У цей день відзначається пам'ять пророка Авакума - восьмого з дванадцяти малих пророків. На Русі у святого просили міцний сон для дітей та відігнати нічниць від хати.

Люди читали змови та проводили різні обряди, щоб дітей не мучило безсоння. Ще каталися на саморобних санчатах із двох дощок, политих водою, та заморожених. І звичайно ж спостерігали за природними прикметами, щоб дізнатися про погоду та багатство врожаю наступного року.

Цього дня був особливий обряд. Його треба було проводити таємно та ввечері. Запрошували знахарку, вона брала дитину і несла її до курника. Тут 3 рази обмивала дитину водою і говорила: "Кури білі, кури рябі, кури жовті, кури строкаті, кури чорні, візьміть свої нічниці, а дитині дайте добре здоров'я та сон". Потім знахарці потрібно було три рази сплюнути і одягнути дитину в чистий одяг.

У народі вірили, що так дитина не буде ні дратівливою, ні плаксивою. Адже це все викликається злими істотами, яких людина не бачить. Їх можна лише заговорити, передати, відкричати чи викурити.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Якщо на Авакума випадало багато снігу, на деревах можна було бачити іній, а на вікнах морозні візерунки вважалося, що наступний рік буде врожайним, очікується багато трави. Отже, можна радіти з того, що голоду не буде і худоба буде нагодована.

Сніг, скріншот: YouTube
Сніг, скріншот: YouTube

Що не можна робити 15 грудня

  • Цього дня не можна піднімати предмети, які знайдете на землі, зокрема й гроші. Разом з такою знахідкою в будинок можна принести чужі біди та нещастя.

  • Не варто ділитися своїми секретами та планами на майбутнє. Також категорично заборонено розповідати таємниці, які довірили вам інші люди.

  • Не рекомендується лінуватися і закидати вже розпочаті справи.

  • Не можна стригти нігті та робити манікюр. Вважається, що так можна вкоротити собі віку. З цієї ж причини краще не стригти волосся.

Нагадаємо, як зігрітися, якщо вдома немає опалення: хитрощі, які можуть урятувати життя.

Раніше ми повідомляли, як позбутися неприємного запаху з холодильника: дієвий і дуже доступний засіб.