна роса та антракноз. Якщо гарбуз на них захворів – його м'якоть буде дуже несмачним і гірким.

Гарбуз без хвостика також краще не купувати, оскільки він, як і риба, починає псуватися з "голови". Щоб гарбуз простояв як мінімум до грудня, рекомендується зберігати його хвостиком догори, щоб овоч не наситився зайвою вологою.

Крупноплідний гарбуз

Цей вид гарбуза зберігається найдовше. Більше того, чим довше ви зберігаєте овоч, тим солодше він стає. Це пов'язано з тим, що у свіжозібраному гарбузі міститься багато крохмалю, який згодом перетворюється на цукор.

Великий гарбуз / фото: Unsplash

Після того, як ви купили гарбуз або зібрали врожай з городу, обов'язково залиште його на сонці, бажано на 1–2 дні. Тоді шкірка підсохне і ущільнюється, що створить бар'єр, що зменшує втрату вологи. Так гарбуз пролежить довше. Також його бажано зберігати у сухому приміщенні, яке добре провітрюється.

Краще не купувати дуже великі гарбузи не тільки тому, що в розрізаному вигляді вони довго не зберігаються, а й тому, що чим більше гарбуз, тим менший солодкий м'якоть. Найкраще купувати гарбуз вагою 3–5 кг.

Твердокорий гарбуз

Цей гарбуз має найкорисніші насіння і в ньому їх більше, ніж в інших видах. До того ж, у насіння твердокорого гарбуза дуже тонка оболонка, тому вони легко чистяться.

Твердокорий гарбуз / фото: Pixabay

Гарбузи твердокорого вигляду мають прісну, несолодку м'якоть. Тому такий гарбуз відмінно підійде для приготування м'ясних страв та гарнірів. Адже іноді зайва насолода псує смак і не всім подобається.

Існує спеціальний сорт твердокорого гарбуза, який називається "Голосім'яний" – у насінні такого гарбуза взагалі немає панцира, тому їх зовсім не потрібно чистити. Цей гарбуз зберігається недовго, через те, що в насінні дуже тонка оболонка і вони швидко починають проростати. Через це смак гарбуза стає гіркуватим. Тому з таких гарбузів потрібно швидше витягувати насіння і робити з м'якоті заготовки.

Нагадаємо про рецепт гарбузового пирога з сиром і без цукру: швидко, смачно та корисно.

Раніше ми повідомляли про ідеальний рецепт гарбузових оладок перед Гелловіном: прикрасять не тільки будинок, а й шлунок.