16 грудня відзначається народне свято Іван Мовчальник (дата за старим стилем – 3 грудня).

Також православна церква вшановує в цей день пам'ять святого Іоанна Молчальника, єпископа Колонійського.

Іван Мовчальник 16 грудня: традиції православного свята

У давнину на Івана (Іоанна) Мовчальника було прийнято якнайменше говорити і навіть писати. Взагалі слова без зайвої потреби у цей день намагалися не вживати. Вважалося, що той, хто на Івана мовчить, наступного року красномовний буде. У останньому цей день не відрізняється від інших. З ранку віруючі тихо стояли перед іконою Івана Молчальника, молилися та осмислювали свої вчинки.

У народі знали, що мовчання у цей день не лише позбавить негараздів, а й приверне до людини удачу. "Іван мовчить, добра чутка справа вирощує" , - говорили наші предки. Селяни також вірили, що нечисть у цей день може вкрасти голос, тож намагалися лягати спати раніше.

Популярні новини зараз
"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

Ритуал для захисту від темних сил

За повір'ям, 16 грудня нечисть приймала обличчя темної корови і пустувала з 00 до 3 години ночі. Щоб уберегтися від діянь нечисті, жінки перед сном проводили ритуал та читали змову.

Для виконання ритуалу розсипали смугою четвергову сіль перед вхідними дверима. Вважалося, що це перегородить шлях від чорних сил. Також потрібно прочитати змову:

"Дорожку соляную проведу, нечистую силу в дом не пущу".

Після цього тричі перехрестити двері. А вранці треба сіль прибрати віником у куток.

Сіль на вагу. Фото: скриншот Youtube
Сіль на вагу. Фото: скриншот Youtube

Заборони 16 грудня 2022 року

  • Оскільки цей день потрібно провести в повному мовчанні, не можна розмовляти, співати та тим більше кричати. Вважається, що якщо хтось заговорить цього дня, на нього чекатимуть невдачі.
  • Також не можна лаятись у день Іоанна Молчальника. Існує повір'я: якщо конфліктувати та скандалити цього дня, весь наступний рік люди проведуть у сварці.
  • Якщо все ж таки є гостра необхідність щось сказати, потрібно заздалегідь обміркувати слова, які хочете вимовити. Адже все сказане 16 грудня може змінити життя на гірший бік.
  • Не можна чужим знати про свої секрети і розповідати про труднощі — це спричинить недобрі чутки, а все таємне стане явним.
  • Не можна нічого обіцяти цього дня, є велика ймовірність, що ця обіцянка не буде виконана і стосунки зіпсуються.
  • Не можна вживати продукти тваринного походження, оскільки діє Різдвяний піст.
  • Також не можна починати використовувати новий шматок мила - вважається, що така дія змиває захист від нечистої сили.

Нагадаємо, скільуи українцям доведеться віддати за ялинку на Новий рік: ціни стартують від 550 гривень.