Наші читачі вже знають, що з 1 грудня 2022 року в Україні розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб підвищено з 2027 до 2093 гривень, або на 66 гривень. Виходить, що мінімальна пенсія не може бути нижчою за цю суму.

Також мінімальна пенсія не може бути меншою за 2500 гривень у пенсіонерів до 70 років зі страховим стажем чоловіків не менше 35 років, жінки – не менше 30 років. Відомо, що підвищилися пенсії і для інших категорій громадян, дізнаємося точні цифри. Про це пише "Хвиля".

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Підвищення пенсій зачепить такі категорії пенсіонерів:

Тих, хто одержує мінімальну пенсію. До них відносяться особи, які досягли пенсійного віку та не мають необхідного страхового стажу, у зв'язку з чим одержують соціальні виплати;

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Пенсіонери, які отримують максимальну пенсію;

Особи, що мають понаднормовий страховий стаж. За кожен рік роботи пенсіонерам, які мають такий стаж, пенсію збільшуватимуть на 1%. З грудня 2022 року це становитиме 20,93 гривні.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

У Пенсійному Фонді заявили про продаж страхового стажу для отримання пенсії. Так, купівля одного місяця стажу коштуватиме 2 948 гривень. Придбати рік страхового стажу можна за 35 376 грн., два роки – за 70 752 грн., три роки – за 106 128 грн.

Водночас в Україні є категорія пенсіонерів, яка не знає проблем, бо пенсії суддів злетіли до 95,139 тис. грн, при цьому в середньому українці отримують близько 4,5 тис. грн, що у 20 разів менше від суддівської виплати.

Лише за 10 місяців поточного року, як йдеться у звітності ПФУ, сума їх пенсій зросла приблизно на 7 тис. грн. і досягла 95,139 тис. грн. Такими темпами до кінця року вони отримуватимуть стільки, як і українські воїни на передовій.

У формулі для простих українців для розрахунку беруть середню зарплату по країні за три роки, після її множать на співвідношення власної зарплати до середньої, на стаж у роках та на 1%. Як результат, навіть за 35 років стажу та середньої зарплати можна претендувати на 35% від середньої зарплати за три роки (а вона нижча за актуальну середню зарплату).

Нагадаємо, 5 питань про комуналку у воєнний час: як платити рахунки та інші нюанси.

Раніше повідомлялося, що українці можуть отримати пільгові пенсії, але дехто залишиться без грошей: які дані потрібно перевірити.

Також, субсидій може не бути: яких помилок не слід припускатися українцям.