Планові відключення електроенергії досі тривають, змушуючи українців шукати всі можливі способи дати собі раду у цій ситуації.

Зокрема, станом на вівторок, 15 листопада, вони передбачені у Києві та ще восьми областях. То ж українців закликають скоротити використання приладів, які є найенергозатратнішими, особливо в піковий час. Неабияк актуальними зараз є будь-які способи заощадити електроенергію.

Передусім потрібно зрозуміти, які прилади у квартирі найбільше споживають електроенергії. А лідерами цього списку можуть бути холодильник і морозильна камера.

Холодильник. Фото: скріншот youtube
Холодильник. Фото: скріншот youtube

Зауважте, що у середньому вони тягнуть 25-30% електроенергії, хоча багато залежить від технічного стану та типу пристрою. Далі йдуть освітлення та лампочки - 20% споживання електроенергії. Водночас електрична плита та духовка беруть по 15-20%.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення
Показати ще

Крім того, чималу частину становлять витрати пральної машинки, у середньому це 15-20%, а інші прилади, наприклад, мікрохвильова піч споживає ще 15%.

Скрін, відео YouTube лічильник
Скрін, відео YouTube лічильник

Як скоротити споживання цих приладів

Для цього важливо змінити формат їхньої роботи. Для прикладу, потужність сучасного холодильника не надто висока, проте через його цілодобову роботу він споживає великий обсяг електроенергії. Зокрема у моменти частого запуску компресора для перекачування холодоагенту.

Періодично використовуються електроплита, варильна поверхня або духовка. Проте вони відзначаються високою піковою потужністю – споживають електроенергію рідко, але багато.

Стосовно пральної машини - що вищий у неї температурний режим, то більше вона споживатиме електроенергії. Тому краще вибирати нижчі градуси - відповідно, між пранням на 30 або 40 градусах, заощадити вийде в першому випадку.

Крім того, зараз слід обирати енергоощадні лампочки, які допоможуть скоротити електроенергію на місяць з 60 до 19 кВт.

Електрика, фото: Unian
Електрика, фото: Unian

Нагадаємо, у ПФУ пояснили важливий нюанс нарахування пенсії чоловікам: потрібно виконати одну умову

Як повідомляв "Знай.ua", чому булочки та хліб вам не вдаються: як правильно використовувати дріжджі, у цьому часто помиляються

Також "Знай.ua" писав, свіжий базилік на підвіконні: як виростити ароматну зелень у будь-який сезон року