В Україні може з'явитися новий вид пенсійних виплат за особливі заслуги.

В уряді пропонують запровадження спеціальних пенсій за особливі заслуги особам, які мають статус борців за незалежність. Про це стало відомо із законопроєкту № 8032.

Законопроєкт опублікований на сайті Верховної Ради України. Комітет ВРУ з питань соціальної політики рекомендує ухвалити у першому читанні цей законопроєкт про внесення змін до закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо борців за незалежність України у XX столітті).

У документі пропонують борцям за незалежність надавати виплати в обсязі 200% прожиткового мінімуму, визначеного для непрацездатних осіб. За розрахунком авторів законопроєкту, на його реалізацію потрібно 12 млн гривень щороку.

Ці пенсії встановлюються українцям, які відповідно до закону "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті" мають статус борців за незалежність України у XX столітті та зазнали репресій за політичними або релігійними мотивами у формі позбавлення волі (ув’язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу і реабілітовані у встановленому законом порядку.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Виплати будуть нараховуватися як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом.

Нагадаємо, ми писали, що у Пенсійному фонді показали, скільки українців отримують пенсію від 2 до 3 тисяч грн — найбільше прошарок.

Як повідомляв "Знай.ua" пенсіонери, що працюють, можуть втратити пенсію: у ПФУ розповіли, хто ризикує.

Також "Знай.ua" інформував, поетапного підвищення пенсій у 2023 році не буде: що чекає на пенсіонерів.