У православному календарі це дата вшанування пам'яті преподобних Спиридона та Никодима, просфорників Печерських.

Інші назви свята: "Нікодим", "Нікодимів день", "День матиці". У різних регіонах Русі день 13 листопада відзначався по-своєму: десь шанували мисливців, десь рибалки влаштовували своє свято, десь проводжали осінь та зустрічали зиму.

У цей день слід перевести курей у утеплені курники на зиму або утеплити ті, які вже є. З курки сьогодні заведено готувати різні страви: запікати її, смажити, фарширувати, робити котлетки та пироги курники. А з риби, яку спіймали цього дня, треба приготувати пиріг та дати його скуштувати всім членам родини. Це принесе у сім'ю мир та щастя.

Пиріг, фото: Delicious
Пиріг, фото: Delicious

До Никодима зверталися із молитвами про захист житла від різних проблем. Святий допомагав людям уберегти будинок від різних напастей, злодіїв тощо.

Популярні новини зараз
Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить
Показати ще

Також, якщо ви мешкаєте у приватному будинку, то потрібно перевірити дах, щоб узимку не було проблем. Можна вигнати з будинку пожежу спеціальною змовою. Жінці потрібно поставити посеред столу свічку і сказати, дивлячись на неї: "Свічка горить, палає, будинок мій зігріває. Більше і не треба, не буде будинку пожежі. Вогонь великий не розгориться, в моїй хаті не оселиться. Буде вона міцна і від полум'я. потужного захищена. Амін. Амін. Амін" . З цією свічкою потрібно обійти всі кути будинку, а потім збризкати їх святою водою.

Свічка, фото: Unian
Свічка, фото: Unian

Що не можна робити 13 листопада

Не вставайте зарано, дозвольте собі виспатися. Якщо цього не зробити, то життя буде недовгим. Монету, яку ви знайшли сьогодні, треба витратити не на себе, а на інших, інакше втратите те, що вже маєте.

У народі вірили, що на Никодимов день чаклуни та відьми отримували нові сили, тому їм було набагато легше навести псування на людину. Поганим знаком вважається втрата гудзика. Це означає, що людину хтось наврочив.

13 листопада не можна сваритися, адже за конфлікту можна легко навести псування, якщо сказати щось неприємне навіть не зі зла. На Никодимов день сняться пророчі сни, які можуть здійснитися рівно через 9 днів. Якщо це сновидіння людина бачила і раніше, його втілення слід чекати через 2 місяці.

Ґудзик як оберіг, скріншот: YouTube
Ґудзик як оберіг, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що ваше життя стане кращим одразу: замовляння-оберіг трьох ангелів, який виручить з біди.