Наближається до завершення 2022 рік і українці з надією дивляться у майбутнє, очікуючи хороших новин від прийдешнього 2023 року.

А оскільки ще на початку листопада Верховна Рада ухвалила держбюджет на 2023 рік, очікувалося, що зміни торкнуться й розміру прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати на наступний рік.

Проте, у результаті мінімальна зарплата залишиться такою ж, як зараз, а саме 6700 грн, а прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, увесь наступний рік становитиме 2093 грн. Зазвичай стільки ж становить мінімальна пенсія за віком. Відповідно традиційного підвищення мінімалки й надбавок до пенсій наступного року не передбачено.

Мінімальна зарплата, кадр з відео
Мінімальна зарплата, кадр з відео

Водночас у березні повинна відбутися традиційна індексація пенсій. Попередньо йдеться про підвищення на 5%. Проте, варто пам'ятати, що на 5% підвищується не сама пенсія, а лише зарплата, яка підставляється у формулу розрахунку.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Також торік були внесені певні зміни щодо пенсійного забезпечення чорнобильців - їх прив'язали до середньої зарплати по Україні, яка за 2021 рік становить 12993,56 грн. При інвалідності I групи загальний розмір пенсії з усіма надбавкам не може бути нижчим цієї суми. Водночас для осіб з II групою інвалідності пенсія встановлюється в розмірі не нижче 80% від вказаної суми, за наявності III групи — 60%.

Пенсійні зміни у 2023 році, facebook.com/gazetaPK
Пенсійні зміни у 2023 році, facebook.com/gazetaPK

Крім того, з 1 квітня відбувається автоматичний перерахунок пенсій громадянам, які вже вийшли на пенсію, але продовжують працювати. Однак, в останні два роки цей перерахунок робили із запізненням. Як відзначається, ця норма розповсюджується на тих, хто набув необхідний стаж станом на 1 березня поточного року й кому такий перерахунок не робили останні два роки

Водночас українцям нагадують, що починаючи з 2018 року, поступово збільшується кількість страхового стажу, необхідного для призначення пенсії. То ж у 2022 і жінкам, і чоловікам необхідно мати 29 років стажу для виходу на заслужений відпочинок.

Відповідно, усі ті, кому наступного року виповнюється 60 років, не зможуть оформити пенсію, якщо в них не буде 30 років стажу. Призначення пенсії відкладається до 63 або до 65 років, залежно від наявного стажу станом на відповідний рік.

Нагадаємо, якщо потрібна медична допомога, а мобільний зв'язок відсутній: у МОЗ підказали, що робити

Як повідомляв "Знай.ua", в Україні заборонили одну з популярних традицій на Новий рік: порушників каратимуть суворо

Також "Знай.ua" писав, кому з українців полегшать отримання субсидії: у ПФУ назвали умову