Повномасштабна війна вкрай негативно вплинула на аграрний сектор України, зокрема на сферу виробництва яблук. Не виключено, що наступного року може виникнути дефіцит цього фрукту. Про це в ексклюзивному коментарі SEEDS заявив президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник.

Експерт зазначив, що цього року через війну фермери не мали можливості вносити достатню кількість засобів захисту у своїх садах, що негативно позначилося на якості яблук. Також негативний вплив зробили несприятливі погодні умови. Але при цьому врожайність виявилася гарною.

Ціни на яблука. Фото: скрін youtube
Ціни на яблука. Фото: скрін youtube

Тарас Баштанник наголосив, що якісні яблука зараз коштують близько 10 гривень за кіло, а продукція, яка надалі переробляється на концентрат, продається за 3-3,5 гривні за кіло. Втім, спрогнозувати, що буде з цінами далі – вкрай складно через безліч проблем в аграрному секторі.

Наприклад, обстріли Росії спровокували дефіцит електропотужностей в Україні, що негативно вплинуло на процеси закладання продукції на тривале зберігання. Через це виробники намагатимуться якнайшвидше реалізувати всю продукцію.

Популярні новини зараз
Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Яблука. Фото: скриншот Youtube
Яблука. Фото: скриншот Youtube

Експерт вважає, що у 2023 році фермерам стане ще важче працювати через зростання витрат на вирощування, тому не виключено, що пропозиція яблук на ринку може зменшитися.

Раніше портал Знай повідомляв, яблука, банани чи апельсини: обов'язкові ціни змусять українців робити тяжкий вибір.

Також наш портал інформував, борщ тільки у свята? Буряк продовжує долати історичні позначки: ціна зросла на 75%.

Крім того, ми писали, що в Україні вимушено змінюють ціни на капусту: вже скоро дешево купити її не вдасться.