Російські окупанти продовжують жорстоко обстрілювати українські міста. Внаслідок останніх масованих атак багато українці залишилися без електроенергії. Влада також повідомила про необхідність планових вимушених відключень світла.

Українцям дали корисні поради, як максимально комфортно перечекати відключення електроенергії й що робити у випадку, коли її немає протягом кількох днів. Нижче перераховані речі стали як ніколи раніше актуальними, то ж їх варто мати вдома про всяк випадок.

Як рятуватися, якщо світла немає кілька днів

Передусім українцям радять подбати про наявність у домі генератора, якщо ви проживаєте у приватному будинку. Генератор на дизпаливі обійдеться приблизно від 15 тисяч гривень. Водночас для мешканців у багатоквартирних будинків ця порада не буде актуальною - їм варто шукати інші можливості.

Вимкнення електроенергії. Фото: скрін youtube
Вимкнення електроенергії. Фото: скрін youtube

Що потрібно мати вдома на випадок відключення світла:

  1. Свічки, лампи на батарейках чи USB. Також можна придбати ліхтарики чи лампи, які заряджаються від сонячного світла.
  2. Вода. Пам'ятайте, що водопостачання напряму залежить від електроенергії, тому вода може пропасти також. То ж заповніть про всяк випадок усі місткості вдома водою.
  3. Газовий пальник. Його важливо мати для перестраховки, якщо у вас індукційна плита або електричні конфорки. На ньому можна приготувати чи розігріти їжу, а від його тепла – зігрітися.
  4. Портативні зарядки. Обов'язково подбайте про зарядження павербанків, про батарейки різних розмірів, та інші подібні пристрої. Наприклад, щоб зарядити телефон, можна використовувати автомобільний акумулятор. Деякі портативні музичні колонки також можуть підзарядити батарею гаджета. Крім того, зверніть увагу на невеликі сонячні батареї.
  5. Теплі речі – підготуйте теплий одяг, ковдри та взуття, які допоможуть пережити перебої з теплом. Також можна зробити саморобні грілки з пластикових пляшок та гарячої води.

Скрін, відео YouTube відключення світла
Скрін, відео YouTube відключення світла

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Нагадаємо, питимемо несолодку каву і чай? Виробники цукру зіткнулися з проблемами

Як повідомляв "Знай.ua", про смажені страви доведеться забути: ціна на соняшникову олію викреслить їх з меню

Також "Знай.ua" писав, ці речі обов'язково потрібно мати вдома: як рятуватися при відключенні світла, газу та опалення