Грудень місяць принесе до домівок українців багато змін. Так, з 1 грудня 2022 року призначенням нових субсидій займатимуться органи Пенсійного фонду України. Ще важливо знати, що з'явиться можливість подавати заявку в дистанційному режимі.

Про це детально розповіли представники Пенсійного фонду України.

Субсидії. Фото: скриншот Youtube
Субсидії. Фото: скриншот Youtube

Як правильно подавати заявку з грудня

Для тих громадян, які вже одержують субсидію, нічого не зміниться. Якщо ви хочете отримати субсидію вперше, вам необхідно написати заяву та декларацію про доходи до органів ПФУ, посадових осіб центру надання адміністративних послуг, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної чи міської ради.

Також можна подати заявку онлайн на сайті ПФУ, через мобільний додаток ПФУ або на порталі "Дія".

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Призначення субсидій. Фото: скрін youtube
Призначення субсидій. Фото: скрін youtube

При необхідності можуть бути додані:

- договір найму (оренди) житла (за наявності),

- довідки про доходи (при зазначенні у декларації доходів, інформація про які відсутня у ДФС, ПФУ) інші документи, необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби), наприклад, документами, що підтверджують непроживання особи за місцем реєстрації.

Такими документами можуть бути: довідки щодо оплати житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні, договори оренди житла в іншому місті.

Відсутність боргу

При простроченій понад три місяці заборгованості, строк позовної давності якої не минув та загальна сума якої перевищує 680 грн, субсидія може бути призначена лише у разі укладання договору про її реструктуризацію.

Для домогосподарств, яким житлова субсидія вже призначена (відповідно до законодавства субсидія призначена до закінчення опалювального сезону – квітень 2023 року), наявність заборгованості враховуватиметься при призначенні житлової субсидії на наступний період.

Оформлення субсидії, скріншот: YouTube
Оформлення субсидії, скріншот: YouTube

Як розраховують субсидію

Розмір субсидії розраховується як різниця між вартістю житлово-комунальних послуг та обсягом обов'язкового платежу.

Нагадаємо, супермаркети розкрили правду, як працюватимуть без світла: генераторів вистачить не всім.

Раніше повідомлялося, нові тарифи на світ через російські атаки: українцям розповіли, що робити до кінця опалювального сезону.

Також, чекати до 60 років необов'язково: стало відомо, хто з українців має право на дострокову пенсію.