Цього дня віруючі православної церкви вшановують ікону Богородиці "Всіх скорботних Радість". Інші назви свята: "Світець", "Скорботна Божа Мати", "День Арефи", "Афанасій".

Це чудовий день, щоб зайнятися рукоділлям, посидіти з подругами у кафе, поговорити. Раніше наші предки влаштовували такі посиденьки незаміжніх дівчат, на яких вони не лише займалися рукоділлям при світлі скіпки, а й багато говорили і навіть співали. Було повір'я, що при світлі скіпки всі викуті візерунки, птахи та трави можуть підказати дівчині про душу нареченого та любов. Найчастіше збиралися в будинку у вдови чи літньої жінки. Так їм допомагали, бо за користування будинком платили, приносили продукти. Адже, зазвичай, таким жінкам було складно жити без чоловіка.

Скорбна Божа Мати, Хризма.рф
Скорбна Божа Мати, Хризма.рф

На посиденьках перша частина – це урочна робота. Мати давала дівчині урок, у сенсі більше означає " завдання " . І дівчина мала виконати всю задану роботу. Але потім наставала друга частина, коли всі веселилися, танцювали, співали, грали. Хлопці приходили лише в обумовлений час. Вони вибирали собі наречених, а потім надсилали до їхніх будинків сватів.

Є й неприємні повір'я цього дня. Якщо 6 листопада розбилося дзеркало, незабаром прийде велике лихо. Але є спосіб її запобігти. Для цього треба змістити всі уламки в одне місце і поставити навколо них на підлозі сім'ї церковних свічок. Їх запалюють, тричі обертаються навколо себе проти годинникової стрілки і задувають усі свічки одночасно. Віник, яким підмітали, уламки та свічки викиньте у безлюдному місці або закопайте. Підлогу потрібно вимити з додаванням святої води, а самому прийняти душ.

Популярні новини зараз
Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця
Показати ще

Розбите дзеркало, Flipboard
Розбите дзеркало, Flipboard

Також у цей день прийнято готувати узвар із сухофруктів, додавати до нього мед із минулого дня. Тоді напій позбавить багатьох хвороб. А щоб посилити ефект, потрібно перед тим, як пити його, помолитися перед іконою Богоматері. До речі, у Скорботної Божої матері просять захисту від скорботи та хвороб.

Чого не можна робити 6 листопада

Цього дня потрібно стримувати себе від емоцій, а їх буде багато і багато хто не виявиться приємним. Не виявляйте гординю, зарозумілість, гидливість та злість. Так ви тільки опинитеся в незручному становищі. Також найкраще не йти на необґрунтовані ризики.

Народні прикмети на 6 листопада