Одним із найголовніших релігійних свят осені без сумніву є Покрова Пресвятої Богородиці, яку православні відзначають 14 жовтня.
Свято Покрова Пресвятої Богородиці присвячене явленню Богоматері до стін Царгорода, оточеного сарацинами. Пречиста Діва розправила свій плащ і вкрила їм місто, що врятувало його мешканців від загарбників , передає "КП".

На Русі це свято виник завдяки Андрію Боголюбському в середині XII століття. Образ Пречистої Діви, що покриває країну своєю головною хусткою, полюбився у народі. Що цікаво рік у рік дата свята не змінюється, і його завжди відзначають 14 жовтня.

Покров Пресвятої Богородиці, фото: pixabay
Покров Пресвятої Богородиці, фото: pixabay

Наші пращури вірили, що на Покров можна передбачити, якою буде прийдешня зима. Саме по погоді у цей день судять про те, буде зима холодною чи ні.
  • Яка погода на Покров - така й узимку буде.

  • Якщо вітер дме зі сходу чи заходу — чекай на сувору зиму, якщо з півдня — на м'яку, якщо з півночі — на снігову.

  • Якщо до Покрови листя з дерев повністю облетять – зима буде легкою, сніжною. Якщо залишаться, прийдуть сильні морози.

  • Журавлі відлетіли до настання свята – взимку буде холодно, після нього – тепло.

  • Сніг випав на Покров – Дмитрієв день (8 листопада) теж сніговий буде.

  • Якщо у цей день помітили грози, то зима не буде.
На Русі у період традиційно починався період весіль. Весь урожай було зібрано, роботи в полі зупинялися, засіки були сповнені заготовок, а отже, з'являвся час для гулянь.

Наші пращури вірили, що та дівчина, яка раніше всіх у храмі в цей день свічку Богородиці поставить, та найшвидше заміж вийде.

Також незаміжнім дівчатам у цей день було прийнято ходити з хусткою на голові покривом. Цього дня часто гуляли весілля, адже вірили, що тоді шлюб буде довгим та міцним.

Листівка на Покрову Пресвятої Богородиці
Листівка на Покрову Пресвятої Богородиці

Що можна робити на Покрові

  • Випекти пиріжки та булочки та пригостити ними гостей та сусідів — вірили, що щира щедрість цього дня призводила до статку у майбутньому.
  • Накриваючи святковий стіл, не забувати про Домове — миску з молоком ховали за грубку, щоб задобрити домашнього духу.
  • Як слід причепуритись, а жінкам — і заміжнім і незаміжнім — покрити голову на знак поваги до свята.
  • Топити піч гілками фруктових дерев - тоді в будинку всю зиму буде тепло.

Нагадаємо, що чотирьом знакам Зодіаку неймовірно пощастить у середині жовтня: хто, крім Водоліїв, поповнив список щасливчиків.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще